Angelina Jolie: Αναμένω με ενδιαφέρον να συναντήσω τις Αρχές προκειμένου να βελτιωθούν οι συνθήκες και να διασφαλιστεί η προστασία των ανθρώπων

Από το πρωί βρίσκεται στη χώρα μας η Αngelina Jolie και έχει βρεθεί στον Πειραιά, στον Ελαιώνα και στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ενώ αύριο αναμένεται να αναχωρήσει για την Ειδομένη. Η σταρ του Hollywood είναι Πρέσβειρα Καλής Θέλησης της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες και πριν από λίγο βγήκε η επίσημη ανακοίνωση για την επίσκεψή τςη στη χώρα μας αλλά κι επίσημες δηλώσεις της.

Διάβασε την ανακοίνωση της Ύπατης Αρμοστείας

Η ειδική απεσταλμένη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.), Angelina Jolie – Pitt επισκέπτεται σήμερα την Ελλάδα εκ μέρους του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Filippo Grandi.

Η επίσκεψη της Ειδικής Απεσταλμένης θα εστιάσει στην ανθρωπιστική κατάσταση για τις χιλιάδες οικογένειες προσφύγων που βρίσκονται στην Ελλάδα, οι περισσότερες εκ των οποίων αναγκάστηκαν να διαφύγουν από τη Συρία, το Αφγανιστάν και το Ιράκ. Σχεδόν το 85% όλων των προσφύγων και των αιτούντων άσυλο που έφθασαν στην Ευρώπη από τον Ιανουάριο του 2015, έχουν περάσει από την Ελλάδα. Σήμερα, στη χώρα βρίσκονται περισσότεροι από 40.000 άνθρωποι που έφθασαν κατά τις περασμένες εβδομάδες και οι οποίοι χρειάζονται επειγόντως πρόσβαση σε προστασία και ανθρωπιστική υποστήριξη.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής της, η Ειδική Απεσταλμένη θα επαναλάβει τη στήριξη της Υ.Α. προς την Ελλάδα σε ό,τι αφορά την προσπάθεια να ενισχυθούν οι διαδικασίες καταγραφής και ασύλου, να γίνονται σεβαστά τα θεμελιώδη διεθνή πρότυπα προστασίας και προσφυγικού δικαίου και να εφαρμοστεί το πρόγραμμα της Ε.Ε. σχετικά με τη μετεγκατάσταση (relocation). Επίσης, η Ειδική Απεσταλμένη θα εκφράσει την εκτίμησή της για την υποστήριξη και την αλληλεγγύη που έχει επιδείξει η Ελλάδα στις εκατοντάδες προσφύγων και αιτούντων άσυλο οι οποίοι έχουν φθάσει στις ακτές των νησιών της έπειτα από επικίνδυνα, δύσκολα, και ορισμένες φορές, μοιραία ταξίδια.



Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης της κ. Jolie-Pitt θα δοθεί έμφαση:

Στην πρόσβαση σε επαρκείς συνθήκες υποδοχής και προστασίας, συμπεριλαμβανομένων των νόμιμων οδών που είναι διαθέσιμες στους πρόσφυγες και τους αιτούντες άσυλο, όπως το πρόγραμμα της Ε.Ε. σχετικά με τη μετεγκατάσταση.
Στις προκλήσεις και τους περιορισμούς που ενέχει η ανταπόκριση στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης, καθώς και τρόπους με τους οποίους η Υ.Α. θα μπορούσε περαιτέρω να υποστηρίξει την κυβέρνηση και τοπικές κοινότητες στην Ελλάδα.
Την ανάγκη στήριξης στους πρόσφυγες με ιδιαίτερες ανάγκες, όπως οι μονογονεϊκές οικογένειες με επικεφαλής γυναίκες, τα ασυνόδευτα παιδιά, τα άτομα με αναπηρία ή άτομα που έχουν υποστεί σεξουαλική ή έμφυλη βία.
«Βρίσκομαι εδώ ώστε να ενισχύσω τις προσπάθειες της Υ.Α. και της ελληνικής κυβέρνησης προκειμένου να επισπευσθεί η επείγουσα αντιμετώπιση της επιδεινούμενης ανθρωπιστικής κατάστασης. Αναμένω με ενδιαφέρον να συναντήσω τις Αρχές, τους εταίρους και τους εθελοντές που εργάζονται στο πεδίο προκειμένου να βελτιωθούν οι συνθήκες και να διασφαλιστεί η προστασία των ευάλωτων ανθρώπων», δήλωσε η Ειδική Απεσταλμένη Angelina Jolie-Pitt.

Η σημερινή επίσκεψη ακολουθεί τη χθεσινή επίσκεψη της Ειδικής Απεσταλμένης στον Λίβανο με αφορμή την πέμπτη επέτειο της σύρραξης στη Συρία, όπου τόνισε την ανάγκη για ανάληψη ηγετικών πρωτοβουλιών και συντονισμένης διεθνούς δράσης που θα αναδείξουν τα αίτια της παγκόσμιας προσφυγικής κρίσης. Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψή της στην Ελλάδα εκ μέρους της Υ.Α.

Η Υ.Α. στην Ελλάδα προσφέρει στήριξη στις Αρχές, οι οποίες είναι αρμόδιες για την υποδοχή, την καταγραφή και τη βοήθεια των προσφύγων και αιτούντων άσυλο που φθάνουν στο έδαφος της χώρας. Η Υ.Α. έχει δημιουργήσει οκτώ κατά τόπους γραφεία με εκατοντάδες μέλη προσωπικού και σημαντικού μεγέθους πόρους για να υποστηρίξει την παροχή στέγασης, νερού και εγκαταστάσεων υγιεινής, υπηρεσιών υγείας και πρόσβασης σε προστασία, μεταξύ άλλων προτεραιοτήτων. Με τη συσσώρευση του αριθμού των προσφύγων στην Ελλάδα τις τελευταίες εβδομάδες, ωστόσο, οι προσπάθειες δεν επαρκούν για όλες τις υφιστάμενες ανάγκες και η κατάσταση επιδεινώνεται καθημερινά.

Η επίσκεψη της Ειδικής Απεσταλμένης πραγματοποιείται τις παραμονές της κρίσιμης συνάντησης μεταξύ των χωρών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της κυβέρνησης της Τουρκίας, η οποία ενδέχεται να επηρεάσει χιλιάδες πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο στην Ελλάδα. Η Ειδική Απεσταλμένη πρόκειται επίσης να συμμετάσχει στη διάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί μέσα στον Μάρτιο στη Γενεύη με θέμα τις νόμιμες οδούς που μπορούν να έχουν οι Σύροι πρόσφυγες, όπως η επανεγκατάσταση (resettlement), τα προγράμματα υποδοχής για ανθρωπιστικούς λόγους, οι ιδιωτικές χορηγίες, η οικογενειακή επανένωση, οι υποτροφίες για σπουδές και τα προγράμματα εργασιακής κινητικότητας.

Read More

And More