Hassan Fathy: To doodle της Google αφιερωμένο στον σπουδαίο Αιγύπτιο αρχιτέκτονα!

Με ένα ξεχωριστό doodle γιορτάζει η Google τα 117 χρόνια από τη γέννηση του σπουδαίου Αιγύπτιου αρχιτέκτονα Hassan Fathy. O Fathy ήταν τρίγλωσσος καθηγητής-μηχανικός-αρχιτέκτονας, ερασιτέχνης μουσικός, δραματουργός, και εφευρέτης… Έγινε γνωστός για τις πρωτοποριακές νέες μεθόδους του, σεβόμενος παράλληλα την παράδοση.

Στην αρχή της καριέρας του, ο Fathy επικεντρώθηκε στη διδασκαλία της αρχιτεκτονικής, ωστόσο σύντομα άρχισε να ασχολείται και ο ίδιος με δικά του αρχιτεκτονικά έργα. Ήταν πεπεισμένος ότι η Αίγυπτος θα πήγαινε μπροστά μόνο αν εξέταζε το παρελθόν της.

Ταυτόχρονα, ο ίδιος ερεύνησε αρχαίες μεθόδους κατασκευής κτηρίων και άρχισε να εργάζεται με παραδοσιακά υλικά, όπως λάσπη και χώμα. Πέρα από τη διατήρηση της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της Αιγύπτου, ο Fathy είχε εμπιστοσύνη στη δύναμη της κοινότητας να φροντίζει τον εαυτό της. Εκπαίδευσε τα μέλη της κοινότητας να δημιουργούν τα δικά τους υλικά από το μηδέν και φτιάχνουν τη δική τους δομή, ώστε να είναι σε θέση να συντηρήσουν τα σπίτια τους όταν θα φύγει ο Fathy.

O Fathy και η σχέση του με την Ελλάδα

Ο Hassan Fathy, ο σοφός Αιγύπτιος αρχιτέκτονας είχε ζήσει στην Αθήνα τη δεκαετία του ’60 και είχε χτίσει το δικό του σπίτι στην έρημο με φόντο τη θάλασσα, στη Marina el Alamein.

Θολωτές οροφές, κομμάτια ουρανού, ενσωματωμένα τούβλα από γυαλιά ποικιλόχρωμα αφήνουν να εισχωρήσει στον εσωτερικό χώρο σπάνιας ομορφιάς χρωματιστό φως. Η γλυπτική του αντίληψη εμπλουτίζει και συμπληρώνει τα κτήρια του.

Read More

And More