Ψήφισαν οι επώνυμοι στις εκλογές;

Τα πρώτα συμπεράσματα από τις εκλογές της Κυριακής έδειξαν ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό ανθρώπων που επέλεξαν αντί για τις κάλπες τις καφετέρειες. Λίγο ο καλός καιρός που ήταν αφορμή για βόλτα, λίγο η οικονομική κρίση που αποτέλεσε άλλοθι για όσους ψήφιζαν μακριά και τα περισσότερα εκλογικά κέντρα έμειναν σχεδόν άδεια!

Το TLIFE επικοινώνησε με τους κάποιους από τους επώνυμους για να διαπιστώσει εάν πήγαν στις κάλπες ή ήταν από αυτούς που διαμόρφωσαν το ποσοστό αποχής! Διάβασε τι μας είπαν και πως δικαίολόγησαν την στάση τους.

Μανωλίδου Ευγενία: “Πήγαμε μαζί με τον Άδωνη να ψηφίσουμε. Εγώ στο συγκρότημα της Γκράβας, στο Γαλάτσι κι εκείνος στην Εκάλη. Το απόγευμα ο Άδωνις πήγε στο κόμμα κι εγώ έμεινα με τα παιδιά στο σπίτι και παρακολούθησα τις εκλογές από την τηλεόραση.”

Σπύρος Χαριτάτος: “Ήμουν στην Θεσσαλονίκη καλεσμένος μιας ομάδας φιλάθλων για να παρακολουθήσω έναν αγώνα. Πήρα την πρώτη πρωινή πτήση και πήγα στο Αίγιο όπου είναι η ιδιαίτερη πατρίδα μου για να ψηφίσω. Εκμεταλεύτηκα μάλιστα τον καλό καιρό για να κάνω και μπανάκι με τα ανήψια μου. Το βράδυ πήρα το αεροπλάνο και επέστρεψα στην Αθήνα για την εκλογική βραδιά του ΑΝΤ1.”

Γιώργος Καραμέρος: “Ψήφισα στις 10:30 το πρωί στο Μαρούσι. Είμαι 17 χρόνια κάτοικος Αμαρουσίου και η γυναίκα μου είναι Μαρουσιώτισα επίσης. Ασχολούμαι τα τελευταία χρόνια με τα κοινά και μάλιστα μου έχει γίνει πρόταση να κατέβω υποψήφιος στο δήμο μου.”

Κρατερός Κατσούλης: “Ψηφίζω στην Α’ Αθηνών. Πήγα το μεσημέρι να ψηφίσω αλλά κατανοώ απολύτως την αγανάκτηση και την επιλογή κάποιου να μην ψηφίσει. Δυστυχώς όμως είναι έτσι το εκλογικό μας σύστημα το οποίο αν δεν ψηφίζουμε δεν μπορούμε να έχουμε λόγο στα πράγματα. Αν ήταν διαφορετικός ο εκλογικός τρόπος δεν θα ψήφιζα ούτε εγώ. Θεωρώ ότι είμαστε παγιδευμένοι στο νόμο και μας υποχρεώνει να ψηφίζουμε για να μην έχουμε χειρότερα γιατί από το να έχουμε καλύτερα απέχουμε κατά πολύ.”

Κατερίνα Καραβάτου: ” Δεν πήγα να ψηφίσω γιατί ψηφίζω στη Χαλκιδική και δεν μπορούσα να πάω αυτό το Σαββατοκύριακο. Φυσικά είναι πολύ μεγάλη η αποχή και θεωρώ ότι αυτό θα έπρεπε να το λάβουν σοβαρά υπόψιν τους τα κόμματα. Το γεγονός ότι οι άνθρωποι απαξιώνουν την πολιτική παράδειγμα, που δεν θα έπρεπε να το κάνουν βεβαίως. τα πράγματα μάλλον έχουν φτάσει σε οριακό σημείο και οι άνθρωποι προσπαθούν να δείξουν την αντίδραση τους με την αποχή.

Χρστίνα Λαμπίρη: “Είμαι από αυτούς που πήγαν να ψηφίσουν σήμερα.”

Δήμητρα Αιγινίτη: ”Είμαι από αυτούς που δεν ψήφισαν. Συνειδητά και δεν θα το αναλύσω. Δεν υπάρχει λόγος είναι αυτονόητο και είναι και προσωπικό”.

Ελένη Φιλίνη: “Εγώ ψηφίζω στην Κόρινθο και πήγα γιατί δεν πιστεύω στην αποχή! Εγώ πιστεύω ότι πρέπει να ψηφίζουμε γιατί μόνο έτσι δείχνεις την θέση σου, η αποχή δεν οφελεί κάπου.”

Γιάννης Αϊβάζης: “Είμαι από αυτούς που ωήφισαν καθώς έχω θέσει και υποψηφιότητα. Όποιός και να βγει ελπίζω να κάνει πράγματα. Είτε είναι αντιπολίτευση είτε είναι ο Δήμαρχος. Είναι ένα πολύ μεγάλο μήνυμα η αποχή, αλλά νομίζω ότι τα κατάλληλα αυτιά δεν θα το λάβουνε πάλι”

Ματθίλδη Μαγγίρα: ”Για μένα η αποχή, έχει μια δικαιοσύνη. Γιατί έτσι όπως είναι τα πράγματα πολιτικά αυτή τη στιγμή και μη σου πω και μικρή τη βρίσκω άσχετα αν εγώ κατεβαίνω τώρα τοπικά, γιατί θέλω να συνεισφέρω όσο μπορώ και να βοηθήσω και ίσως κάτι να αλλάξει αν μπούμε άνθρωποι ας πούμε που δεν λειτουργούν με τον τρόπο τον συνηθισμένο και τον ήδη δεδομένο. Τα κοινά εγώ δεν τα βλέπω πολιτικά με τον τρόπο που έχει καθιερωθεί η πολιτική δυστυχώς που θα επρεπε να είναι τελείως διαφορετικά, να είναι όλη η πολιτική νοοτροπία, να είναι τελείως διαφορετική, δεν είναι όμως, οπότε είναι πολύ δίκαιη νομίζω η αποχή. Το 50% είναι είναι λίγο και άργησε κιόλας για μένα”.

Ρέα Τουτουτζή: “Όχι, δεν πήγα να ψηφίσω γιατί ήμουν εκτός Αθηνών. Απλά δεν μπόρεσα. Είναι δικαίωμα όμως του κάθε πολίτη να νιώθει ότι δεν θέλει να ψηφίσει. Καλό είναι να το κάνουμε αλλά θεωρώ ότι είναι δικαίωμα του κάθε πολίτη”

Έλενα Ασημακοπούλου: ”Εγώ πήγα να ψηφίσω, έκανα το καθήκον μου από κει και πέρα δεν με ενδιαφέρει να μιλήσω για την αποχή”.

Ρεπορτάζ: Κική Τσολακίδη, Άρτεμις Θύμιου

Read More

And More