Μαρίνα – Λύδα Κουταρέλλη: Η γυναίκα πίσω από την επιτυχία του Spetses Mini Marathon

Γκουρού της επικοινωνίας και εμπνεύστρια του Spetses Mini Marathon, η γυναίκα που μικρή ονειρευόταν να γίνει πολιτικός (και τελικά έχει αρνηθεί μέχρι στιγμής όλες τις προτάσεις να πολιτευτεί) κατάφερε να γίνει η δημιουργός δύο διεθνών αθλητικών διοργανώσεων που χαρίζουν μοναδική αίγλη στο νησί του Αργοσαρωνικού, επιμηκύνοντας σημαντικά την τουριστική σεζόν. H Μαρίνα-Λύδα Κουταρέλλη ξετυλίγει την ιστορία της στο περιοδικό People και την Σόνια Καζόνι.

Όταν τη ρωτάς πώς ξεκίνησαν όλα, εκείνη χαμογελά και απαντά με την αφοπλιστική της ειλικρίνεια «τυχαία». Πριν από οκτώ χρόνια η εταιρεία της, Communication Lab, είχε την επικοινωνία κάποιων επιχειρήσεων στο νησί και από τότε είχε αντιληφθεί ότι το ζητούμενο στις Σπέτσες ήταν η επιμήκυνση της τουριστικής σεζόν.

«Έχοντας πολύ καλή σχέση με τον ΕΟΤ, γνωρίζαμε πως το συγκεκριμένο αποτελούσε φλέγον θέμα, καθώς η Ελλάδα έχει καλοκαιρινές θερμοκρασίες πολλούς μήνες. Έτσι, γεννήθηκε η ιδέα να δημιουργήσουμε έναν αθλητικό θεσμό που θα παγιωνόταν στις αρχές του Οκτωβρίου, δίνοντας κίνητρο στον κόσμο να επισκεφτεί το νησί και μετά το Σαββατοκύριακο της Αρμάτας, στις αρχές Σεπτεμβρίου. Θεωρούμε ότι στρατηγικά δημιουργήσαμε ένα νέο brand για τον ελληνικό τουρισμό. Το Spetses Mini Marathon το προσεγγίσαμε από την πρώτη χρονιά διεθνώς και ως brand. Ήταν το πρώτο event στο οποίο παντρέψαμε επαγγελματίες αθλητές, Ολυμπιονίκες και αθλητές με παγκόσμιες διακρίσεις με ερασιτέχνες και βάλαμε σημαία το σύνθημα “νίκη είναι η συμμετοχή”, άρα μην ντραπείς να συμμετάσχεις περπατώντας. Ως τότε, πέρα από τους επίσημους μαραθωνίους, υπήρχαν αθλητικά events που ήταν fun run, χωρίς χρονομέτρηση. Θελήσαμε να δώσουμε στη διαδικασία μια κοινωνική, πολιτιστική και τουριστική διάσταση και από την πρώτη χρονιά προσεγγίσαμε πολύ κόσμο από το εξωτερικό. Έτσι, καλέσαμε είκοσι πρεσβείες να συμμετάσχουν δωρεάν για να μπορέσουν να μεταφέρουν το μήνυμα, κάναμε ανοίγματα στο εξωτερικό κι όλο αυτό συνετέλεσε στο να δημιουργηθεί ένα νέο τουριστικό προϊόν» εξηγεί. Για εκείνη επιτυχία, πέρα από την καθιέρωση του θεσμού, είναι πως οι περισσότεροι συμμετέχοντες επιστρέφουν και την επόμενη χρονιά, όπως και το γεγονός ότι οι ξένοι που έρχονται για το event περνούν κάποιες μέρες και στην Αθήνα. «Κατά μέσο όρο έχουμε δει ότι κάνουν τουλάχιστον μία με δύο διανυκτερεύσεις στην Αθήνα. Άρα ο ξένος που θα έρθει σε εμάς Παρασκευή – Σάββατο – Κυριακή θα μείνει έξι μέρες στην Ελλάδα» λέει, προσθέτοντας πως το δεύτερο Σαββατοκύριακο του Οκτωβρίου δεν είναι μια περίοδος που επιλέχθηκε τυχαία. «Στις χώρες από τις οποίες έχουμε πολλούς συμμετέχοντες, όπως η Αγγλία και η Ελβετία, εκείνη η περίοδος συμπίπτει με το mid break των σχολείων».

Έχοντας επιμηκύνει με το Spetses Mini Marathon τη σεζόν μέχρι τον Οκτώβριο, η επόμενη κίνηση της Μαρίνας και της ομάδας της ήταν να σκεφτεί έναν τρόπο για να τραβήξει πιο μπροστά και την έναρξη της τουριστικής περιόδου. Κι αυτό ήταν το Spetsathlon, μια γιορτή τριάθλου, που το Μάιο που μας πέρασε γιόρτασε τα πέντε χρόνια. «Πάρα πολύς κόσμος που έρχεται να τρέξει, να κολυμπήσει ή να κάνει ποδήλατο στο Spetsathlon το Μάιο μετά μπαίνει στον πειρασμό να κλείσει ένα άλλο Σαββατοκύριακο μέσα στον Ιούνιο στις Σπέτσες» λέει με ικανοποίηση.

Η σχέση της με το νησί στάθηκε η αφορμή να γράψει δύο βιβλία μαγειρικής, μάλιστα το δεύτερο, το Spetsathlon Cookbook, κυκλοφόρησε πριν από λίγο καιρό. « Τρελαίνομαι για τη μαγειρική. Τη βρίσκω πολύ δημιουργική και ακριβώς επειδή η καθημερινότητά μου είναι πολύ busy, ήθελα να δίνω μέσα από τα βιβλία μου νόστιμες αλλά εύκολες και γρήγορες συνταγές, αντίθετα με την τάση που υπάρχει στην Ελλάδα οι συνταγές να είναι πολύ πολύπλοκες. Δεν προσποιούμαι ότι είμαι σεφ, ούτε ότι ξέρω από μαγειρική. Τα βιβλία μου είναι περισσότερο βιωματικά. Πρόκειται για συνταγές που εγώ έχω διαμορφώσει και είναι γρήγορες και νόστιμες γευστικές προτάσεις που μπορεί να φτιάξει ο καθένας. Και τα δύο βιβλία βασίζονται σε εποχιακά υλικά και μεσογειακές γεύσεις και έχουν γραφτεί για να ενισχύσουν το Σύλλογο Γυναικών Σπετσών, έναν από τους μακροβιότερους συλλόγους στη νησί, με μια πολύ δραστήρια πρόεδρο, την Τζένη Λαπατά. Τα έσοδα και των δύο βιβλίων πηγαίνουν εκεί.»

Διάβασε περισσότερα στο People που κυκλοφορεί

Read More

And More