Clara Rockmore: Το doodle της Google αφιερωμένο στην πρωτοπόρο της ηλεκτρονικής μουσικής!

Με ένα διαδραστικό doodle τιμά τα 105 χρόνια από τη γέννηση της Clara Rockmore, η Google! Η Clara Rockmore υπήρξε βιρτουόζος του Θέρεμιν, του πρώτου ηλεκτρονικού μουσικού οργάνου στον κόσμο το οποίο ενέπνευσε τους Rolling Stones και τους Led Zeppelin ενώ ήταν το μέσο που οδήγησε στη δημιουργία του πρώτου συνθεσάιζερ.

Μπορεί να ήταν μια γυναίκα άγνωστη στο ευρύ κοινό αλλά σίγουρα υπήρξε πρωτοπόρα για την μουσική. Γεννήθηκε σαν σήμερα το 1922 στην πρωτεύουσα της Λιθουανίας και θεωρείται η μάστερ του θέρεμιν. Η Clara Rockmore πέθανε στην Νέα Υόρκη στις 10 Μαΐου 1998, σε ηλικία 88 ετών.

Το θέρεμιν εφευρέθηκε το 1919 και είναι το μόνο μουσικό όργανο που μπορεί να παιχτεί χωρίς να το αγγίζει ο μουσικός. Το όνομά του το πήρε από τον εφευρέτη του, τον Ρώσο Lew Termen, o οποίος μεταβαίνοντας στις ΗΠΑ άλλαξε το όνομά του σε Leon Theremin.

Ιδιαίτερη θέση στην ιστορία της μουσικής κατέλαβε μέσα από τον οργανοποιό Robert Moog, ο οποίος χρησιμοποιώντας τις εμπειρίες που αποκόμισε από την κατασκευή του συγκεκριμένου οργάνου στην αρχή της καριέρας του, έφτιαξε τα πρώτα συνθεσάιζερ.

Read More

And More