Μίμης Πλέσσας: Τα 26 χρόνια κοινής πορείας με την Λουκίλα Καρρέρ και η 19χρονη κόρη τους

Ο Μίμης Πλέσσας είναι από τους μεγαλύτερους συνθέτες που έχει η Ελλάδα. Η καλλιτεχνική και συνθετική δραστηριότητά του καλύπτει, τα τελευταία 50 χρόνια, όλους τους τομείς της μουσικής, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο ραδιόφωνο και στην τηλεόραση. Εχει τιμηθεί επανειλημμένα τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Ο σπουδαίος δημιουργός γεννήθηκε στις 12 Οκτωβρίου 1924 στην Αθήνα, φοίτησε στο Λεόντειο Λύκειο και στη συνέχεια σπούδασε στη Φυσικομαθηματική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Σε πολύ μικρή ηλικία έγινε ο πρώτος σολίστ πιάνου στην Ελληνική Ραδιοφωνία. Το 1952, σε ηλικία μόλις 27 ετών, τιμήθηκε με το πρώτο βραβείο μουσικής του πανεπιστημίου της Μινεσότα και την επόμενη χρονιά κατετάγη πέμπτος πιανίστας στις ΗΠΑ.

Τα τελευταία χρόνια έχει στρέψει το καλλιτεχνικό του ενδιαφέρον και στη ζωγραφική. Για να χαλαρώσει φτιάχνει υπέροχα έργα τέχνης από απλά υλικά, τα οποία συλλέγει μανιωδώς: από ξυλάκια για… σουβλάκια, μέχρι αποκαΐδια που άφησε πίσω της η πυρκαγιά που απείλησε πριν από λίγο καιρό το σπίτι του στην Καλλιτεχνούπολη. Είναι γνωστός συνοικισμός που υπάγεται στο δήμο Ραφήνας – Πικερμίου και είναι οικοδομημένος στις ανατολικές παρυφές του Πεντελικού όρους.

Ο ίδιος είχε αναφέρει για την πρώτη έκθεση ζωγραφικής που παρουσίασε το 2015: «Την ονειρεμένη πόλη των καλλιτεχνών που με αγάπη ίδρυσα, υπεράσπισα και εξακολουθώ να τη φροντίζω, δοκίμασαν επανειλημμένα να μου την κάψουν.
Κάθε δύο χρόνια, ανάλογα με την ένταση των ανέμων, οι ίδιοι ιταμοί συμφεροντολόγοι ξεκινούσαν μία φωτιά. Μάζευα τα αποκαΐδια και τα έκανα καράβια για να μπορώ να ταξιδεύω με το νου.
Η αληθινή μου βάσανος ήταν όταν έπρεπε να συνηθίζω τον ηχητικό περίγυρο που ήταν διαφορετικός μιας και καταστρεφόταν το πυκνό δάσος που μας προστάτευε.
»

Στην δεύτερη έκθεση που παρουσίασε το 2016, φιλοξενήθηκαν στην γκαλερί και έργα της κόρης του Ελεάννας.

Η μεγάλη αγάπη του είναι αναμφισβήτητα τα δύο παιδιά του: Ο Αντώνης, 58 ετών, από τον πρώτο του γάμο, και η 19 ετών Ελεάννα, την οποία απέκτησε με τη δεύτερη σύζυγό του Λουκίλα Καρρέρ. Η σύζυγός του υπήρξε -και παραμένει- φανατική θαυμάστριά του. Οι δυο τους ήρθαν πιο κοντά όταν εκείνη του ζήτησε πρόσβαση στο αρχείο του, ώστε να προσθέσει στη συλλογή της κάποια στοιχεία που της έλειπαν.

Η αγάπη τους για τη μουσική -και η κοινή καταγωγή τους από τη Ζάκυνθο- μετουσιώθηκε σε έρωτα ανάμεσά τους, με αποτέλεσμα ο συνθέτης να πάρει την απόφαση να παντρευτεί για δεύτερη φορά. “Η Λουκίλα ήταν φανατική συλλέκτρια και ήξερε απέξω όλο μου το έργο. Τραγούδια που δεν θυμόμουν καν ότι είχα γράψει μου τα έφερνε και μου τα… σύστηνε κι επέμενε για τη διαχρονικότητά τους. Συχνά στις συναυλίες επέμενε -και εξακολουθεί να το κάνει- να συμπεριλάβουμε τραγούδια που εγώ θεωρούσα ότι δεν τα ήξερε κανείς και βεβαίως το αποτέλεσμα τη δικαίωνε πάντα, γιατί τα τραγουδούσαν όλοι! Μέσω αυτής της της αγάπης για το έργο μου με έκανε να το ανακαλύψω εκ νέου κι εγώ. Της χρωστάω την αναβίωσή του. Σε αυτό βοήθησαν, βέβαια, και οι εκπομπές που κάνει σχεδόν 30 χρόνια στο ραδιόφωνο και στην τηλεόραση. Κάπως έτσι ξεκίνησαν όλα και κατέληξαν σε μία γεμάτη σεβασμό και αγάπη 25χρονη σχέση”, είχε δηλώσει, το καλοκαίρι του 2016, στην εφημερίδα Espresso ο Μίμης Πλέσσας.

Επιμέλεια κειμένου: Άρτεμις Θύμιου

Read More

And More