Ο Γουργούρης: Το παραμύθι που η Έλενα Ακρίτα θα διάβαζε σήμερα στο γιο της

Ανήμερα την Πρωταπριλιά -που είναι μία μέρα που είθισται λέμε “παραμύθια”- και μία πριν την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου επέλεξε η Τασούλα Επτακοίλη να παρουσιάσει το νέο της παραμύθι. Η ίδια διστάζει να συστηθεί ως συγγραφές παρόλο που πρόκειται για το δεύτερο βιβλίο της (μετά το αυτοβιογραφικό χρονικό “Το άλλο μου ολόκληρο”) και δηλώνει πάντα δημοσιογράφος και γραφιάς. Και στις ιδιότητες θα προσθέταμε και το “γατομάνα” καθώς λατρεύει τα ζώα και σίγουρα αυτή η αγάπη αποτέλεσε αφορμή και κίνητρο για να γράψει τον “Γουργούρη” της, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη με την υπέροχη εικονογράφηση του Τόμεκ Γιοβάνη.

Στην πρώτη παρουσίαση του βιβλίου μίλησε η Έλενα Ακρίτα, η Ελεονώρα Ζουγανέλη και ο Διονύσης Τσαντίνης, ιδρυτικό μέλος της SCARS (Second Chance Animal Rescue Society). Ο τελευταίος αναφέρθηκε, ανάμεσα σε άλλα, για το πόσο σημαντικό είναι να αγαπάμε και να προστατευούμε τα ζώα και μίλησε για την υιοθεσία και την στείρωση.

Ο ίδιος τόνισε πώς με τη βοήθεια των εθελοντών δίνουν μία δεύτερη ευκαιρία στα αδέσποτα της Αθήνας. “Στα ζωάκια που δεν είχαν την τύχη να νιώσουν την οικογένεια, το παντοτινό σπίτι ή ακόμα χειρότερα στα ζωάκια που είχαν την τύχη να νιώσουν ως κουτάβια ή γατάκια τη χαρά του να είναι σε μία οικογένεια και μετά ξαφνικά έπρεπε μόνα τους να αντιμετωπίσουν μία αλήθεια, μια πραγματικότητα στο δρόμο, χωρίς να έχουν κανένα τέτοιο εφόδιο”, εξήγησε.

Αναφορικά με τον Γουργούρη δήλωσε συγκινημένος καθώς πρόκειται για ένα βιβλίο που είχε νόημα και δεν αναλώνεται μόνο σε “παραμυθάκια”. Επιπλέον και γιατί καταπιάνεται με δύο σημαντικά θέματα που για τους φιλόζωους, όπως είπε, είναι πολύ ψηλά στο μυαλό τους: η απώλεια και η διαχείριση της απώλειας.

Χαρή στο SCARS και η Τασούλα Επτακοίλη έχει αποκτήσει μία από τις αγαπημένες της γάτες, τον Φούσκα για τον οποίο μίλησε όταν της δόθηκε ο λόγος για να αναφερθεί κι εκείνη με τη σειρά της στο νέο της συγγραφικό εγχείρημα. “Για τα παιδιά αλλά και για όσους έχουμε αφήσει χώρο για το παιδί μέσα μας”, είπε εξηγώντας σε ποιους απευθύνεται “Ο Γουργούρης”.

Πρώτη πήρε τον λόγο στην παρουσίαση η Έλενα Ακρίτα η οποία τόνισε πως πρόκειται για ένα σύγχρονο παραμύθι που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από αυτά που έχουν γράψει οι πιο γνωστοί “παραμυθάδες” του κόσμου. “Τίποτα στη γραφή της δεν είναι ασφαλές. Δεν ξεκίνησε να το κάνει για να πουλήσει, ξεκίνησε να το κάνει για να βγει από την ψυχούλα της αυτή η συγκεκριμένη ιστορία. Για μένα, το βιβλίο της Τασούλας ακολουθεί τα βήματα του Τριβιζά”, ανέφερε.

