Πίσω στην κορυφή της σελίδας
12.11.2015 | 17:52

Ευρυδική: Ο αγώνας της κατά του καρκίνου

Ευρυδική: Ο αγώνας της κατά του καρκίνου
ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;
Με αφορμή την Εκστρατεία Ενημέρωσης και Οικονομικής Ενίσχυσης «Μαζί στη ζωή» του Παγκύπριου Συνδέσμου Καρκινοπαθών και Φίλων (ΠΑΣΥΚΑΦ) αλλά και του τίτλου που κατέχει για τέταρτη συνεχή χρονιά ως πρέσβειρα του Συνδέσμου, η Ευρυδίκη μιλά στο κυπριακό περιοδικό Down Town και τον Παντελή Παναγιώτου για τη συμμετοχή της αλλά και για την εμπειρία της σε έναν τόσο σημαντικό σκοπό, στέλνοντας μηνύματα αισιοδοξίας!

Τι έχεις αποκομίσει, ως πρέσβειρα του ΠΑΣΥΚΑΦ τα τελευταία τέσσερα χρόνια;
Καταρχήν, το να συμμετέχω κάθε φορά στην εκστρατεία του ΠΑΣΥΚΑΦ είναι μεγάλη χαρά και τιμή για μένα. Όταν σου δίνεται η ευκαιρία να βοηθήσεις συνανθρώπους σου μέσα από τα προβλήματα και τις αντιξοότητες της ζωής, νιώθεις πραγματικά ότι κάτι αξίζει. Ότι όλα είναι τόσο μικρά και ασήμαντα μπροστά στο μεγαλείο της αγάπης. Και τότε, αρχίζεις να βλέπεις λίγο φως στον ορίζοντα. Αρχίζεις να ελπίζεις και να βρίσκεις τη δύναμη να ανταπεξέλθεις σε ό,τι σε βασανίζει. Η εμπειρία μου γενικότερα μέσα από τη συνεργασία μου με τον ΠΑΣΥΚΑΦ με έκανε καλύτερο άνθρωπο.Τι ελπίζεις ότι θα μάθει φέτος ο κόσμος και ποιο είναι το συλλογικό μήνυμα που θέλετε να περάσει;
Μέσω αυτής της εκστρατείας, γινόμαστε όλοι κοινωνοί στην πρόληψη και αντιμετώπιση της ασθένειας. Όλες οι υπηρεσίες του ΠΑΣΥΚΑΦ -πέραν του ότι είναι εντελώς δωρεάν- είναι απαραίτητες για τους ασθενείς και τις οικογένειες τους και θα πρέπει να συνεχίσουν να προσφέρονται. Συμβάλλουν στη διατήρηση της ποιότητας στη ζωή των ασθενών και της οικογένειάς τους και διατηρούν τις ισορροπίες στο οικογενειακό περιβάλλον. Αυτό που θέλουμε, λοιπόν, είναι να ενημερώσουμε τον κόσμο για όλες τις υπηρεσίες μας, οι οποίες περιλαμβάνουν κατ' οίκον νοσηλευτική φροντίδα και κατ’ οίκον ανακουφιστική φροντίδα σε Λευκωσία και Λεμεσό, ψυχοκοινωνική υποστήριξη, φυσικοθεραπεία, κλινικές λεμφοδήματος, μεταφορά ασθενών από όλες τις επαρχίες στα ογκολογικά κέντρα στη Λευκωσία, δανεισμό ιατρικού εξοπλισμού στο σπίτι. Το 2014 οι υπηρεσίες του ΠΑΣΥΚΑΦ φρόντισαν πέραν των 5000 ασθενών και συγγενών. Θέλουμε να τονίσουμε πως στις δύσκολες στιγμές, κανείς δεν πρέπει να είναι μόνος. Ας σταθούμε, λοιπόν, δίπλα σε αυτούς που προσφέρουν τη φροντίδα τους με τόση αγάπη και ανιδιοτέλεια κι ας στηρίξουμε αυτή την προσπάθεια. Γιατί όλοι έχουν δικαίωμα στη ζωή!

