Το TLIFE πέρασε μια μέρα μαζί με τον Θοδωρή Μαραντίνη στο Παιδικό Χωρίο SOS στη Βάρη!

Η χαρά που βλέπεις στις φατσούλες των μικρών παιδιών είναι η πιο μεγάλη πηγή αισιοδοξίας που μπορείς να βρεις. Τα χαμόγελά τους είναι τόσο δυνατά και αληθινά που μπορούν να σε κάνουν να ξεχάσεις οτιδήποτε κακό, στενάχωρο ή δύσκολο. Βέβαια, για να λάμψει ένα παιδικό χαμόγελο πρέπει το παιδί να νιώσει ότι το αγαπάνε, το νοιάζονται, το φροντίζουν και το προστατεύουν. Όλα αυτά μπορεί να τα προσφέρει η οικογένειά του. Τι γίνεται όμως όταν για κάποιους λόγους η οικογένεια δεν υπάρχει ή αδυνατεί να προσφέρει στο παιδί της αυτά που του αξίζουν;

Σε πολλές περιπτώσεις και για χιλιάδες παιδιά σε όλη την Ελλάδα η απάντηση έρχεται από τα Παιδικά Χωριά SOS. Το TLIFE στηρίζει το σπουδαίο έργο τους και με κάθε ευκαιρία προσπαθεί να είναι δίπλα σε αυτά τα παιδιά. Όχι μόνο τώρα στις γιορτές.

Με αφορμή όμως μία γιορτινή εκδήλωση λίγο πριν από τα Χριστούγεννα βρεθήκαμε στο Παιδικό Χωριό SOS της Βάρης. Την ίδια ημέρα επισκέφτηκε τα παιδιά ο frontman των Onirama, για να μοιράσει δώρα και να σκορπίσει χαμόγελα! Τα παιδιά δεν σταμάτησαν να του μιλούν και να του κάνουν ερωτήσεις και φυσικά εκείνος απάντησε σε όλα με πολύ χαρά. Για να καταλάβεις το κλίμα που επικράτησε σκέψου ένα παιδικό party που έχεις πάει και πρόσθεσε σε αυτό την χαρά των Χριστουγέννων.

Ο βενιαμίν της παρέας, ο 5χρονος Χρήστος ήταν αυτός που έκλεψε τις εντυπώσεις αφού δεν σταμάτησε να τρέχει και παίζει σε όλη την διάρκεια της μικρής γιορτής που στήθηκε! Ήταν αυτός που έγινε και η αδυναμία του Θοδωρή.

Αξίζει να αναφέρουμε πως οι Onirama προσφέρουν μέρος των εσόδων των ψηφιακών πωλήσεων του νέου τραγουδιού τους με τίτλο “Στην Πόλη των Αγγέλων” στα παιδιά των Παιδικών Χωριών SOS, τα οποία έχουν αναλάβει τη στήριξη 1000 οικογενειών που ήρθαν σε δύσκολη θέση λόγω της κρίσης και αδυνατούν να προσφέρουν στα παιδιά τους τα βασικά αγαθά.

Αν θέλεις να στηρίξεις κι εσύ έμπρακτα την προσπάθεια του αγαπημένου σου συγκροτήματος κατέβασε το τραγούδι από το i-tunes. Σε πρόσφατη εκπομπή της Τατιάνας συγκεκτρώθηκε ένα προτωφανές ποσό που απέδειξε ότι υπάρχουν ακόμα άνθρωποι. Η μικρή βοήθεια που θα δώσεις θα κάνει τόσο μεγάλο καλό! Δες εδώ πολλούς ακόμα τρόπους που μπορείς να βοηθήσεις!

Τα Παιδικά Χωριά SOS, θα μπορούσαν να είναι οι οικογένειες της “διπλανή πόρτας”, αφού πρόκειται για οικογενειάρχες που είχαν μια καλή δουλειά αλλά την έχασαν με αποτέλεσμα να φθάσουν ξαφνικά στα όρια της φτώχειας.

Σε μία οικογένεια SOS ζουν μαζί έξι ως οκτώ παιδιά, αγόρια και κορίτσια διαφορετικών ηλικιών. Μεγαλώνουν μαζί σαν αδέλφια και φοιτούν στα τοπικά δημόσια σχολεία.

Η επιλογή των παιδιών στα Παιδικά Χωριά γίνεται με αποκλειστικό κριτήριο την ανάγκη προστασίας τους, ανεξάρτητα από την φυλή, την εθνικότητα ή την θρησκεία τους.

