TLIFE φωτορεπορτάζ: ‘Καπνίζουν όλοι κανονικά στα περισσότερα μαγαζιά”

Ο πρωθυπουργός της χώρας αποφάσισε το κάπνισμα πρέπει να απαγορευτεί παντού. Όταν ψηφίζεται όμως ένας νόμος σε αυτό το κράτος, είναι σίγουρο ότι την επόμενη μέρα θα βρεθεί ένα παραθυράκι με το οποίο θα μπορούν όσοι δεν τους βολεύει να μην τον τηρήσουν.

Άλλωστε είναι γνωστό ότι οι νόμοι ψηφίζονται για να μην τηρούνται στην Ελλάδα! Το TLIFE ξεκίνησε ένα οδοιπορικό σε πολυσύχναστα μαγαζιά της Αθήνας για να διαπιστώσει τι ακριβώς έγινε σε αυτή την περίπτωση. Αυτό που διαπιστώσαμε είναι ότι δεν άλλαξε απολύτως τίποτα. Όχι μόνο συνεχίζουν να καπνίζουν κανονικά αλλά οι καταστηματάρχες τους δίνουν και τασάκια για να μην ρίχνουν την στάχτη στο πάτωμα!

Σε 8 από τις 10 περιπτώσεις, ο αντικαπνιστικός νόμος παραβιάζεται!

Οι καταστηματάρχες δεν τηρούν τον αντικαπνιστικό νόμο και υποστηρίζουν ότι σε μία περίοδο οικονομικής κρίσης, κινδυνεύουν να κλείσουν μπαρ, ξενοδοχεία και εστιατόρια, καθώς η πελατεία τους μειώθηκε σημαντικά, όταν έβγαλαν τα τασάκια.

Η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας, ζήτησε με τη σειρά της την αναστολή του νόμου, γιατί όπως τόνισε, η απαγόρευση αυτή θα φέρει τουλάχιστον 15-20 χιλιάδες λουκέτα στις επιχειρήσεις και 80.000 νέους ανέργους και πρότεινε να φτιαχτεί ένας νόμος περισσότερο ρεαλιστικός και βιώσιμος.

Τα πρόστιμα για τους καπνιστές:

– Όσοι πιαστούν με τσιγάρο στο χέρι, καθώς και εκείνοι που καπνίζουν σε κλειστούς δημόσιους χώρους, θα πληρώσουν 50€ και
– για εκείνους που ανάβουν τσιγάρο στα νοσοκομεία, σε σχολεία και παιδότοπους, θα είναι 100€ .
– Επιπλέον, από 500€ έως 10.000€, θα είναι τα πρόστιμα για όσους πωλούν προϊόντα καπνού και αλκοόλ σε ανηλίκους, καθώς και σ΄εκείνους που ανέχονται την παραβίαση των διατάξεων του νόμου.
– Ακόμα, αν κάποιος πολίτης ανάψει τσιγάρο μέσα σε ταξί θα πληρώσει 50€ και ο οδηγός, που θα του το έχει επιτρέψει θα καταβάλλει το ποσό των 500€.

Όπως ανέφερε, όμως, ο Yφυπουργός Yγείας, Μιχάλης Τιμοσίδης, στα καζίνο ο νόμος θα εφαρμοστεί από τον Μάιο καθώς κι επειδή ο μηχανισμός ελέγχου δεν επαρκούσε, το υπουργείο πρόσθεσε άλλα 800 άτομα σε αυτόν.

Αυτός ο νόμος οδηγεί αναπόφευκτα πελάτες και καταστηματάρχες στην παρανομία, οπότε στην πράξη αποδεικνύεται ανεφάρμοστος. Ένας τέτοιος νόμος θα ‘πρεπε να σέβεται τις ανάγκες όλων – καπνιστών και μη, οπότε η καλύτερη λύση, θα ήταν η δημιουργία ειδικών χώρων στις επιχειρήσεις.

Παρόλα αυτά, κάθε νόμισμα έχει πάντα δύο όψεις. Αν το δούμε από την άλλη του πλευρά, η απαγόρευση του καπνίσματος μπορεί και να ωφελήσει τις επιχειρήσεις εστίασης και διασκέδασης. Κι αυτό γιατί, υπάρχουν και καπνιστές που προτιμούν να συνεχίσουν να επισκέπτονται τα αγαπημένα τους μέρη, ακόμη και όταν δεν επιτρέπεται να καπνίσουν, επειδή βρίσκουνε με αυτόν τον τρόπο, την κατάλληλη αφορμή για να κόψουν το κάπνισμα. Και μην ξεχνάμε και την αύξηση τιμής του καπνού που σημειώθηκε πρόσφατα, κατά την οποία ένα τσιγάρο θα κοστίζει 70 δραχμές. Υπολόγισε..

Ρεπορτάζ: Μαρία Πορτοκαλάκη, Αγγελική Χριστοπούλου

Read More

And More