Σ. Γκιόλιας: Τα φτωχικά παιδικά χρόνια, η δημοσιογραφία και το άδικο τέλος

Η άγρια δολοφονία του δημοσιογράφου Σωκράτη Γκιόλια, συγκλόνισε το πανελλήνιο. Οι περισσότεροι δεν ήξεραν ούτε το πρόσωπό του… Λίγοι ήξεραν το όνομά του… Όλοι όμως συγκλονίστηκαν από τον τρόπο που κάποιοι έκοψαν βίαια το νήμα της ζωής του. Από τον τρόπο που στέρησαν από το δίχρονο αλλά και το αγέννητο παιδί του το δικαίωμα να γνωρίσουν τον πατέρα τους…

Ποιός ήταν όμως ο Σωκράτης Γκιόλιας;

Τα πέτρινα παιδικά χρόνια… Η φτώχεια και προπάθεια για επιβίωση

Ο Σωκράτης ήταν το μικρότερο παιδί μια πολύτεκνης οικογένειας μεταναστών με καταγωγή από την Αιτωλοακαρνανία. Γεννήθηκε στις 13 Φεβρουαρίου 1973 στην πόλη Κουξχάφεν, αλλά ποτέ δεν μιλούσε για την πόλη που γεννήθηκε. Εξάλλου έφυγε από κει πολύ μικρός. Μόλις 6 ετών. Ο Σωκράτης μαζί με την αγαπημένη του μητέρα Κατερίναι και τα τέσσερα αδέλφια του Νίκο, Περικλή, Σωτήρη και Ευαγγελία φθάνουν στην Ελλάδα στις αρχές της δεκαετίας του 80 χωρίς καθόλου λεφτά στην τσέπη.

Τα παιδικά του χρόνια είναι δύσκολα. Για να τα βγάλουν πέρα ο Σωκράτης τα αδέλφια του μαζί με την μητέρα τους, πουλάνε στον πάγκο της λαϊκής σκόρδα και σφουγγάρια. Παράλληλα με τον αδελφό του Περικλή πουλούσαν την εφημερίδα “Αυριανή”, στους δρόμους γύρω από τη Βαρβάκειο. Τσόνταραν έτσι ένα κάτι παραπάνω στο πενιχρό οικογενειακό εισόδημα. Την οικογένεια βοηθούσε οικονομικά και η εκκλησία.

Το σπίτι στην Ηλιούπολη που έμπαζε νερά…

Για πολλά χρόνια ο Σωκράτης και η οικογένεια του, έμεναν σε ένα σπίτι στην Ηλιούπολη με μισοσπασμένη πόρτα και μιά χαλασμένη στέγη που έμπαζε νερά. Κάθε φορά που έβρεχε, ο Σωκράτης χωρίς να χάσει το χιούμορ του έτρεχε για να βάλει στο σπίτι μια λεκάνη για να μαζεύονται εκεί τα νερά για να μην πλημμυρίσει το σπίτι..

Η μεγάλη του αγάπη για τον αθλητισμό και η δημοσιογραφία

Το 1986 μπήκε στη ζωή του ο αθλητισμός, ο οποίος αποτέλεσε μεγάλο κεφάλαιο στη ζωή του. Ο ίδιος έκανε βάδην και ο αδελφός του έγινε δρομέας. Κατάφερε να γίνει πρωταθλητής Παίδων και Εφήβων μέχρι που ένας τραυματισμός του … έκοψε τη φόρα. Σταμάτησε τον αθλητισμό. Πικράθηκε αλλά δεν το έβαλε κάτω. Συνέχισε να βρίσκεται στο στίβο αλλά αυτή τη φορά ως δημοσιογράφος.

Στις αρχές του 90 με το μεροκάματο της λαϊκής κατάφερε να πληρώνει τη σχολή δημοσιογραφίας. Η πρώτη του δουλειά στην εφημερίδα Ώρα για σπορ τον γεμίζει χαρά. Από τότε ήταν καλός και αποκαλυπτικός στα ρεπορτάζ του.

Το 1993 ο προπονητής του Σπήλιος Ζαχαρόπουλος τον συστήνει στον Μάκη Τριανταφυλλόπουλο, με τον οποίο έμεινε μαζί του για 17 ολόκληρα χρόνια ως αρχισυντάκτης στις εκπομπές του Ζούγκλα και Κίτρινος Τύπος. Μετά οι δρόμοι τους χώρισαν και η αποχώρηση του Σωκράτη, δημιούργησε κόντρα μεταξύ τους. Λίγους μήνες πριν τη δολοφονία του ο Σωκράτης έγινε διευθυντής του ραδιοφωνικού σταθμού “Θέμα 989”

Σεμνός ευγενικός με βαθιά πίστη στο Θεό

Όλοι όσοι τον γνώρισαν κάνουν λόγο για έναν άνθρωπο με τεράστια πίστη στο Θεό, ευγενικό, αισιόδοξο και ανήσυχο. Μιλούσε πάντα στους άλλους στον πληθυντικό, φορούσε πάντα αθλητικά ρούχα, ενώ πρόσεχε πάντα τη διατροφή του. Οι συνάδελφοί του θυμούνται να “πειράζει¨ τις κοπέλες στο γραφείο που έτρωγαν συνέχεια παχυντικά φαγητά από delivery…” Δεν θα χωράτε να κάτσετε στις καρέκλες” τους έλεγε.

Ο έρωτας με την Αδαμαντία και ανακοίνωση του γάμου του στους συνεργάτες του

Ο Σωκράτης προσπαθούσε να κρατάει για τον εαυτό του την προσωπική του ζωή. Όταν αποφάσισε να παντρευτεί την αγαπημένη του Αδαμαντία, κόρη ιερέα πολύτεκνης οικογένειας, κανείς δεν είχε καταλάβει το παραμικρό.

Όπως θυμούνται οι συνεργάτες του, τους μάζεψε όλους για σύσκεψη και στο τέλος τους είπε: ” Ααα τον Σεπτέμβριο παντρεύομαι…Θα σας φέρω προσκλητήρια” αφήνοντάς τους όλους άφωνους αφού δεν είχαν καταλάβει τίποτα.

Ο γάμος έγινε και από αυτόν, γεννήθηκε ο δίχρονος Ευθύμης. Σε λίγους μήνες θα γεννηθεί και το δεύτερο παιδί του Σωκράτη και της Αδαμαντίας. Δυστυχώς όμως ο πατέρας του δεν θα είναι εκεί…

ΠΗΓΗ : ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Read More

And More