Οι διάσημοι που έφυγαν από τη ζωή μέσα στο 2016

Το 2016 ήταν η χρονιά που ίσως σημαδεύτηκε περισσότερο από κάθε άλλη από θανάτους διασήμων σε παγκόσμιο επίπεδο. Άνθρωποι της τέχνης, των γραμμάτων, της επιστήμης και του αθλητισμού που άφησαν το στίγμα τους και η απώλειά τους μας βρίσκει φτωχότερους. To TLIFE θυμάται τους θανάτους που σημάδεψαν τη χρονιά που έφυγε.

Οι διάσημοι Έλληνες που έφυγαν το 2016

Ανήμερα των Θεοφανίων έφυγε από τη ζωή ένας άνθρωπος που είχε απασχολήσει όσο λίγοι το αστυνομικό, οικονομικό και αθλητικό ρεπορτάζ. Ο Μάκης Ψωμιάδης, ο γιος του παπά που έγινε άνθρωπος της νύχτας και μεγαλοπαράγοντας της ΑΕΚ και πολλών άλλων ομάδων, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 61 ετών από ανακοπή καρδιάς.

Στις 7 Ιανουαρίου, έφυγε η μεγάλη ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου, Άννα Συνοδινού, σε ηλικία 88 ετών. Η μεγάλη τραγωδός πέθανε σε ιδιωτική κλινική στην Κυψέλη, με την υγεία της να έχει επιδεινωθεί πολύ τα τελευταία χρόνια.

Ήταν 5 Φεβρουαρίου όταν έγινε γνωστή η είδηση πως μια από τις πιο αγαπημένες ηθοποιούς του θεάτρου. Μόλις στα 55 της χρόνια, η Νατάσσα Μανίσαλη έχασε την άνιση μάχη που έδινε από το 2011 με τον καρκίνο.

Κατά γενική ομολογία ο θάνατος που συγκλόνισε περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο το πανελλήνιο. Όχι μόνο γιατί ο Παντελής Παντελίδης ήταν ένας από τους πιο ανερχόμενους και αγαπητούς τραγουδιστές. Aλλά κυρίως γιατί ήταν ένας νέος άνθρωπος, αυτοδημιούργητος που έφυγε από τη ζωή βίαια το πρωί της 18ης Φεβρουαρίου όταν έχασε τον έλεγχο του αυτοκινήτου του στη γέφυρα του παλιού αεροδρομίου.

Ένας από τους σημαντικότερους σκηνοθέτες που γνώρισε η ελληνική τηλεόραση, ο Κώστας Κουτσομύτης πεθαίνει στις 10 Μαρτίου μετά από σοβαρά προβλήματα υγείας και νοσηλεία στο Σισμανόγλειο.

«Κάτσε καλά Γεράσιμε»… Ο άνθρωπος που “ενέπνευσε” ένα από τα πιο γνωστά συνθήματα της μαθητιώσας νεολαίας, ο Γεράσιμος Αρσένης, φεύγει από τη ζωή στις 19 Απριλίου σε ηλικία 85 ετών.

Μια μέρα μετά, έρχεται ακόμη ένας θάνατος: ο Γιάννης Βόγλης αφήνει την τελευταία του πνοή στις 20 Απριλίου. Ήταν ένας από τους σημαντικότερους ηθοποιούς που γνώρισε το ελληνικό θέατρο.

Ένας νέος άνθρωπος και ένας εξαιρετικά ταλαντούχος σκηνοθέτης. Ο άνθρωπος που έγινε η ψυχή του Gagarin. Ο Νίκος Τριανταφυλλίδης δεν έμεινε στη «σκιά» του πατέρα του, Χάρρυ Κλυν. Έγραψε τη δική του ιστορία αλλά έφυγε από τη ζωή μόλις στα 49 του χρόνια, νικημένος από τον καρκίνο. Το 1993 ήταν εκείνος που σκηνοθέτησε το video clip για το εμβληματικό κομμάτι “Δεν Χωράς Πουθενά” του συγκροτήματος Τρύπες.

