Δημήτρης Τάρλοου: Ο εγγονός του Μ. Καραγάτση απέσπασε το βραβείο “Κάρολος Κουν”

Το βραβείο “Κάρολος Κουν” σκηνοθεσίας ελληνικού έργου, απονεμήθηκε στον Δημήτρη Τάρλοου, για τη σκηνοθεσία του διασκευασμένου μυθιστορήματος του Μ. Καραγάτση “Η Μεγάλη Χίμαιρα“. Πρόκειται για μία παράσταση που ανεβαίνει με τεράστια εμπορική και καλλιτεχνική επιτυχία, για τρίτη συνεχή χρονιά, στο θέατρο Πορεία. Η παράσταση κατάφερε να συγκεντρώσει παραπάνω από 60.000 θεατές και δεν έπαψε ποτέ να είναι sold-out τα τελευταία δύο χρόνια.

Η Μεγάλη Χίμαιρα- που παίζεται και φέτος στο θέατρο μας- στηρίζεται στην αγάπη του κόσμου που είναι τεράστια” είπε ο Δημήτρης Τάρλοου παραλαμβάνοντας το βραβείο. “Αντανακλά σε ολόκληρο το έργο του Καραγάτση, αλλά και στο καλλιτεχνικό έργο του θεάτρου Πορεία, που βρίσκεται σε μία δύσκολη περιοχή των Αθηνών, την οποία έχουμε κρατήσει ζωντανή τα τελευταία 17 χρόνια”, συμπλήρωσε.

Δεν παρέλειψε όμως να ευχαριστήσει και τους συνεργάτες του που συνέβαλαν σε αυτή την θεατρική επιτυχία. “Τον Γιώργο Λούκο, που έγινε αποδέκτης της πρότασης μας στο Φεστιβάλ Αθηνών 2014, τον συγγραφέα Στρατή Πασχάλη, που μας παρέδωσε ένα άρτιο θεατρικό έργο, τον κινηματογραφιστή Χρήστο Δήμα, που σκηνοθέτησε όλο το κινηματογραφικό μέρος της παράστασης και τους ηθοποιούς που υπηρέτησαν με αυταπάρνηση τη σκηνοθεσία”.

Ο Δημήτρης Τάρλοου είναι ιδρυτής του “Πορεία” και “αρχιτέκτονας” της παράστασης. Υπάρχει όμως κι ένα ακόμα πιο δυνατό στοιχείο που τον δένει με αυτό το έργο, είναι γραμμένο από τον παππού του, Μ. Καραγάτση.

Σε γενικές γραμμές δεν έχω εκμεταλλευτεί το όνομά μου. Απέφευγα τη σύνδεσή μου με οικογενειακές καταβολές όπως ο διάολος το λιβάνι. Δεν έχτισα καριέρα πάνω σε αυτές. Την έφτιαξα σταδιακά μέσα από τις δικές μου δυνάμεις. Τη “Χίμαιρα” δεν την αντιλαμβάνομαι ούτε σαν γονιδιακή υποχρέωση ούτε σαν οικογενειακό χρέος. Ούτε είναι στις βλέψεις μου να ανεβάσω όλον τον Καραγάτση στο θέατρο. Μου άρεσε το έργο, πίστεψα στη μεταφορά του στη σκηνή και προσπάθησα να το αποδώσω όσο καλύτερα γινόταν ξεχνώντας οτιδήποτε άλλο. Άλλωστε αν δεν έχεις ψύχραιμη, αποστασιοποιημένη έως και ψυχρή ματιά δεν μπορείς να κάνεις σωστά τη δουλειά σου. Το θέατρο δεν είναι οικογενειακή υπόθεση. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι απαρνιέμαι την καταγωγή μου. Το αντίθετο. Ξέρω την οικογένειά μου και την αγαπώ. Όπως και τον Μ. Καραγάτση, τον παππού που δεν πρόλαβα αλλά γνώρισα μέσα από τα βιβλία και τις διηγήσεις των δικών μου. Μάλιστα στο σπίτι μου στην Παιανία έχω και το υπέροχο ξύλινο με μαρκετερί γραφείο του και την όμορφη πολυθρόνα με το μπροκάρ ύφασμα και τα καρφάκια”, είχε πει ο ίδιος σε συνέντευξή του στο περιοδικό People.

Η τέχνη για εκείνον ήταν μονόδρομος. Μεγάλωσε σε σπίτι καλλιτεχνών και λογοτεχνών. Η γιαγιά του, Νίκη Καραγάτση, ήταν ζωγράφος. Το ίδιο και ο πατέρας του.

Από παιδί ένα πράγμα έμαθα. Πως ζούμε με την τέχνη για την τέχνη. Ακόμα και τα χρήματα έχουν μία και μόνη χρησιμότητα. Να αποτελούν μέσο για να πραγματοποιήσουμε τα όνειρά μας στην τέχνη. Δεν μεγάλωσα με το όνειρο να κάνω περιουσία, αλλά με τη λευκή επιταγή του να κάνω ότι θέλω, αρκεί πάντα να κινούμαι στα όρια της καλλιτεχνίας. Αυτή ήταν η ιδεολογία και η στάση ζωής της οικογένειάς μου. Ζωή για την τέχνη”, είχε πει στην ίδια συνέντευξη.

Read More

And More