Γιατί οι άντρες θέλουν σεξ και οι γυναίκες αγάπη – Ένα βιβλίο απαντά

Στην εποχή μας η αντίληψη που υπερισχύει για τους άντρες και τις γυναίκες είναι ότι είναι ίσοι. Ξεκινώντας από αυτήν την αφετηρία όμως, πολλοί μπερδεύονται και θεωρούν ότι τα δύο φύλα είναι και ίδια. Έτσι, δυσκολεύονται να κατανοήσουν γιατί δεν μπορούν να επικοινωνήσουν σωστά και γιατί νιώθουν ότι ο/η σύντροφός τους δεν καταλαβαίνει και δεν συμμερίζεται τις ανάγκες τους.

Είναι πολύ χρήσιμο να παραδεχτούμε ότι οι άντρες και οι γυναίκες ναι μεν είναι ίσοι σχετικά με τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους, αλλά παράλληλα είναι διαφορετικοί, έχουν άλλες ανάγκες και προτεραιότητες και αυτό δεν σημαίνει ότι κάποιο από τα δύο φύλα είναι καλύτερο ή χειρότερο. Είναι απλώς διαφορετικό.
Στο βιβλίο των Allan και Barbara Pease «Γιατί οι άντρες θέλουν σεξ & οι γυναίκες χρειάζονται αγάπη» παρατίθεται με τρόπο απλό και κατανοητό η εξήγηση για τη διαφορετικότητα των δύο φύλων, ειδικά στον ερωτικό τομέα, που αποτελεί και τον πιο δύσκολο στίβο και δοκιμασία μιας σχέσης.
Οι επιστήμονες πια συμφωνούν ότι ο έρωτας με την πρώτη ματιά είναι ένα πραγματικό φαινόμενο.
Πώς προκαλείται όμως, ο πόθος; Η απάντηση είναι απλή. Από απότομη αύξηση στις ορμόνες του σεξ, την τεστοστερόνη και τα οιστρογόνα. Οι ορμόνες αυτές προκαλούν έντονη και επείγουσα ανάγκη για σωματική ευχαρίστηση. Κατά τη διάρκεια του πόθου είναι έντονη η έκκριση ντοπαμίνης, κάτι που πυροδοτεί την παραγωγή τεστοστερόνης,
προκαλώντας με αυτόν τον τρόπο σεξουαλική έλξη.
Οι άντρες έχουν 10 με 20 φορές περισσότερη τεστοστερόνη από τις γυναίκες, οπότε έτσι εξηγείται γιατί η ανδρική σεξουαλική επιθυμία είναι έντονη και επείγουσα. Έχει βρεθεί, επίσης, ότι οι παντρεμένοι άντρες και πατέρες έχουν σημαντικά επίπεδα τεστοστερόνης σε σχέση με όσους δεν έχουν σταθερή και αποκλειστική σύντροφο, οπότε έτσι εξηγείται γιατί δεν υπάρχει το ίδιο πάθος και ένταση στη σεξουαλική ζωή ζευγαριών με μακροχρόνια σχέση.
Μία άλλη ορμόνη που παίζει ρόλο στις σχέσεις είναι η ωκυτοκίνη ή αλλιώς «ορμόνη της αγκαλιάς». Η ορμόνη αυτή εκκρίνεται σε μεγαλύτερο βαθμό στους άντρες όταν είναι στη φάση που ερωτεύονται και η τεστοστερόνη μειώνεται. Έτσι, μπορεί να δημιουργηθεί συναισθηματική εγγύτητα, αφού οι άντρες γίνονται πιο τρυφεροί, ευγενικοί και ανέμελοι. Στις γυναίκες από την άλλη μεριά, με τον ενθουσιασμό και την αυτοπεποίθηση που αισθάνονται στο ξεκίνημα μιας σχέσης εκκρίνεται περισσότερη τεστοστερόνη απ’ ό,τι συνήθως, οπότε έχουν μεγαλύτερη σεξουαλική επιθυμία. Σε αυτό, λοιπόν, το αρχικό στάδιο της σχέσης οι δύο σύντροφοι πιστεύουν λανθασμένα ότι έχουν την ίδια σεξουαλική επιθυμία. Το λάθος τους το αντιλαμβάνονται όταν περάσει το αρχικό στάδιο της σχέσης, περίπου 3 με 9 μήνες, οπότε και οι σεξουαλικές τους επιθυμίες επιστρέφουν στην αρχική τους κατάσταση, δίνοντας στον άντρα την αίσθηση ότι στη σύντροφό του δεν αρέσει πια το σεξ και στη γυναίκα ότι ο σύντροφός της έχει μανία και εμμονή με αυτό.
Σε αυτό το σημείο πολλές είναι οι σχέσεις που ρίχνουν αυλαία.
Για να μην συμβεί αυτό και στη δική σας σχέση, καλό θα είναι να μάθετε όσο περισσότερα μπορείτε για τη διαφορετικότητα των φύλων και με σωστή επικοινωνία και κατανόηση οι όποιες συγκρούσεις θα απαλειφθούν.
Περισσότερα στο βιβλίο των Allan και Barbara Pease «Γιατί οι άντρες θέλουν σεξ & οι γυναίκες χρειάζονται αγάπη», που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ιβίσκος.

Read More

And More