Ο βουλευτής Μαντάς, μέλλων υπουργός Ναυτιλίας (θρυλική ατάκα από την ταινία Τζένη Τζένη) δεν είναι πια εδώ. Ο Ανδρέας Μπάρκουλης, ένας από τους ωραιότερους άνδρες του ελληνικού κινηματογράφου, ένας εμβληματικός ζεν πρεμιέ, πέθανε μετά από πολύχρονη μάχη με πολλά προβλήματα υγείας στις 23 Αυγούστου.

Ένας μήνας γεμάτος θρήνο. Στις 3 Σεπτεμβρίου φεύγει από τη ζωή ο τραγουδιστής του συγκροτήματος Διάφανα Κρίνα και ένας από τους σημαντικότερους τραγουδοποιούς Θάνος Ανεστόπουλος. Ήταν μόλις 49 ετών και έπασχε από καρκίνο των οστών.

Μια μέρα μετά έγινε γνωστός ο θάνατος του δημοσιογράφου Αλέξανδρου Βέλλιου, ο οποίος είχε σοκάρει το πανελλήνιο όταν ανακοίνωσε πως πάσχει από καρκίνο και είχε αποφασίσει να κάνει ευθανασία. Πέθανε στο σπίτι του από υπερβολική δόση ηρεμιστικών.

Ο Λάμπρος Χαβέλας, ο δικός μας Λάμπρος, το πιο φωτεινό χαμόγελο του ρεπορτάζ, χάθηκε ξαφνικά το μεσημέρι της Κυριακής 11 Σεπτεμβρίου. Ο γνωστός δημοσιογράφος παρασύρθηκε από αυτοκίνητο σε παράδρομο της Κηφισίας, έπεσε από τη μηχανή του και το χτύπημα στο κεφάλι ήταν μοιραίο.

Ο Ταξίαρχος Θεοχάρης ή κατά κόσμον Γιώργος Βασιλείου, μετά από μεγάλη μάχη με τον καρκίνο, πέθανε την 1η Νοεμβρίου.

Ακόμη ένας θάνατος που σόκαρε. Ξημερώματα της 5ης Νοεμβρίου ανακοινώθηκε ότι έφυγε από τη ζωή ο Ανδρέας Βγενόπουλος από ανακοπή καρδιάς. Είχε απασχολήσει την κοινή γνώμη όχι μόνο με τις επιχειρηματικές δραστηριότητές του και την εμπλοκή του στα κοινά του Παναθηναϊκού αλλά και εξαιτίας των «περιπετειών» που είχε με τη δικαιοσύνη.

Η Ελλάδα έγινε φτωχότερη το βράδυ της Κυριακής 20 Νοεμβρίου όταν έχασε τον Πρόεδρο της καρδιάς όλων των Ελλήνων. Ο Κωστής Στεφανόπουλος, ένας πολιτικός που είδε τους πολίτες να του γυρνούν την πλάτη πολλές φορές και να τον αγαπούν ίσως όσο κανέναν άλλο όταν έγινε Πρόεδρος της Δημοκρατίας, πέθανε σε ηλικία 90 ετών μετά από σύντομη παραμονή στο νοσοκομεία με πνευμονία. Η υγεία του είχε κλονιστεί τα τελευταία χρόνια και είχε απομακρυνθεί από τη δημόσια ζωή.

Τέλος, ακόμη ένας σημαντικός ηθοποιός του θεάτρου, του κινηματογράφου και της τηλεόρασης που «έφυγε» μέσα στο 2016. Ο Πέτρος Φυσσούν άφησε την τελευταία του πνοή στις 5 Δεκεμβρίου στο νοσοκομείο Σωτηρία όπου νοσηλευόταν με λοίμωξη του αναπνευστικού.

Οι θάνατοι που σημάδαψαν ολόκληρο τον κόσμο

Στις 10 Ιανουαρίου, η είδηση του θανάτου του David Bowie συγκλόνισε ολόκληρο τον κόσμο. Πέθανε λίγες ημέρες μετά τα γενέθλιά του και την κυκλοφορία του νέου του δίσκου Blackstar. Ήταν μόλις 69 ετών αλλά τους τελευταίους 18 μήνες έδινε άνιση μάχη με τον καρκίνο, για την οποία το ευρύ κοινό δεν γνώριζε.

