Lianne La Havas: Η Ελληνοτζαμαϊκανή τραγουδίστρια που δίνει τη φωνή της στην ταινία “Loving Vincent”

To “Loving Vincent” είναι η πρώτη ταινία στην ιστορία του κινηματογράφου που είναι ζωγραφισμένη εξολοκλήρου στο χέρι. Στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης έγινε, την Πέμπτη 5 Οκτωβρίου, η επίσημη πρεμιέρα της κερδίζοντας τις εντυπώσεις και ανοίγοντας το έδαφος για τις διθυραμβικές κριτικές που ακολούθουσαν. Κριτικοί και κοινό στη χώρα μας την έχουν ήδη κατατάξει σε μία από τις καλύτερες κινηματογραφικές παραγωγές.

Για την Ελλάδα έχει μία μεγαλύτερη αξία αυτό αφού εδώ έχει γίνει και μεγάλο μέρος της παραγωγής της. Ανάμεσα στους 115 ζωγράφους που χρειάστηκαν για να ζωή σε 120 πίνακες του Vincent Van Gogh συμμετείχαν και Έλληνες. Οι “εργάσιμες ώρες” μετρήθηκαν στον πολυχώρο των στούντιο Mabrida, στο Κορωπί. Ο Κωνσταντίνος Βασίλαρος που είναι η ψυχή της εταιρείας παραγωγής StudioBauhaus σε συνεργασία με την οποία γίνεται η ταινία αλλά και αυτός που κατάφερε να φέρει μέρος της παραγωγής της στην Ελλάδα είχε μιλήσει στο TLIFE για αυτό το εντυπωσιακό Project πριν καν ολοκληρωθεί.

ΚΑΝΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ για να διαβάσεις τι είχε πει στο TLIFE

Υπάρχει όμως ένα ακόμα ελληνικό στοιχείο στην ταινία αυτή και βρίσκεται στο μουσικό της μέρος. Ο λόγος για την ταλαντούχα Lianne La Havas που δίνει τη φωνή της στο soundtrack της ταινίας. Έχει διασκευάσει εκπληκτικά το κομμάτι “Starry starry night” του Don McLean.

H La Havas γεννήθηκε στο Λονδίνο από Έλληνα μπαμπά και Τζαμαικανή μαμά. Μετά τον χωρισμό των γονιών της περνούσε τον περισσότερο χρόνο με τους παππούδες της στη βρετανική πρωτεύουσα. Η ενασχόλησή της με τη μουσική ξεκίνησε στα 7 της χρόνια και ήταν έντονα επηρεασμένη από τα ιδιαίτερα ακούσματα του μπαμπά της. Ήταν εκείνος μάλιστα που της έκανε τα πρώτα μαθήματα στο πιάνο και την κιθάρα καθώς γνώριζε να παίζει πολλά μουσικά όργανα. Στα 11 έγραψε το πρώτο της τραγούδι και έπρεπε να φτάσει στα 18 για να μάθει να παίζει πραγματικά κιθάρα.

Πάντα μπλεγμένη μέσα στη μουσική και την Τέχνη, ακολούθησε αυτό το δρόμο κάνοντας αρχικά φωνητικά σε άλλους τραγουδιστές κι έχοντας συμπληρώσει θητεία ως δημιουργός.

Το 2012, η 28χρονη σήμερα La Havas, κυκλοφόρησε το πρώτο της άλμπουμ και πλέον έχει καταφέρει να ξεχωρίσει στην βιομηχανία της μουσικής. Στο ενδιάμεσο, την καλεί ο Prince να παίξουν μαζί στο στούντιο του στη Μιννεάπολη, ο Stevie Wonder πηγαίνει σε συναυλία της και την κρατά για κουβέντα για καμιά ώρα, μετά περιοδεύει με τους Bon Iver και ο Robert Plant την κάλεσε για να ανοίξει την συναυλία του.

Αξίζει ακόμα να αναφέρουμε ότι το όνομά της είναι ψευδώνυμο και προκύπτει από το επίθετο του μπαμπά της, Henry Vlahavas.

Το 2017 την απολαμβάνουμε σε μία ακόμα ξεχωριστή συνεραγσία στην ταινία “Loving Vincent” και σίγουρα είναι κι εκείνη ένας λόγος για να θέλεις να τη δεις.

Όλα αυτά μας επιβεβαιώνουν ότι δεν είναι απλά μία ακόμη ταινία αφιερωμένη στη ζωή και το θάνατο ενός σπουδαίου καλλιτέχνη. Δεν είναι μία ακόμα ταινία animation. Ο σκηνοθέτης της, Hugh Welchman -συνεργάστηκε για αυτό το project με την σύντροφό του Dorota Kobiela -μίλησε στο TLIFE για το πώς γεννήθηκε η ιδέα για το “Loving Vincent“.

ΚΑΝΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ για να διαβάσεις ολόκληρη τη συνέντευξη

Από την Πέμπτη 12 Οκτωβρίου, το Lοving Vincent είναι και στις ελληνικές αίθουσες. Δες εδώ!

Read More

And More