H Sistema Europe Youth Orchestra καθήλωσε 4.000 κόσμου στο Ηρώδειο

Ο Αύγουστος, για το μουσικόφιλο κοινό της Αθήνας, ξεκίνησε με μία μοναδική συναυλία στο ιστορικό Ωδείο Ηρώδου Αττικού. Μια μαγική βραδιά που έκλεισε τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου και σφράγισε στις καρδιές των θεατών της, που ο αριθμός τους άγγιξε τους 4.000, τα πιο δυνατά συναισθήματα. Πρόκειται για την συναυλία της Νεανικής Ορχήστρας Sistema Europe (Sistema Europe Youth Orchestra – SEYO).

Περισσότεροι από 343 έφηβοι μουσικοί από όλο τον κόσμο συναντήθηκαν στη σκηνή κάτω από τον επιβλητικό βράχο της Ακρόπολης και μας παρέσυραν με τις νότες τους. Η συγκίνηση ήταν διάχυτη στο χώρο καθώς η βραδιά είχε πολλούς συμβολισμούς τόσο για τους συμμετέχοντες όσο και για το κοινό της.

Η SEYO αποτελείται από 343 νεαρούς μουσικούς, ηλικίας 10-26 ετών, και 30 δασκάλους μουσικής από 16 χώρες που εφαρμόζουν ήδη τα προγράμματα της Sistema με στόχο την «κοινωνική ένταξη μέσω της μουσικής». Τα μέλη της ήρθαν στην Αθήνα λίγες μέρες νωρίτερα και συνάντησαν την πολυπολιτισμική χορωδία και ορχήστρα του El Sistema Greece.

Για περισσότερες από 10 ημέρες, όλοι μαζί, έκαναν εντατικές πρόβες στο Ωδείο Αθηνών για να παρουσιάσουν το βράδυ της Τρίτης ένα μοναδικό θέαμα. Μέσα από την συναυλία της #SEYO2017 μας έδειξαν ότι η μουσική έχει τέτοια δύναμη ώστε να μπορεί να γεφυρώσει λαούς, θρησκείες, πολιτισμούς μέσα από τη νεολαία, ιδίως στους σημερινούς δύσκολους καιρούς για την Ευρώπη.

Τη διοργάνωση της συναυλίας ανέλαβε το El Sistema Greece, που ξεκίνησε επίσημα τις δράσεις του και στη χώρα μας τον Οκτώβριο του 2016 με μαθήματα σε προσφυγικούς καταυλισμούς και κοινωνικά κέντρα στην Αττική, καταφέρνοντας να γράψει μια λαμπρή σελίδα στην ιστορία της μουσικής.

KANE ΚΛΙΚ ΕΔΩ για να διαβάσεις περισσότερα για το El Sistema Greece

Την ορχήστρα διηύθυναν διεθνώς καταξιωμένοι μαέστροι, που συνδέονται με το κίνημα El Sistema: Μπρούνο Κάμπο/ Bruno Campo και Σαμουέλ Μάτους/Samuel Matus (Γουατεμάλα / Αυστρία / Τουρκία), Ετιέν Αμπελέν/Etienne Abelin (Ελβετία), Χουάν Κάρλος Ματζιοράνι/Juan Carlos Maggiorani, Φέλιξ Μπρισένιο/Félix Briceño και Ρον Νταίηβις Άλβαρεζ/Ron Davis Alvarez (Βενεζουέλα, Πορτογαλία, Τουρκία / Σουηδία), Φαίδρα Γιαννέλου (Ελλάδα).

Από τις πιο όμορφες στιγμές της βραδιάς ήταν η εμφάνιση της Joyce DiDonato στη σκηνή του Ηρωδείου. Η Αμερικανίδα σοπράνο στηρίζει έμπρακτα το ελληνικό El Sistema και έχει βρεθεί ξανά στη χώρο μας για να τραγουδήσει με τα παιδιά του Σκαραμαγκά τα οποία επισκέφτηκε και σε αυτό το ταξίδι της στη χώρα μας και τα καμάρωσε στη συνέχεια στη μαγική βραδιά της συναυλίας.

Η DiDonato μίλησε για ενότητα και είδαμε και τους μουσικούς της SEYO να “μιλούν” για αυτό μέσα από την συμβολική τους κίνηση να φορέσουν όλοι κατά τη διάρκεια της συναυλίας τα γαλάζια μπλουζάκια του El Sistema Greece.

Το πρόγραμμα της συναυλίας περιλάμβανε έργα των Händel, Beethoven, Brahms και Bizet καθώς και επιλεγμένα κομμάτια ελληνικής και αραβικής παραδοσιακής μουσικής. Επιπλέον, παρουσιάστηκε σε πρώτη εκτέλεση το έργο «Ταξίδι» του Έλληνα συνθέτη Αλέξανδρου Μαρκέα, το οποίο ο συνθέτης έγραψε ειδικά για την ορχήστρα και τη χορωδία του El Sistema Greece.

Photos: Diego Ravetti

Read More

And More