Έφυγε για “άλλη θάλασσα” ο Θ. Αγγελόπουλος – Τι λένε στο TLIFE οι πρωταγωνιστές της τελευταίας ταινίας

Κινηματογραφικό θα μπορούσε να χαρακτηρίσει κανείς τον θάνατο του μεγάλου σκηνοθέτη αφού του έστησε καρτέρι κατά την διάρκεια των γυρισμάτων της τελευταίας του ταινίας. Ο Θεόδωρος Αγγελόπουλος πέθανε αναπάντεχα, βυθίζοντας στο πένθος όχι μόνο την οικογένειά του αλλά και όλο τον καλλιτεχνικό χώρο στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Η είδηση του θανάτου του έκανε τον γύρο του κόσμου και σόκαρε όλους όσοι τον είχαν γνωρίσει και αγαπήσει είτε από κοντά είτε μέσα από τις ταινίες του. Η θλίψη που άφησε πίσω του μεγάλη. Ο τρόπος που άφησε την τελευταία του πνοή μοιάζει απίστευτος, κατά την διάρκεια των γυρισμάτων της ταινίας “Η άλλη θάλασσα”. Μια ταινία που σίγουρα δεν θα μείνει στη μέση καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες του TLIFE, θα την συνεχίσει η κόρη του Ελένη. Η Ελένη ακολουθεί τα επαγγελματικά χνάρια του μπαμπά της και σε αυτή την ταινία ήταν βοηθός σκηνοθέτη ενώ την διεύθυνση παραγωγής έχει η μητέρα της και Φοίβη.

Η ταινία μιλά για την κρίση στην χώρα μας, πράγμα που φυσικά δεν θα μπορούσε να αφήσει αδιάφορο τον Έλληνα σκηνοθέτη αφού ήταν από τους ανθρώπους που αφουγκραζόταν τα προβλήματα της κοινωνίαας. Το σενάριο είναι η ιστορία μιας ομάδας ηθοποιών, που θέλει να ανεβάσει την ” Όπερα της πεντάρας” του Μπρεχτ, αλλά δεν τα καταφέρνει, λόγω οικονομικών δυσκολιών. Υπάρχει, όμως και η σχέση ενός πατέρα με την κόρη του, που συμβολίζουν το πρόσωπο που δημιούργησε την κρίση και εκείνο που έχει υποστεί τις συνέπειές της. Η ταινία είναι μια αλληγορία για την σημερινή κατάσταση της Ελλάδας και της Ευρώπης.

Τα γυρίσματά του κύκνειου άσματος του σκηνοθέτη είχαν αρχίσει μόλις λίγες μέρες πριν, στις 29 Δεκέμβρη του 2011. Το μεγαλύτερο μέρος τους γινόταν στον Πειραιά, εκεί δηλαδή που σκοτώθηκε και θα συνεχίζονταν στην Πάτρα και στο θέατρο Ρεξ ενώ κάποια θα πραγματοποιούνταν και στην Κύπρο.

Οι ηθοποιοί που είχαν επιλεχθεί να συμμετέχουν στην τελευταία ταινία του διάσημου σκηνοθέτη δεν μπορούν να πιστέψουν ότι οι τίτλοι τέλους έπεσαν, πριν καν αρχίσουν τα γυρίσματα και μάλιστα με την απώλεια του 77χρονου δημιουργού.

O Γεράσιμος Σκιαδαρέσης θα ξεκινούσε γυρίσματα για την ταινία την Πέμπτη. Θα ήταν η τρίτη φορά που θα συνεργαζόταν με τον ποιητή της έβδομης τέχνης αφού έχει παίξει στο παρελθόν σε δύο ακόμα ταινίες του. “Είμαι πάρα πολύ στεναχωρημένος. Πραγματικά δεν ξέρω τι να σας πω. Θεωρώ ότι χάσαμε έναν πάρα πολύ σπουδαίο δημιουργό που μας είχε κάνει περήφανους στο εξωτερικό. Το μόνο που με παρηγορεί είναι ότι άφησε τόσο μεγάλο έργο που θα το βλέπουν και θα το θαυμάζουν και τα παιδιά μας”, δηλώνει συγκινημένος στο TLIFE ο ηθοποιός. “Τον ήξερα σαν σκηνοθέτη και σαν δημιουργό δεν τον είχαν γνωρίσει προσωπικά σαν άνθρωπο ποτέ αλλά ήταν τόσο μεγάλη η εμπειρία συμμετοχής σε μια δουλειά του που θα την θυμάμαι για όλη μου τη ζωή”, τονίζει.