Η εισαγωγή των παιδιών γίνεται μέχρι την ηλικία των 8 ετών και γίνονται δεκτά παιδιά, σωματικά υγιή, τα οποία, μέσω των κατάλληλων πνευματικών και ψυχολογικών διαδικασιών, μπορούν να επανενταχθούν στο κοινωνικό πλαίσιο προς όφελος του εαυτού τους και των συνανθρώπων μας. Ιατροπαιδαγωγική και κοινωνική εργασία συμπληρώνουν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα των Παιδικών Χωριών SOS.

Ένα Παιδικό Χωριό SOS αποτελείται από 15 – 20 σπίτια και κτίζεται κοντά σε κατοικημένες περιοχές αποτελώντας μέρος της περιφέρειας της πόλης, αλλά και μία γέφυρα προς την κοινωνία για τα παιδιά που ζουν σε αυτό.

Η κοινωνική λειτουργός του χωριού στη Βάρη μας τόνισε ότι η στήριξη από την τοπική κοινωνία είναι σημαντική καθώς πολλές προσφέρουν δωρεάν μαθήματα στα φροντιστήρια ή σε άλλες δραστηριότητες των παιδιών αφού η ζωή και η καθημερινότητά τους δεν διαφέρει με αυτή των άλλων παιδιών που ζουν με την βιολογική τους οικογένεια.

Τα Παιδικά Χωριά SOS αναλαμβάνουν την ευθύνη των παιδιών από μικρή ηλικία, προσφέροντας συνεχή εκπαίδευση στα σχολεία της περιοχής και τα καλύπτουν μέχρι την πλήρη κοινωνική και επαγγελματική τους αποκατάσταση.

Μετά την ολοκλήρωση της βασικής τους εκπαίδευσης και κατά την διάρκεια της μαθητείας τους σε ένα επάγγελμα ή των σπουδών τους, ζουν στη Στέγη Νέων, η οποία είναι το λογικά αναγκαίο συμπλήρωμα στην παιδαγωγική αντίληψη της φιλοσοφίας μας.

Το TLIFE και ο φωτογραφικός φακός του Πέτρου Χόντου βρέθηκαν στο Παιδικό Χωριό SOS στη Βάρη και ακολούθησαν τον Θοδωρή Μαραντίνη στην ξενάγησή του σε ένα από τα σπίτια. Με την βοήθεια διευθυντή του χωριού, Πέτρου Παπαδάκη γνωρίσαμε μία από τις οικογένειες SOS και συνομιλήσαμε με τις μητέρες για τη ζωή τους εκεί ενώ κάναμε και βόλτα σε όλο το χώρο. Θυμίζει πραγματικά ένα μικρό χωριό!

Ο κ. Παπαδάκης μας εκμυστηρεύτηκε πως πολλές φορές τα παιδιά, έχοντας πια σταθεί στα δικά τους πόδια, επισκέπτονται το χωρίο για να δουν την “οικογένεια”. Οι δεσμοί που δημιουργούνται είναι άλλωστε πολύ δυνατοί και το διαπιστώσαμε κι εμείς περνώντας αυτές τις λίγες ώρες μαζί με τα παιδιά.

O Θοδωρής, ο Πέτρος, εγώ νιώσαμε σαν να πήγαμε επίσκεψη στο σπίτι φίλων μας. Μας υποδέχτηκαν με χαρά, μας πρόσφεραν χυμό, κουραμπιέδες και μελομακάρονα και όσο μιλούσαμε για την καθημερινότητά τους η ματιά της “μαμάς” ήταν στο να είναι όλα γύρω τακτοποιημένα και τα παιδιά της να είναι ήσυχα. Όπως συμβαίνει σε κάθε οικογένεια…

Αυτές οι γυναίκες μεγαλώνουν, εκτός από τα βιολογικά τους παιδιά ,τα παιδιά του χωριού ακούραστα. Και δεν τσιγκουνεύονται την αγάπη. Τους δίνουν την στοργή και την προστασία που χρειάζονται. Μαζί με την «μαμά SOS» φροντίζει τα παιδιά και η «θεία SOS» ενώ υπάρχει και ο ρόλος του «νονού SOS».

Όλα αυτά όμως δεν μπορούν να λειτουργήσουν σωστά χωρίς τη δική σου συμβολή. Ρίξε μια ματιά στα σοκαριστικά στοιχεία. Καταλαβαίνεις πόσο σημαντική είναι και η ελάχιστη βοήθεια που μπορεί να τους προσφέρεις. Το χαμόγελο αυτών των παιδιών αλλά και των παιδιών όλου του κόσμου πρέπει να λάμπει για να μπορεί να μας δίνει αισιοδοξία και δύναμη για το μέλλον!

Read More

And More