Νέες φωτογραφίες από το ταξίδι της Μαριάννας Βαρδινογιάννη στη Λέσβο – Η prive συνάντηση με την Βασίλισσα Ράνια

H Πρέσβυς Καλής Θελήσεως της UNESCO, κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, στο πλαίσιο του Προγράμματος “We Care” του Ιδρύματός της για παροχή βοήθειας στους πρόσγυγες μετέβη χθες στη Μυτιλήνη για να επισκεφθεί τα δύο Κέντρα Φιλοξενίας Προσφύγων, στο Καρά Τεπέ και στη Μόρια.

Στο Κέντρο του Καρά Τεπέ, το οποίο έχει δημιουργήσει ο Δήμος Λέσβου συνάντησε μονογονεϊκές οικογένειες προσφύγων, εξέφρασε τη συμπαράστασή της και ενημερώθηκε για τις ανάγκες τους για να μπορέσει να τους βοηθήσει μέσα από το Πρόγραμμα «We Care».

Φεύγοντας, δήλωσε χαρακτηριστικά: “Οι πρόσφυγες δεν είναι μόνοι τους στις δύσκολες ώρες που περνάνε και θα είμαι στο πλευρό τους σε αυτή τη δοκιμασία. Eίναι άνθρωποι που έχουν ζήσει μια μεγάλη τραγωδία, άφησαν πίσω τους ότι αγαπούσαν και ζουν μέσα στην ανασφάλεια. Εκείνο που μου έκανε εντύπωση είναι η χειρονομία ενός μικρού κοριτσιού που μόλις με είδε μου πρόσφερε από το υστέρημά του το μήλο που του είχαν δώσει για να φάει. Ανθρωπιά σημαίνει πολιτισμός και αυτό πρέπει να το καταλάβουν όλοι οι ισχυροί της Ευρώπης και της Υφηλίου».


Στο Κέντρο Φιλοξενίας στη Μόρια, το οποίο υποστηρίζεται από το Πρόγραμμα «We Care» καθώς έχει ήδη σταλεί ρουχισμός για 3000 πρόσφυγες και ακολουθούν τρόφιμα για όλους και είδη πρώτης ανάγκης για τα 200 ασυνόδευτα ανήλικα αγόρια που φιλοξενούνται εκεί, η κυρία Βαρδινογιάννη συνάντησε τη Διοικήτρια, κυρία Δάφνη Σπυροπούλου, και την υπεύθυνη του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, κυρία Ανθή Καραγγελή, όπου συνομίλησε για τις ανάγκες των προσφύγων, συνεχάρη στο πρόσωπό τους όλους όσους εργάζονται στα Κέντρα Φιλοξενίας και προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες με ηρωισμό, ευαισθησία και με σεβασμό απέναντι στους πρόσφυγες.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής στη Μυτιλήνη, η κυρία Βαρδινογιάννη είχε ιδιαίτερη συνάντηση με τον Δήμαρχο Λέσβου, κύριο Σπύρο Γαληνό, στο Δημαρχείο Λέσβου, όπου ενημερώθηκε για την κατάσταση και τις ανάγκες που υπάρχουν στα κέντρα φιλοξενίας, για τις προσπάθειες που καταβάλει ο Δήμος Λέσβου μπροστά στην προοπτική της φιλοξενίας των προσφύγων για μεγάλο χρονικό διάστημα και υποσχέθηκε να συμβάλει μέσω του Ιδρύματός της στην αντιμετώπισή τους. Μάλιστα συνεννοήθηκε μαζί του, ένα μέρος των επόμενων αποστολών τροφίμων και ρουχισμού από το Ίδρυμά της, να διατίθεται στους οικονομικά ασθενέστερους κατοίκους του νησιού που ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Ο Δήμαρχος Λέσβου την ευχαρίστησε για τη συνεισφορά της και τόνισε ότι η στήριξή της είναι πολύ σημαντική τόσο για τους κατοίκους του νησιού όσο και για τους πρόσφυγες.


Επίσης η κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη συναντήθηκε με την Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, κυρία Χριστιάννα Καλογήρου η οποία την ευχαρίστησε για τη στήριξη που παρέχει στους πρόσφυγες και στη Λέσβο.

Η συνάντηση με την Βασίλισσα Ράνια

Εν συνεχεία η κυρία Βαρδινογιάννη συναντήθηκε με τη Βασίλισσα Ράνια της Ιορδανίας σε προκαθορισμένη ιδιωτική συνάντηση μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας στην αίθουσα VIP του Αεροδρομίου «Οδυσσέας Ελύτης».


Οι δύο κυρίες που συνδέονται με μακροχρόνια φιλία και συνεργάζονται τα τελευταία χρόνια σε διεθνή ανθρωπιστικά προγράμματα, αντάλλαξαν απόψεις και συζήτησαν την προοπτική συνεργασίας τους με σκοπό την ανακούφιση των προσφύγων. Κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους η κυρία Βαρδινογιάννη συζήτησε με την Βασίλισσα Ράνια για το μεγάλο ζήτημα των προσφύγων σε διεθνές επίπεδο, για την πρωτοβουλία της με την UNESCO και την «Ευρωπαϊκή Συμμαχία Πόλεων Κατά του Ρατσισμού» που ξεκινά στο Παρίσι στις 9 Μαϊου 2016 και για τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που γίνονται στην Ελλάδα.

Επίσης μίλησαν για το Πρόγραμμα “WE CARE” καθώς και για την μελλοντική πρωτοβουλία του Ιδρύματός της να αναλάβει τη λειτουργία ενός κέντρου φιλοξενίας μητέρων με τα παιδιά τους και ασυνόδευτων παιδιών. Η Βασίλισσα Ράνια εξέφρασε και η ίδια την αγωνία της για το προσφυγικό θέμα και για τους 1.600.000 πρόσφυγες που είναι σε μία τόσο μικρή χώρα όπως η Ιορδανία και βρίσκονται καθημερινά στο επίκεντρο των προσπαθειών της. Οι δύο κυρίες συμφώνησαν ότι πρέπει να υπάρξει μια συλλογική διεθνής αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης από όλα τα κράτη και δίκαιη κατανομή των βαρών σε αυτά γιατί το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο για να το υποστεί μία μόνο χώρα.

Read More

And More