Μαριάννα Βαρδινογιάννη: “Είμαι παραδοσιακή μητέρα,γιαγιά και πάνω απ’ όλα σύζυγος”

Μητέρα, σύζυγος, γιαγιά, Πρέσβυς Καλής Θελήσεως της UNESCO και Πρόεδρος των Συλλόγων «Ελπίδα» και «Όραμα Ελπίδας», η κ. Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη είναι γεννημένη Πρωταθλήτρια της ζωής. Σε μία από τις σπάνιες συνεντεύξεις της, υποδέχτηκε την Σάσα Σταμάτη και τα “Παραπολιτικά” στο «σπίτι» της, όπως το αποκαλεί, στην Ογκολογική Μονάδα Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ», που καθημερινά δίνει ελπίδα σε χιλιάδες παιδιά.

Μίλησε για τη βράβευσή της από την «Ελληνική Πρωτοβουλία» στη Νέα Υόρκη, για τη συνάντησή της με τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, Δημήτριο, την οικογένειά της, τις δύσκολες στιγμές, αλλά και τα όνειρά της.

Πριν από λίγες ημέρες, η «Ελληνική Πρωτοβουλία» (The Hellenic Initiative – THI) στο 5ο ετήσιο δείπνο που διοργάνωσε στη Νέα Υόρκη σάς τίμησε για το ευρύ και μακρόχρονο κοινωνικό σας έργο και τον ηγετικό σας ρόλο στον Σύλλογο «Ελπίδα». Από ό,τι όμως είδαμε, αυτή τελικά δεν ήταν για σας μια απλή βράβευση. Ήταν ένα πραγματικό άνοιγμα στην Ομογένεια. Θέλετε να μας μιλήσετε γι’ αυτό;
Θα ήθελα να διευκρινίσω λίγο τα γεγονότα. Η απόφαση και η προετοιμασία γι’ αυτό το «άνοιγμα» στον Ελληνισμό προηγήθηκαν τουλάχιστον ενάμιση χρόνο από την ανακοίνωση της βράβευσής μου από το THI. Ο Ελληνισμός είναι μια δεύτερη και μεγαλύτερη Ελλάδα μακριά από την Ελλάδα! Και το παράπονο των Ελλήνων της Διασποράς είναι ότι νιώθουν «ξεχασμένοι» από την «Πατρίδα». Κι ας είναι πιο «Έλληνες» από εμάς! Το «Όραμα Ελπίδας», στον αγώνα του για την αύξηση των εθελοντών δοτών μυελού των οστών, ώστε να μη χάνεται ούτε ένας άνθρωπος που χρειάζεται μεταμόσχευση μυελού των οστών για να ζήσει, συνέλαβε εδώ και πολύ καιρό την ιδέα να στραφεί σε αυτή τη μεγάλη πηγή ζωής και δύναμης που μπορεί να γίνει ο Ελληνισμός, όπου και αν βρίσκεται, φτιάχνοντας μια γέφυρα φιλίας και προσφοράς για την αύξηση εθελοντών δοτών. Τη στιγμή μάλιστα που για τη συμβατότητα παίζει μεγάλο ρόλο η κοινή καταγωγή. Η προετοιμασία όλου αυτού του προγράμματος έχει αρχίσει πολύ πριν από την απόφαση της τόσο τιμητικής για μένα βράβευσης από το The Hellenic Initiative και βρίσκεται ήδη σε ένα τελικό στάδιο.
Τι είναι για σας αυτή η βράβευση; Τι σημαίνει για τη Μαριάννα Βαρδινογιάννη το Hellenic American Leadership Award;
Η τιμητική αυτή διάκριση έχει πάρει μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου. Σημαίνει για μένα τη δέσμευσή μου να συμβάλω για δυνατότερους δεσμούς των Ελλήνων μεταξύ μας και για την κινητοποίηση όσο γίνεται περισσότερων Ελλήνων στον αγώνα για ζωή.

Ας γυρίσουμε, όμως, ξανά στην Ομογένεια και στο πρόσφατο ταξίδι σας στην Αμερική. Αφιερώσατε το βραβείο που πήρατε στα παιδιά της «Ελπίδας» και το μοιραστήκατε με τον σύζυγό σας, τα παιδιά και τα εγγόνια σας. Η οικογένειά σας πόσο ρόλο έχει παίξει σε όλο αυτό το έργο σας; Είναι η έμπνευσή σας;
Το έχω πει πολλές φορές και το επαναλαμβάνω και σε εσάς: Στη βάση, στην «ψυχή» του έργου μου βρέθηκε πάντοτε η οικογένειά μου. Η μητρότητα, που με άλλαξε σαν άνθρωπο και με έκανε να βλέπω τη ζωή με άλλα μάτια, αυτά της προσφοράς και της αγάπης, και η στήριξη της οικογένειάς μου, που μου δίνει την ψυχική δύναμη να συνεχίζω τον αγώνα μου.

Χαρακτηρίσατε τον σύζυγό σας ως τον μεγαλύτερο σύμμαχο της ζωής σας και της καρδιάς σας. Πώς είναι αυτή η σπουδαία κοινή σας πορεία όλα αυτά τα χρόνια;
Το κυρίαρχο πρόσωπο στη ζωή μου είναι ο άνδρας μου. Είναι πάνω από όλα για μένα. Είμαστε μαζί από νεαρά παιδιά. Στη ζωή μαζί πορευόμαστε, στηρίζοντας πάντα ο ένας τον άλλον. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη ευλογία από το να αγαπάς έναν άνθρωπο μια ολόκληρη ζωή και να αισθάνεσαι πως σε αγαπά και εκείνος το ίδιο.