Ο Δημήτρης Πιατάς ήταν ο μόνος που πρόλαβε να κάνει γυρίσματα με τον μεγάλο σκηνοθέτ, μία μέρα πριν το μοιραίο γεγονός. Ο ηθοποιός είχε έναν από τους βασικούς ρόλους στην ταινία και μοιράζεται με το TLIFE την εικόνα που έχει από εκείνον: “Μου έλαχε να είμαι στο τελευταίο ολοκληρωμένο του γύρισμα μιας σκηνής από την ταινία, μια μέρα πριν από το μοιραίο ατύχημα. Έχω την εικόνα ενός Αγγελόπουλου ενεργού, ζωντανού με χιούμορ, ενός ανθρώπου ορχήστρα που κοιτούσε και την παραμικρή λεπτομέρεια για την επιτυχία του γυρίσματος. Είχαμε μία πολύ ωραία προσέγγιση. Για μένα ήταν πολύ μεγάλη μου τιμή που γνώρισα από κοντά και ζωντανά έναν δάσκαλο που με δίδαξε πως να ερμηνεύσω αυτή τη σκηνή. Η εικόνα που θα ήθελα να κρατήσω από τον Αγγελόπουλο είναι αυτή η αεικίνητη μορφή του, η ζωντάνια του , τα φλογερά του μάτια και το κέφι για δημιουργικότητα. Από μια στιγμή και μετά, επειδή η ζωή είναι άσπρο μαύρο, ξαφνικά από άσπρο έγινε μαύρο, έγινε ένα ατύχημα κι εγώ πληροφορήθηκα ότι ο Αγγελόπουλος δεν είναι πια μαζί μας.”

“Η Ελένη Γερασιμίδου είχε συνεργαστεί μαζί του στην ταινία “Μια αιωνιότητα και μία μέρα” που της χάρισε μάλιστα κι ένα βραβείο β’ γυναικείου ρόλου. Είχαν θαυμάσια επαφή και συνεννόηση. Το τελευταίο του σενάριο ήταν σύμφωνα με την ίδια ένα εξαιρετικό σενάρια ωστόσο δεν πρόλαβε να κάνει γυρίσματα. “Είχα καλλιτεχνική επαφή με έναν σπουδαίο σκηνοθέτη, από τους μεγαλύτερους της εποχής μας. Δεν ξέρω κατά πόσο στην Ελλάδα το καταλαβαίνουν αυτό αλλά πραγματική υπήρξε ένας πολύ μεγάλος σκηνοθέτης. Είχε πολλά να δώσει ακόμα αλλά δυστυχώς έγινε αυτό το δυστύχημα και τον χάσαμε, πρόωρα. Ήταν ένα μυαλό πολύ σπουδαίο, πολύ μεγάλος καλλιτέχνης. Παρουσίασε την Ελλάδα όπως είναι και την ιστορία της, των τελευταίων χρόνων, με τις ταινίες του όλες, μέσα από μία ποιοτική ματιά και με την αλήθεια που χρειάζεται και την προοδευτική του σκέψη και την πολύ κατανοητή. Πιστεύω ότι χάθηκε ένας πολύ μεγάλος ποιητής κι ένας τεράστιος κινηματογραφιστής. Είναι μία πολύ μεγάλη απώλεια για την πατρίδα μας και όλο τον κόσμο.”

Μου έλαχε να είμαι
στο τελευταίο ολοκληρωμένο του γύρισμα
μιας σκηνής από την ταινία, μια μέρα
πριν από το μοιραίο ατύχημα. Έχω την
εικόνα ενός Αγγελόπουλου ενεργού,
ζωντανού με χιούμορ, ενός ανθρώπου
ορχήστρα που κοιτούσε και την παραμικρή
λεπτομέρεια για την επιτυχία του
γυρίσματος. Είχαμε μία πολύ ωραία
προσέγγιση. Για μένα ήταν πολύ μεγάλη
μου τιμή που γνώρισα από κοντά και
ζωντανά έναν δάσκαλο που με δίδαξε πως
να ερμηνεύσω αυτή τη σκηνή. Η εικόνα που
θα ήθελα να κρατήσω από τον Αγγελόπουλο
είναι αυτή η αεικίνητη μορφή του, η
ζωντάνια του , τα φλογερά του μάτια και
το κέφι για δημιουργικότητα. Από μια
στιγμή και μετά, επειδή η ζωή είναι άσπρο
μαύρο, ξαφνικά από άσπρο έγινε μαύρο,
έγινε ένα ατύχημα κι εγώ πληροφορήθηκα
ότι ο Αγγελόπουλος δεν είναι πια μαζί
μας.”

Δες φωτογραφίες από την επαγγελματική του ζωή:


Στο χωριό που έχτισε στην Κερκίνη για τα γυρίσματα της ταινίας “Το λιβάδι που δακρύζει”


Για την ίδια ταινία έφτιαξε ολόκληρο οικοσμό στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης


Με τον Willem Dafoe στην συνέντευξη τύπου για την ταινία “Η σκόνη του χρόνου”

Ο μεγάλος Έλληνας σκηνοθέτης θα κηδευτεί στις 4 το απόγευμα της Παρασκευής από το Α΄ Νεκροταφείο.

Read More

And More