Η “Ελπίδα” τιμά τον καθηγητή Στέλιο Γραφάκο

Με πολλή συγκίνηση η Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με καρκίνο «ΕΛΠΙΔΑ», κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη και ολόκληρη η οικογένεια της «ΕΛΠΙΔΑΣ», τίμησαν τον Διευθυντή της Μονάδας Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών από την ίδρυσή της έως σήμερα, Καθηγητή Στέλιο Γραφάκο, ο οποίος συνταξιοδοτείται και αποχωρεί από τη θέση που κατείχε εδώ και 25 χρόνια.

“Τα συναισθήματά μας είναι έντονα και ανάμικτα, είπε η κυρία Βαρδινογιάννη. Χαρά, λύπη, νοσταλγία καθώς οι σκέψεις μας ταξιδεύουν πίσω στο χρόνο, σε εκείνη την ημέρα του 1993 που με ενθουσιασμό, ελπίδα αλλά και μεγάλη αγωνία, εγκαινιάσαμε την πρώτη Μονάδα Μεταμόσχευσης Μυελού των οστών για παιδιά στην Ελλάδα. Τότε η Μονάδα μας είχε μόλις 3 κρεβάτια, που μέσα σε λίγους μήνες έγιναν 6 και μετά 9, και σήμερα, 25 χρόνια μετά, βρισκόμαστε εδώ, στο πρώτο ογκολογικό νοσοκοκείο για παιδιά στην Ελλάδα, με μια υπερσύγχρονη μονάδα 18 κλινών. Χίλιες δυο αναμνήσεις, χίλιες δυο εικόνες έρχονται στο μυαλό μου από αυτή τη συναρπαστική 25χρόνη πορεία, και σε όλες σχεδόν κυριαρχεί ένα πρόσωπο, ένας σπουδαίος άνθρωπος και επιστήμονας, ένας πιστός και αφοσιωμένος φίλος και συνεργάτης του Συλλόγου μας, αλλά πάνω απ’ όλα ο φύλακας άγγελος των παιδιών μας, ο Καθηγητής Στέλιος Γραφάκος”, είπε.

Και συμπλήρωσε: “Μαζί του ζήσαμε στιγμές αγωνίας περιμένοντας την έκβαση της κατάστασης της υγείας των άρρωστων παιδιών αλλά και στιγμές απέραντης χαράς, τόσες όσα είναι και τα παιδιά που χάρη στην επιτυχία της μεταμόσχευσης μυελού των οστών κέρδισαν ξανά το δώρο της ζωής! Δεν θα ξεχάσω ποτέ τα πρώτα χρόνια της Μονάδας που πήγαινα εκεί σχεδόν καθημερινά για να στηρίξω τους γονείς και τα παιδιά μαζί με τον κύριο Γραφάκο και πόσο συγκλονισμένοι νοιώθαμε κάθε φορά από την επαφή μαζί τους. Ο Στέλιος Γραφάκος δεν υπήρξε για τα καρκινοπαθή παιδιά απλώς ένας γιατρός που υπηρέτησε άριστα το λειτούργημά του και ήταν άψογος στην επιτέλεση των καθηκόντων του. Ήταν ο δικός τους άνθρωπος. Εκείνος που τους κρατούσε το χέρι με αγάπη, τα εμψύχωνε, τους έδινε δύναμη και κουράγιο σε κάθε δύσκολη στιγμή, και μας καθοδηγούσε κάθε φορά που βάζαμε νέους και πιο δύσκολους στόχους. Για τον λόγο αυτό, όλοι εμείς που αποτελούμε τον Σύλλογο «ΕΛΠΙΔΑ» θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε από καρδιάς τον Διευθυντή και ψυχή της Μονάδας Μεταμόσχευσης Μυελού των οστών, Καθηγητή Στέλιο Γραφάκο, και να τον τιμήσουμε με το Βραβείο της ΕΛΠΙΔΑΣ για τα 25 χρόνια της ανεκτίμητης προσφοράς του!”.

Ο κύριος Γραφάκος παραλαμβάνοντας το Βραβείο συγκινημένος ευχαρίστησε την κυρία Βαρδινογιάννη για την τιμή που του έκανε και πρόσθεσε: «Ακόμα μεγαλύτερη τιμή για μένα αποτελεί το γεγονός ότι για 25 συναπτά έτη βρίσκομαι δίπλα σας, κοντά στην «ΕΛΠΙΔΑ», σε μια κοινή πορεία που στόχο έχει την υποστήριξη των παιδιών που πάσχουν από απειλητικά για τη ζωή τους νοσήματα. Και νιώθω μεγάλη ικανοποίηση και χαρά που μπόρεσα κι εγώ να βάλω ένα «λιθαράκι» στο λαμπερό οικοδόμημα της «ΕΛΠΙΔΑΣ», σ’ αυτό το μεγάλο έργο που προσφέρετε. Η Μονάδα Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών του νοσοκομείου «Η Αγία Σοφία» είναι η μοναδική παιδιατρική στην Ελλάδα και δεν θα είχε ποτέ δημιουργηθεί εάν δεν είχατε πάρει εσείς την πρωτοβουλία. Αλλά και αν ακόμα ιδρυόταν κάποτε, ασφαλώς δεν θα ήταν αυτό που είναι σήμερα, χάρη στη «ΕΛΠΙΔΑ». Η μεγαλύτερη ικανοποίηση για μένα και όλους τους άξιους συνεργάτες μου στη Μονάδα είναι τα χαμόγελα των εκατοντάδων παιδιών που με τη μεταμόσχευση έχουν θεραπευτεί και σήμερα απολαμβάνουν τη ζωή.Και να είστε βέβαιοι ότι το σημαντικό έργο της Μονάδας θα συνεχιστεί και στο μέλλον, γιατί έχουν τεθεί γερές βάσεις!»

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Δρ. Στέλιος Γραφάκος διαβεβαίωσε την κυρία Βαρδινογιάννη ότι θα συνεχίσει να στηρίζει το έργο της «ΕΛΠΙΔΑΣ» ως ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου «Όραμα ΕΛΠΙΔΑΣ» και της Τράπεζας Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών.

Στην εκδήλωση προς τιμήν του Καθηγητή Στέλιου Γραφάκου παρευρέθησαν τα μέλη του Δ.Σ. της «ΕΛΠΙΔΑΣ», οι κυρίες: Μελίνα Δασκαλάκη, Τζωρτζίνα Έλληνα, Ινώ Κωνσταντοπούλου, Αικατερίνη Μεταξωτού, Αλίνα Μινέττα, Ρίτα Μωραϊτάκη, Ντίνα Πριτσιβέλη, Ελένη Σαμαρά Κωνσταντακάτου, Μπέκη Στραβελάκη, Κέτυ Φιλιππίδου και Βίκυ Φιλίππου. Επίσης παρών ήταν ο Διοικητής του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία», κύριος Μανώλης Παπασάββας, καθώς και εκπρόσωποι του νοσηλευτικού προσωπικού της Ογκολογικής Μονάδας.

Read More

And More