Πώς ξεκίνησε η ιδέα να δημιουργήσετε τον Σύλλογο «Ελπίδα» και μετέπειτα την Τράπεζα Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών «Όραμα Ελπίδας»;
Το 1990 δεν υπήρχε στη χώρα μας σωτηρία για τα παιδιά που χρειάζονταν μεταμόσχευση μυελού των οστών. Αν δεν είχαν 500.000 δολάρια για να πάνε στην Αμερική ή λίγο λιγότερα για να πάνε στην Ευρώπη, τα παιδιά χάνονταν. Όταν αυτό το συνειδητοποιήσεις, όταν ζήσεις αυτή την τραγωδία των γονιών που ζητούν απεγνωσμένα βοήθεια για να σώσουν το παιδί τους, δεν μένεις με σταυρωμένα χέρια! Και δεν μείναμε! Δημιουργήσαμε την «Ελπίδα», αποφασίσαμε να φτιάξουμε την Πρώτη Μονάδα Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών στη χώρα μας, ώστε το πρόβλημα να αντιμετωπίζεται και να λύνεται εδώ, στον τόπο μας, και το 1992 ήμασταν έτοιμοι! Μέχρι σήμερα, 1.000 παιδιά έχουν κάνει μεταμόσχευση μυελού των οστών στη Μονάδα μας, δίπλα στους δικούς τους, κοντά στο σπίτι τους… Με την ίδια λογική ξεκινήσαμε, πριν από τρία χρόνια, και αφού είχαν προηγηθεί η δημιουργία του ξενώνα μας και το χτίσιμο από την «Ελπίδα» του πρώτου Ογκολογικού Παιδιατρικού Νοσοκομείου στην Ελλάδα, τη δημιουργία της Τράπεζας Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών, ώστε όσοι χρειάζονται να κάνουν μεταμόσχευση μυελού των οστών, ενήλικες και παιδιά, να μπορούν να βρουν έναν συμβατό δότη στη χώρα τους πιο εύκολα και χωρίς κόστος… 55.000 νέοι εθελοντές δότες μυελού των οστών και 15 κερδισμένες ζωές είναι ο απολογισμός αυτών των τριών χρόνων.

Πολλοί πιστεύουν ότι για κάποιους ανθρώπους είναι πολύ εύκολο να γίνουν κάποια πράγματα. Ποια είναι η πραγματικότητα; Πόσο έχετε αγωνιστεί για να πετύχετε όλα αυτά στη ζωή σας;
Τίποτα δεν χαρίζεται στη ζωή! Τίποτα δεν γίνεται χωρίς όραμα, χωρίς σκληρή δουλειά, χωρίς συλλογική δουλειά και προπαντός χωρίς αγάπη και πίστη σε αυτό που κάνεις… Στην επίσκεψή του στο νοσοκομείο μας, ο Kofi Annan με ξάφνιασε λέγοντας: «Μαριάννα, σε έχω δει πώς δουλεύεις: δεν το βάζεις ποτέ κάτω! Δεν τα παρατάς ποτέ!». Δεν είχα ποτέ φανταστεί πως αυτό… φαίνεται! Ομως αυτό είναι το μότο μου: ό,τι και αν συμβεί, δεν κοιτάζω ποτέ πίσω. Εχω περάσει πολλά στη ζωή μου και μέσα από αυτά έχω γίνει ακόμα πιο δυνατή: Η εξορία του άνδρα μου στην Αμοργό και οι επισκέψεις στην Ασφάλεια την εποχή της δικτατορίας, μια απόπειρα δολοφονίας… Ποτέ δεν βλέπεις με τα ίδια μάτια τον κόσμο μετά από τέτοια γεγονότα… Συμμερίζομαι τον πόνο των άλλων ακριβώς γιατί κι εγώ έχω περάσει πολλά… Τίποτα δεν ήρθε μόνο του…

Ποιος είναι ο επόμενος στόχος της ζωής σας;
Στα σχέδιά μας είναι η δημιουργία ενός Κέντρου Αριστείας για την έρευνα γύρω από τον παιδικό καρκίνο, σε συνεργασία με το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, και η δημιουργία ενός Κέντρου Μεταμόσχευσης συμπαγών οργάνων για παιδιά.

Πώς είναι η Μαριάννα Βαρδινογιάννη στο σπίτι; Είναι η παραδοσιακή σύζυγος; Θα μαγειρέψετε; Θα παίξετε με τα εγγόνια σας;
Παραπάνω από παραδοσιακή! Μπορεί να μη μαγειρεύω συχνά, αλλά το σπίτι μου και η οικογένειά μου είναι ο παράδεισος για μένα! Είμαι παραδοσιακή μητέρα, παραδοσιακή γιαγιά και πάνω απ’ όλα παραδοσιακή σύζυγος.

Από την άλλη, όμως, είστε μια δυναμική γυναίκα, που έχει καταγράψει μάλιστα σε ένα καταπληκτικό βιβλίο και τη θέση των γυναικών στον μινωικό πολιτισμό μέχρι και σήμερα.
Αυτό ήταν το θέμα του διδακτορικού μου. Το «κατάφερα» και αυτό στη ζωή μου! Μπορεί να μου πήρε 8 ολόκληρα χρόνια, αλλά ήταν για μένα ένα όνειρο ζωής: Να σπουδάσω Ιστορία της Τέχνης και Αρχαιολογία, κι ας ξεκίνησα με σπουδές στα οικονομικά. Αυτή η εργασία συνδυάζει και τα δύο.

Read More

And More