Η δημοσιογράφος και επίσης συγγραφέας μίλησε για τα πολλαπλά μηνύματα που λαμβάνει ένα παιδί -αλλά και ένας μεγάλος- που διαβάζει το βιβλίο. Για το χιούμορ της Τασούλας Επτακοίλη που δεν φοβάται να το χρησιμοποιήσει σε ένα παραμύθι, για τις αληθινές εικόνες που έχει στο κείμενό της αφού δεν “καμουφλάρει” τη σκληρότητα που συναντούν τα ζώα στον κόσμο αλλά και για το πώς “αγκαλιάζει” τη διαφορετικότητα.

“Αν ο γιος μου ήταν και πάλι μικρός στο παιδικό του κρεβατάκι, το βιβλίο που θα του αγόραζα θα ήταν ο Γουργούρης”, είπε κλείνοντας.

Για την διαφορετικότητα έκανε λόγο και η Ελεονώρα Ζουγανέλη, πριν διαβάσει κάποια αποσπάσματα για το κοινό που πλημμύρησε την αίθουσα Τέχνης του Ιανού. Η τραγουδίστρια τόνισε πόσο σημαντικό είναι να αποδεχόμαστε το ότι ο άλλος δεν είναι ίδιος με εμάς και εκμυστηρεύτηκε πως πρωτοδιάβασε το βιβλίο παρέα με το νέο της κατοικίδιο και αυτό την έκανε να το αγαπήσει ακόμα περισσότερο.

“Υπάρχει αγάπη για όλους στον κόσμο αυτό. Σίγουρα μπορούμε να βρούμε κάποιον να μας αγαπήσει και να μας ξεχωρίσει μέσα στην καρδιά του, να μας φροντίσει για την διαφορετικότητά μας κι αυτό είναι που κρατάω ως πιο πού σημαντικό, για μένα”, υπογράμμισε η Ελεονώρα.

Ποιος είναι ο Γουργούρης;

Ένας γάτος που ζει σε ένα διαμέρισμα στη μεγάλη πόλη. Κι ένα σκυλάκι που γεννήθηκε σε ένα χωριό ψηλά στο βουνό. Τους χωρίζουν πολλά. Όμως τους ενώνει κάτι που άνθρωπος δεν μπορεί να φανταστεί. Ούτε άλογο. Ούτε κατσίκα. Ούτε αγελάδα. Ούτε κότα. Ούτε κουνέλι. Ούτε… Ούτε… Ο γάτος είναι ο Γούρης, από το Γουργούρης. Ο σκύλος δεν έχει όνομα. Αν θέλετε, όμως, μπορούμε να τον φωνάζουμε κι αυτόν Γουργούρη. Ναι, αλλά τα σκυλιά δε γουργουρίζουν, θα μου πείτε. Είστε σίγουροι;

Μια ιστορία για την αγάπη που ποτέ δε χάνεται. Για την ανθρωπιά και την απανθρωπιά – ανθρώπων και ζώων. Και για το πόσο ωραίο είναι να είσαι διαφορετικός.


Έλενα Πατάκη

“Η Τασούλα έκανε ένα κατόρθωμα. Μη νομίζεται ότι είναι εύκολο να γράψει κανείς ένα παιδικό βιβλίο”, είπε η εκδότρια, Έλενα Πατάκη. “Να δώσεις σε ένα βιβλίο χωρίς διδακτισμό, μια πολύ ωραία ιστορία που ρουφιέται, που στις λεπτομέρειες λες πράγματα -και η Τασούλα λέει πάρα πολλά. Μιλάει για την απώλεια, μιλάει για τη φιλοζωία, μιλάει για τη διαφορετικότητα και όλα είναι κρυμμένα και ραμμένα, σαν μυστικά. Τα έχει καταφέρει πάρα πολύ καλά”, συνέχισε.


Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Τασούλα Επτακοίλη


Γιώργος Κυρίτσης


Πολλοί από αυτούς που βρέθηκαν στην εκδήλωση, ανάμεσά τους και πολλά παιδιά, δεν κρατήθηκαν και διάβασαν το βιβλίο με το που το πήραν στα χέρια τους

Read More

And More