Στον… αστερισμό του Bowie, ένας ακόμη θάνατος. Στις 17 του μήνα “έφυγε” ο ντράμερ του, Dale Griffin. Τον Griffin μία ημέρα μετά ακολούθησε και ο Glenn Frey, ένας από τους ιδρυτές των Eagles και ένας από τους ανθρώπους που “υπέγραψαν” το τραγούδι – θρύλο Hotel California.

Στις 14 Γενάρη πέθανε επίσης σε ηλικία 70 ετών ο μεγάλος Βρετανός ηθοποιός Alan Rickman. Την ίδια ημέρα, 14 Ιανουαρίου, έχανε την μάχη με τον καρκίνο ο Rene Angelil, σε ηλικία 73 ετών – Ήταν ο σύζυγος της διάσημης Καναδής τραγουδίστριας, Celine Dion, από το 1994, αλλά και ο μάνατζέρ της επί σειρά ετών.

Στις 26 του μήνα, ένας ακόμη καλλιτέχνης παγκοσμίου βεληνεκούς, ο “Black” έφυγε από τη ζωή. Ο Βρετανός τραγουδιστής και τραγουδοποιός, του οποίου το πραγματικό όνομα ήταν Colin Vearncombe, άφησε πίσω του “κληρονομιά” το εκπληκτικό “Wonderful Life”.

Στις 19 Φεβρουαρίου, ο Ιταλός συγγραφέας και φιλόσοφος, Ουμπέρτο Έκο, έχασε την μάχη με τον καρκίνο, αφήνοντας πίσω του έργα όπως το πασίγνωστο μυθιστόρημα “Το όνομα του Ρόδου”.

Στις 4 Μαρτίου πέθανε ο “πατέρας” του θρυλικού R2-D2 του Star Wars. Ο καθηγητής Τόνι Ντάισον ήταν ο κατασκευαστής του θρυλικού R2-D2, του μικρού ρομπότ της σειράς ταινιών “Ο Πόλεμος των Άστρων” και βρέθηκε νεκρός στη βίλα του στο νησί Γκόζο της Μάλτας.

Στις 6 Μαρτίου του 2016, “φεύγει” σε ηλικία 94 ετών η πρώην Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ, Νάνσι Ρίγκαν.

Στις 24 του ίδιου μήνα, το παγκόσμιο ποδόσφαιρο αποχαιρετά έναν άνθρωπο που το άλλαξε για πάντα. Πέθανε ο Γιόχαν Κρόιφ. Ο “ιπτάμενος Ολλανδός” που κατέκτησε τα πάντα με την ιστορική ομάδα του Άγιαξ πριν μεταβεί στη Βαρκελώνη.

Και φτάνουμε στην 21η Απριλίου. Ο Prince βρέθηκε νεκρός σε ηλικία μόλις 57 ετών, στην έπαυλή του στη Μινεσότα. Ο Prince Rogers Nelson, όπως είναι το πλήρες όνομά του, βρέθηκε στο απόγειο της καριέρας του το 1982, με το άλμπουμ “1999”. Με 100 εκατομμύρια άλμπουμ και αρκετά βραβεία Grammy στο παλμαρέ του, ο Prince ήταν μία πραγματική μουσική ιδιοφυία, σχεδόν εμμονικός με το να παρουσιάζει οποιαδήποτε δουλειά του μονάχα όταν άγγιζε την τελειότητα!

Την Τρίτη ημέρα του Ιουνίου, πεθαίνει ο εμβληματικός Μοχάμεντ Άλι. Ο θρύλος του μποξ έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 74 ετών, παλεύοντας σαν λιοντάρι με τα προβλήματα υγείας και κυρίως το πάρκινσον, από το 1983

Στις 19 Ιουνίου πεθαίνει στα 27 του ο Anton Yelchin, γνωστός για τις ταινίες Star Trek / Διαβάστε περισσότερα εδώΣτις 19 Ιουνίου πεθαίνει στα 27 του ο Anton Yelchin, γνωστός για τις ταινίες Star Trek / Διαβάστε περισσότερα εδώ

Στις 2 Ιουλίου, πέθανε σε ηλικία 77 ετών ο αμερικανός σκηνοθέτης Μάικλ Τσιμίνο, δημιουργός μεταξύ άλλων της ταινίας “Ο Ελαφοκυνηγός” (1978) με θέμα τον πόλεμο του Βιετνάμ.

