Πίσω στην κορυφή της σελίδας
17.03.2016 | 22:13

Angelina Jolie: Ο απολογισμός του ταξιδιού της και το “ευχαριστώ” στον ελληνικό λαό

Angelina Jolie: Ο απολογισμός του ταξιδιού της και το “ευχαριστώ” στον ελληνικό λαό
ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

Το πρόσωπο των τελευταίων δύο ημερών έγινε η Angelina Jolie με την επίσκεψή της στην Ελλάδα. Η Ειδική Απεσταλμένη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες έφτασε στη χώρα μας το πρωί της Τετάρτης και ολοκλήρωσε το ταξίδι της το μεσημέρι της Πέμπτης.

Η χολιγουντιανή σταρ αναχώρησε με το liar jet της για την Αγγλία αφού πρώτα επισκέφτηκε τη Λέσβο και συνάντησε εθελοντές, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και τις τοπικές αρχές που συμμετέχουν στην προσπάθεια ανταπόκρισης στις επείγουσες ανάγκες των προσφύγων στο νησί. Η Angelina συνομίλησε με οικογένειες προσφύγων.

Αυτές οι επαφές ακολούθησαν τη χθεσινή επίσκεψη της στην Αθήνα, κατά τη διάρκεια της οποίας μίλησε με εθελοντές που βοηθούν τους πρόσφυγες και τους αιτούντες άσυλο στο λιμάνι του Πειραιά, επισκέφθηκε ένα χώρο προσωρινής φιλοξενίας στον Ελαιώνα και συναντήθηκε με πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο.

ΚΑΝΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ για να δεις το πρώτο 24ωρο στην Αθήνα

Στην Αθήνα, επίσης συνομίλησε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Επανέλαβε την προσφορά της Ύπατης Αρμοστείας για την παροχή υποστήριξης, προκειμένου να ενισχυθεί η προστασία και η βοήθεια στους πρόσφυγες, το σύστημα υποδοχής, καθώς και η πρόσβαση στο άσυλο και στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης (relocation) της ΕΕ.

Επίσης, ο Πρωθυπουργός και η Angelina συζήτησαν για τη διάσκεψη που θα φιλοξενήσει η Ύπατη Αρμοστεία στη Γενεύη στις 30 Μαρτίου, η οποία θα επικεντρωθεί στην επέκταση των νόμιμων οδών για τους πρόσφυγες από τη Συρία, δεδομένης της επείγουσας ανάγκης για την παροχή βοήθειας στους πιο ευάλωτους πρόσφυγες, ώστε να φτάσουν σε ασφαλές περιβάλλον και να μην αναγκάζονται να καταφεύγουν στα χέρια των διακινητών.

ΚΑΝΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ για να δεις φωτογραφίες από τη συνάντηση

Στη Λέσβο, η διάσημη ηθοποιός επίσης επισκέφθηκε το κέντρο καταγραφής στη Μόρια, όπου στεγάζονται προσωρινά 2.800 πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο, προκειμένου να πληροφορηθεί απευθείας από τις οικογένειες ποια είναι η κατάσταση και οι εμπειρίες τους. Το 95% των προσφύγων στη Μόρια προέρχονται από τη Συρία, το Αφγανιστάν και το Ιράκ. Προέτρεψε τους πρόσφυγες να επιδιώξουν την καταγραφή τους από τις ελληνικές Αρχές και να ενταχθούν στο επίσημο σύστημα ασύλου.

ΚΑΝΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ για να δεις φωτογραφίες από την επίσκεψη στη Λέσβο

Στο τέλος της επίσκεψής της, δήλωσε: «Αυτό στο οποίο προσβλέπω είναι η Ύπατη Αρμοστεία να μπορέσει να ενισχύσει την υποστήριξή της προς τις ελληνικές αρχές για τον συντονισμό της ανθρωπιστικής ανταπόκρισης και, μαζί με τους εταίρους της, να στηρίξει τις προσπάθειες των Αρχών ώστε να εξασφαλίσουν την αποτελεσματική καταγραφή, καθώς και την πρόσβαση στο άσυλο και τη μετεγκατάσταση, με ιδιαίτερη προσοχή στις πλέον ευάλωτες ομάδες».

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον ελληνικό λαό για την κατανόηση και γενναιοδωρία του σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, καθώς και για τις προσπάθειες των εθελοντών και των τοπικών οργανώσεων που συνάντησα κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μου. Αυτοί και πολλοί άλλοι εργάζονται όλο το εικοσιτετράωρο για την υποδοχή και την παροχή φροντίδας στους πρόσφυγες που φτάνουν στην Ελλάδα. Αυτό πρέπει να συνδυαστεί με μια διεθνή ανταπόκριση ίσης κλίμακας με την παγκόσμια προσφυγική κρίση, η οποία θα περιλαμβάνει τον τερματισμό της σύγκρουσης στη Συρία, αλλά θα πηγαίνει και πολύ πέρα από αυτόν».

Βαθμολόγησέ το
Εσύ τι λες; Πες τη γνώμη σου

LATEST NEWS

Τελευταία ενημέρωση: 12:00

Top 10