Σμαράγδα Καρύδη – Ντορέττα Παπαδημητρίου – Νάντια Μπουλέ: Ενθουσιασμένες με τη συνεργασία τους!

Η πιο αισιόδοξη και αστραφτερή όψη της Νέας Υόρκης, στην Αθήνα! Το Sweet Charity έρχεται στο θέατρο Badminton από τις 16 Μαρτίου σε μία φαντασμαγορική παραγωγή μ’ ένα all star ελληνικό καστ, σε σκηνοθεσία του Chet Walker! Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους του θρυλικού μιούζικαλ του Bob Fosse συναντάμε τρεις αγαπημένες μας ηθοποιούς. Τη Σμαράγδα Καρύδη, τη Ντορέττα Παπαδημητρίου και τη Νάντια Μπουλέ.

Οι τρεις τους είναι ιδιαίτερα ενθουσιασμένες τόσο με τη συμμετοχή τους στο έργο όσο και με την μεταξύ τους συνεργασία. Κατά τη διάρκεια των προβών τους έχουν έρθει πιο κοντά, ενώ δε σταματούν να μοιράζονται στιγμιότυπα με τους διαδικτυακούς τους φίλους.

Το μεσημέρι της Τρίτης συναντήθηκαν μαζί με τους υπόλοιπους συντελεστές της παράστασης για να μιλήσουν για την πολυαναμενόμενη πρεμιέρα τους με ένα από τα κορυφαία μιούζικαλ στην ιστορία του Broadway.

Tο Sweet Charity ανέβηκε για πρώτη φορά στο Palace Theater το 1965 για 608 παραστάσεις, ενθουσιάζοντας κοινό και κριτικούς και συγκεντρώνοντας εννέα υποψηφιότητες για Tony, από τις οποίες απέσπασε το Tony καλύτερης χορογραφίας, καθώς και το Outer Critics Circle Award για την καλύτερη παράσταση. Το μιούζικαλ αναβίωσε το 1986, προσθέτοντας στη συλλογή του άλλα πέντε Tony κι ένα Drama Desk Award!

Tο Sweet Charity αφηγείται τις ερωτικές περιπέτειες της καλοκάγαθης χορεύτριας Charity. Η Charity αναζητά μανιωδώς την αληθινή αγάπη, αλλά σκοντάφτει από τον έναν λάθος εραστή στον άλλο. Το κείμενο της παράστασης, ευρηματικό και στακάτο, έγραψε ο Neil Simon με βάση τις Νύχτες της Καμπίρια του Federico Fellini, ενώ η μουσική είναι του Cy Coleman και περιλαμβάνει κλασικά, αλησμόνητα τραγούδια – μεταξύ άλλων τα «Big Spender», «There’s Gotta Be Something Better Than This», «Rhythm Of Life» και «I’m A Brass Band».

Το Sweet Charity ανεβαίνει σε μια λαμπερή παραγωγή του Badminton, εφάμιλλη των αντίστοιχων του Broadway και του West End (όπου μεταφέρθηκε το 1998). Τον ρόλο της Charity αναλαμβάνει η Σμαράγδα Καρύδη, τους γοητευτικούς συντρόφους της ενσαρκώνουν οι Μέμος Μπεγνής (Oscar), Σταύρος Ζαλμάς (Vittorio) και Ιβάν Σβιτάιλο (Big Daddy), ενώ τις κυνικές «συναδέλφους» της στο καμπαρέ ερμηνεύουν οι Ντορέττα Παπαδημητρίου (Nickie) και Νάντια Μπουλέ (Helene).

Μαζί τους παίζει και τραγουδά η Shaya κι ένας ολόκληρος θίασος ηθοποιών και χορευτών. Το κείμενο απέδωσαν με πολύ κέφι στα ελληνικά ο Γιώργος Καπουτζίδης με τον Σταμάτη Πατρώνη και την ελληνική εκδοχή των στίχων επιμελήθηκε ο Γεράσιμος Ευαγγελάτος.


Για την παραγωγή του Badminton, τη σκηνοθεσία και την αναβίωση της θρυλικής χορογραφίας του Fosse αναλαμβάνει ο κορυφαίος χορογράφος, τιμημένος με βραβείο Tony, Chet Walker. Ο Walker υπήρξε μαθητής του Fosse και χόρεψε σε τέσσερα μιούζικαλ του μέντορά του, ενώ είναι ο ιθύνων νους πίσω από το περίφημο μιούζικαλ Fosse (1999), που προτάθηκε για εννέα Tony και βραβεύτηκε με τέσσερα!

Μαθητής και συνεργάτης του Fosse, ο Walker είναι ένας από τους πιο καταξιωμένους Αμερικανούς χορογράφους. Στη μακρά καριέρα του – ξεκίνησε ως χορευτής στα δεκάξι του – έχει σκηνοθετήσει σημαντικά μιούζικαλ στο Broadway και σ’ όλο τον κόσμο, αποσπώντας πολλές διακρίσεις. Κορυφαία στιγμή υπήρξε το μαγευτικό Fosse (1999), του οποίου ήταν ο δημιουργός. Το Fosse, ένας φόρος τιμής στον μέντορά του, αγαπήθηκε όσα λίγα μιούζικαλ την τελευταία εικοσαετία σαρώνοντας στα Tony και κερδίζοντας επιπλέον το Outer Critics Circle Award και το Toronto Theater Alliance Award για καλύτερη χορογραφία.


Σταύρος Ζαλμάς-Shaya-Σμαράγδα Καρύδη-Μέμος Μπεγνής

Μάλιστα, το Fosse είχαμε την ευκαιρία να το απολαύσουμε και στην Αθήνα το 2004, σε μια μεγάλη βραδιά στο Λυκαβηττό –την πρώτη φορά που το μιούζικαλ παρουσιάστηκε σε ανοιχτό χώρο–, και πάλι σε παραγωγή του Μιχάλη Αδάμ.

Ο Walker, ο οποίος για την παράσταση του Badminton χορογραφεί και σκηνοθετεί το Sweet Charity πιστός στο πνεύμα του Bob Fosse, είναι επίσης διευθυντής στο Jazz/Musical Theatre Dance Program της Ακαδημίας Jacob’s Pillow, της «χορευτικής καρδιάς των ΗΠΑ και πιθανότατα του κόσμου», σύμφωνα με τους New York Times.


Νίκος Αρβανίτης-Σταύρος Ζαλμάς-Αρετή Πασχάλη

Αξίζει να αναφέρουμε ότι το Sweet Charity ανέβηκε άλλες τρεις φορές στη χώρα μας και καταχειροκροτήθηκε από τους Έλληνες θεατές.

Η πρώτη φορά ήταν από την Αλίκη Βουγιουκλάκη το 1975 στο θέατρο Αλίκη με τίτλο Καμπίρια, με συμπρωταγωνιστές τον Χρήστο Πολίτη και τον Βασίλη Τσιβιλίκα. Η επιτυχία ήταν τέτοια, που η παράσταση επαναλήφθηκε τέσσερα χρόνια αργότερα, με παρτενέρ τής Αλίκης αυτή τη φορά τούς Δάνη Κατρανίδη και Τάκη Χρυσικάκο. Ανάλογη απήχηση είχε και το τρίτο ανέβασμα το 1993 στο Θέατρο Παρκ, με τη Σμαρούλα Γιούλη στον ρόλο της Charity και συμπρωταγωνιστή και πάλι τον Χρήστο Πολίτη μαζί με τον Θάνο Καληώρα.

Φωτογραφίες: Πέτρος Χόντος

Read More

And More