Ο δικός σου ρόλος, ποιος είναι;
Ο δικός μου ρόλος έχει να κάνει κυρίως με την επικοινωνία σε σχέση με την εκστρατεία και τις υπηρεσίες του ΠΑΣΥΚΑΦ. Είναι πραγματικά σημαντικό να φτάνει η αλήθεια στον κόσμο ώστε να ευαισθητοποιείται και να βοηθά ουσιαστικά. Στόχος μου είναι να περνάω κάποια μηνύματα, είτε μέσα από τα σποτάκια-τρέιλερ του Συνδέσμου, είτε μέσα από συνεντεύξεις ή ακόμα και μέσα από τη συμμετοχή μου στις εκδηλώσεις που γίνονται. Σύνθημά μας είναι το «Φωτογραφίζουμε τη ζωή γιατί μας ανήκει», το οποίο παραπέμπει στην ποιότητα ζωής που προσφέρει ο ΠΑΣΥΚΑΦ μέσω των υπηρεσιών αντιμετώπισης και των προγραμμάτων πρόληψης του καρκίνου.

Πώς είναι να βιώνεις από κοντά, μια τόσο σημαντική εκστρατεία;
Είναι συγκινητικό. Μπορεί να γεμίσει τη ζωή σου, να τη φωτίσει με αληθινά χρώματα κι αυτό συμβαίνει με έναν πολύ μαγικό τρόπο. Απλώνοντας το χέρι στους συνανθρώπους σου, νιώθεις την ψυχή σου να ηρεμεί.

Είχες καθόλου την εμπειρία να συναντήσεις και να μιλήσεις με άτομα που δίνουν τη δική τους μάχη με τον καρκίνο;
Ναι, αρκετές φορές. Ακόμα και συγγενείς αλλά και φίλους. Ξέρεις, η ζωή είναι απρόβλεπτη και η ίδια η ασθένεια ακόμα πιο ύπουλη... Αυτό που χρειάζεται είναι η εσωτερική δύναμη. Η πίστη στον Θεό και στον εαυτό μας και κυρίως, να έχουμε δίπλα μας ανθρώπους που να μπορούν να μας καταλαβαίνουν και να μας στηρίζουν. Άλλωστε, πιστεύω ακράδαντα ότι η ψυχολογία παίζει ίσως τον πιο σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση όλων των προβλημάτων στη ζωή μας.Ποιο προσωπικό σου στοίχημα -ως πρέσβειρα αλλά και ως καλλιτέχνης- βλέπεις να εκπληρώνεται μέσα από αυτή σου την προσπάθεια;
Το να καταφέρνω να λειτουργώ με ανιδιοτέλεια. Το να βλέπω όλους τους συνανθρώπους μου σαν οικογένεια και να αγαπώ όλο και περισσότερο τη ζωή και τον ίδιο τον άνθρωπο.

Ποιο είναι μήνυμα αισιοδοξίας που θα ήθελες να περάσει στον κόσμο;
Όλα είναι απλά… όλα είναι στο μυαλό... Κι εμείς, το χρωστάμε στον εαυτό μας να είμαστε δυνατοί. Γιατί η ζωή είναι μικρή και όμορφη και πρέπει να τη ζήσουμε με τον καλύτερο τρόπο.

Και η προσωπική σου δράση κατά του καρκίνου, ποια είναι;
Προσπαθώ να είμαι συνεπής σε σχέση με τις προληπτικές εξετάσεις μου, να γυμνάζομαι και να προσέχω όσο γίνεται τη διατροφή μου. Πετάω οτιδήποτε «τοξικό» από τη ζωή μου. Οτιδήποτε μπορεί να μου προκαλεί άγχος και στεναχώρια. Κάνω ό,τι μου δίνει χαρά, με ανανεώνει, με κάνει να αισθάνομαι δημιουργική. Το να αισθάνεται κανείς τη χαρά της ζωής, νομίζω πως είναι το καλύτερο όπλο απέναντι στο γκρίζο που μας περιβάλλει.

Βαθμολόγησέ το
Εσύ τι λες; Πες τη γνώμη σου

LATEST NEWS

Τελευταία ενημέρωση: 22:05

Top 10