Πίσω στην κορυφή της σελίδας
20.04.2016 | 16:30

Άντζελα Δημητρίου: Κόβεται η φράση που προκάλεσε αντιδράσεις, στην περιβόητη διαφήμιση!

Άντζελα Δημητρίου: Κόβεται η φράση που προκάλεσε αντιδράσεις, στην περιβόητη διαφήμιση!
ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;
Η φράση «Χτύπα! Χτύπα σαν άντρας», που ακούγεται στην διαφήμιση που πρωταγωνιστεί η Άντζελα Δημητρίου για γνωστή αλυσίδα παιχνιδιών, αποσύρεται ύστερα από απόφαση του Συμβουλίου Ελέγχου Επικοινωνίας. Η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων είχε θεωρήσει εξ αρχής ότι η συγκεκριμένη φράση ήταν «σεξιστική και επικίνδυνη» στο βαθμό που παρουσιάζει εγκληματικές συμπεριφορές ως «κανονικότητα» ή «επικοινωνία». Αν και το Συμβούλιο δεν συμφώνησε απόλυτα, αποφάσισε να παρέμβει και να "κόψει" αυτή την φράση.Συγκεκριμένα αναφέρει:

Η Επιτροπή ομόφωνα σχημάτισε την άποψη ότι η εν λόγω επικοινωνία, κρινόμενη υπό το πρίσμα της διαφημιστικής δημιουργικότητας που συχνά χρησιμοποιεί στοιχεία σάτιρας και υπερβολής, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να θεωρηθεί ότι προτρέπει ή υποθάλπει πράξεις βίας.

Παρά ταύτα,
-επειδή το θέμα της βίας κατά των γυναικών, που τίθεται από τη Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων, αποτελεί ένα υπαρκτό και σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα και
-επειδή η διατύπωση / slogan «χτύπα, χτύπα σαν άντρας», ακόμη κι αν κριθεί εντός του συνολικού περιεχομένου που διατυπώνεται και δεν εκληφθεί μεμονωμένα και κυριολεκτικά, μπορεί να έχει διφορούμενη σημασία, μπορεί να ερμηνευθεί ποικιλοτρόπως, να δημιουργήσει διαφορετικούς συνειρμούς και να εκφράσει σεξιστικό υπονοούμενο,
η Επιτροπή, με αίσθημα ευθύνης και προκειμένου να μη δημιουργούνται οποιεσδήποτε εσφαλμένες εντυπώσεις σε ένα τόσο ευαίσθητο θέμα, ομόφωνα αποφάσισε ότι η φράση «χτύπα, χτύπα σαν άντρας» στη διαφημιστική επικοινωνία των καταστημάτων JUMBO προσκρούει στα άρθρα 1.2 και 4.1 του ΕΚΔ-Ε και πρέπει να τροποποιηθεί εντός 2 ημερών σε όλα τα μέσα (δηλαδή μέχρι και την Πέμπτη 21/04/2016).

Επισημαίνουμε, για ενημέρωσή σας, ότι οι Αποφάσεις των Επιτροπών ισχύουν και πρέπει να εφαρμόζονται σε όλα τα μέσα που αναπτύσσεται η εκάστοτε υπό έλεγχο επικοινωνία, συμπεριλαμβανομένων των ψηφιακών καθώς και των owned channel στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ανεξάρτητα από το εάν αυτά αναφέρονται στη σχετική αίτηση ελέγχου.

Προσφυγή στη Δευτεροβάθμια Επιτροπή Ελέγχου Επικοινωνίας προβλέπεται στο άρθρο 13.Ζ του Κανονισμού της ΠΕΕΕ. Τονίζεται ότι με βάση το ίδιο άρθρο η προσφυγή στη Δευτεροβάθμια Επιτροπή Ελέγχου Επικοινωνίας δεν έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα στην εφαρμογή της παρούσας.

Επισημαίνεται ότι σε περίπτωση μη πλήρους εφαρμογής της Απόφασης, το ΣΕΕ δύναται να προβεί στις προβλεπόμενες από τον Κανονισμό κυρώσεις. ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΛΕΓΧΟΥ
Βαθμολόγησέ το
Εσύ τι λες; Πες τη γνώμη σου
Top 10