Οι γυναίκες της ζωής του αποχαιρετούν τον Θεόδωρο Αγγελόπουλο

Ο Θεόδωρος Αγγελόπουλος λάτρευε τα ταξίδια και έκανε πολλά λόγω της δουλειά του. Στο τελευταίο του ταξίδι όλοι ήταν εκεί. Χιλιάδες κόσμου που συγκεντρώθηκε στο Α’ Nεκροταφείο Αθηνών για να πει το τελευταίο αντίο σε έναν σπουδαίο άνθρωπο και πολυβραβευμένο σκηνοθέτη.

Τραγικές φιγούρες η σύντροφός του Φοίβη Οικονομοπούλου και οι κόρες του Άννα, Κατερίνα και Ελένη. Οι γυναίκες της ζωής του, τόσο της προσωπικής όσο και της επαγγελματικής.

Η Φοίβη έχει αναλάβει την παραγωγή σε πολλές από τις ταινίες του. Η τελευταία του ταινία “Η άλλη θάλασσα” ήταν μία από αυτές. Η κόρη του Ελένη ήταν η βοηθός του καθώς ασχολείται κι εκείνη με την σκηνοθεσία.

Η ίδια ήταν μάλιστα μαζί του εκείνο το μοιραίο απόγευμα που, εντελώς αναπάντεχα, έχασε τη ζωή του. Ήταν μαζί του και τις τελευταίες του στιγμές στο νοσοκομείο. Πάντα δίπλα του μέχρι το τέλος!

Πιθανότατα η Ελένη να αναλάβει και τα ηνία της σκηνοθεσίας της ταινίας που δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει ο μεγάλος καλλιτέχνης. Μάλιστα, κινηματογράφησε μαζί με το κινηματογραφικό συνεργείο της “Άλλης Θάλασσας” το ταξίδι του σκηνοθέτη στην αιωνιότητα…

Η Ελένη είναι η μικρότερη κόρη του σκηνοθέτη. Έκανε σπουδές κινηματογράφου στο Λονδίνο όπου με την παρέα της έγραφαν σενάρια και τα γύριζαν ταινίες με ψηφιακή κάμερα. Ο πατέρας της την ενθάρρυνε να ακολουθήσει τα χνάρια του αλλά η μαμά της πάντα πίστευε ότι το μεγάλο της ταλέντο ήταν στο γράψιμο και τη μουσική.

Το 1997 στο “Μια αιωνιότητα και μια μέρα” ο Αγγελόπουλος είχε χρησιμοποιήσει ένα κομμάτι που η ίδια είχε συνθέσει στην ηλικία των 12! “Απλώς δεν μπορώ να συγκριθώ μαζί του. Έχει συνεισφέρει στο σινεμά όσο ελάχιστοι. Μόνο με τη μουσική μου πιστεύω πως θα μπορούσα να τον ξεπεράσω” είχε δηλώσει σε παλαιότερη συνέντευξή της στην Ελευθεροτυπία.

Η πρώτη της ταινία στα ελληνικά ήταν μια τρίλεπτη, εμπνευσμένη από τον Σαχτούρη και μάλιστα σκηνογράφος ήταν η αδερφή της Κατερίνα.

Από μικρή έβλεπε τις ταινίες του πατέρα της γιατί όπως λέει η ίδια: “ήταν ο δικός μου τρόπος να τον γνωρίσω. Θυμάμαι στα πέντε μου να βλέπω το “Τοπίο στην ομίχλη”, την αγαπημένη μου ταινία, που είναι και αφιερωμένη στις κόρες του.”

Αξίζει να αναφέρουμε ότι καθιερώνεται Διεθνές Βραβείο “Θόδωρος Αγγελόπουλος” ως ελάχιστο φόρο τιμής στη μνήμη του σπουδαίου Έλληνα δημιουργού, από το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού και το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Το βραβείο θα απονέμεται κάθε Νοέμβριο στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.

Πηγή φωτογραφιών: Eurokinissi, Τάσος Κοντοκώστας

Read More

And More