Πίσω στην κορυφή της σελίδας
09.02.2016 | 23:25
Άρτεμις Θύμιου Tweet me @artemis_thimiou

Άννα Παντελιά: Η έκθεση φωτογραφίας που αφιέρωσε στους πρόσφυγες που φτάνουν στα ελληνικά νησιά

 Άννα Παντελιά: Η έκθεση φωτογραφίας που αφιέρωσε στους  πρόσφυγες που φτάνουν στα ελληνικά νησιά
ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;
Μια ιδιαίτερη έκθεση φωτογραφίας έκανε η Άννα Παντελιά στο πλαίσιο του 7ου Tedx Athens που παρουσιάστηκε στο Παλλάς. Το TLIFE ήταν εκεί και κατέγραψε με τον φακό του την έκθεση με θέμα “Flotsam”, όπως παρουσιάστηκε στο Φουαγιέ του Θεάτρου σε συνεργασία με τον Μη Κερδοκοπικό Οργανισμό SolidarityNow.

Η γνωστή φωτορεόρτε έχει σπουδάσει Φωτογραφία και στη συνέχεια Διεθνή Επικοινωνία και Ανάπτυξη στο Λονδίνο και οι φωτογραφίες της έχουν δημοσιευτεί σε ποικίλα σημαντικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης όπως το CNN, το Al Jazzera και το BBC.

Κεντρικό θέμα της συγκεκριμένης έκθεσης είναι τα αντικείμενα τα οποία οι πρόσφυγες που φτάνουν στα ελληνικά νησιά αναγκάστηκαν να αφήσουν πίσω τους.Οι χιλιάδες άνθρωποι που φτάνουν στη χώρα μας με το όνειρο μιας καλύτερης ζωής, αναγκάζονται να αφήσουν πίσω τους σχεδόν όλα τα προσωπικά αντικείμενα που πήραν μαζί τους. Είτε γιατί πρέπει να μειώσουν και άλλο το φορτίο τους είτε γιατί πρέπει να «ξεφορτωθούν» όλα αυτά που μαρτυρούν την ταυτότητα τους.Μαζί με αυτά, στις περισσότερες περιπτώσεις, αφήνουν πίσω κάθε πιθανότητα επιστροφής στο σπίτι τους.Πολλά από αυτά τα αντικείμενα χάνονται στα νερά του Αιγαίου. Θα μείνουν για πάντα “θαμμένα” στο πέλαγος ή θα τα ξεβράσει το κύμα σε κάποια παραλία των νησιών μας.


Αυτά που θα καταφέρουν να φτάσουν μαζί με τους ιδιοκτήτες τους στα νησιά θα περάσουν από νέα “διαλογή”. Κάποια θα μείνουν και πάλι πίσω...Κινητά τηλέφωνα, διαλυμένα διαβατήρια, παπούτσια, ρούχα, σωσίβια είναι μερικά από τα πράγματα που μπορεί κάποιος να δει αν περπατήσει στις ακτές της Λέσβου.Αυτά κατέγραψε με τον φωτογραφικό της φακό και η Άννα Παντελιά.Τα αντικείμενα αυτά έχουν ταξιδέψει χιλιάδες χιλιόμετρα, είναι αληθινά και κρύβουν μια προσωπική ιστορία όχι απαραίτητα συνδεδεμένη με το καθένα από αυτά.

Φωτογραφίες: Πέτρος Χόντος


Βαθμολόγησέ το
Εσύ τι λες; Πες τη γνώμη σου
Top 10