Την ίδια ημέρα, πεθαίνει και ο άνθρωπος που επέζησε του Ολοκαυτώματος για να γίνει σπουδαίος συγγραφέας και νομπελίστας, καθηγητής και ακτιβιστής. Ο λόγος για τον Ελί Βίζελ, που έγραψε δεκάδες βιβλία για τη ζωή του στα στρατόπεδα Αουσβιτς, Μπούνα και Μπούχενβαλντ.

Στις 13 Αυγούστου, φεύγει από τη ζωή ο Kenny Baker, ο ηθοποιός που ενσάρκωνε το ρόλο του R2-D2 του εμβληματικού ρομπότ της σειράς ταινιών Star Wars.

Στις 29 Αυγούστου, πεθαίνει ο άνθρωπος που με το βλέμμα του έκανε τους ανθρώπους να γελούν. Ο Τζιν Γουάιλντερ, ένας από τους μεγαλύτερους αμερικανούς κωμικούς ηθοποιούς που πέρασαν ποτέ από το Χόλιγουντ, πέθανε σε ηλικία 83 ετών.

Στις 13 Οκτωβρίου, έφυγε από τη ζωή ο μεγάλος θεατρικός συγγραφέας, Ντάριο Φο. Ένας άνθρωπος που με την δράση του αλλά και με το έργο του συγκλόνισε γενιές και γενιές στην Ιταλία και σε πολλές χώρες του κόσμου. Ο Ντάριο Φο γεννήθηκε στις 24 Μαρτίου του 1926 και πήρε το Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1997.

Είναι 7 Νοεμβρίου και ένας ακόμη “μεγάλος” μας λέει αντίο για πάντα. Ένας άνθρωπος από αυτούς που πίστευες ότι δημιουργούσε “για σένα”. Ότι τα λόγια του και η μουσική του, είχαν γραφτεί αποκλειστικά “για σένα”. Ο τραγουδιστής, συνθέτης και ποιητής Λέοναρντ Κόεν πέθανε στα 82 του χρόνια.

Στις 25 του ίδιου μήνα, έφυγε από τη ζωή ο ηγέτης της κουβανικής επανάστασης, Φιντέλ Κάστρο. Ο άνθρωπος που άλλαξε την Κούβα για πάντα και έκανε το όνομά του συνώνυμο της ιστορίας της χώρας.

Στις 8 Δεκεμβρίου του 2016 φεύγει από τη ζωή σε ηλικία 95 ετών ο John Glenn. Ήταν ο πρώτος Αμερικανός που μπήκε σε τροχιά γύρω από τη Γη.

Στις 18 Δεκεμβρίου, μια γυναίκα που έγινε θρύλος στο Χόλιγουντ και όχι μόνο, που έζησε τη ζωή της στο έπακρο, που γεύτηκε τον έρωτα και την επιτυχία και έκανε τους πάντες να παραμιλούν με την ομορφιά της, έφυγε σε ηλικία 99 ετών. Ο λόγος για την Ζα Ζα Γκαμπόρ, η οποία έχτισε την καριέρα της από τις πρώτες της κιόλας μέρες στο Χόλιγουντ.

Και φτάνουμε στα Χριστούγεννα. 25 Δεκεμβρίου του 2016 και ένας ακόμη θρύλος “χάνεται”. Ο George Michael πεθαίνει στα 53 του χρόνια, αφήνοντας πίσω ένα ανεκπλήρωτο κενό. Το εμβληματικό τραγούδι “Last Christmas” απέκτησε εκτός από μελαγχολία και μια νότα τραγικής ειρωνείας, αφού ο αξεπέραστος, κυπριακής καταγωγής, καλλιτέχνης πέθανε την ημέρα που μνημονεύει το συγκεκριμένο τραγούδι.

Δύο ημέρες αργότερα, στις 27 Δεκεμβρίου, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 60 ετών η Κάρι Φίσερ, η “πριγκίπισσα” του “Star Wars”. Ένας ρόλος που την μετέτρεψε σε είδωλο για εκατομμύρια ανθρώπους στον κόσμο.

Μία μόλις ημέρα αργότερα, η μητέρα της Κάρι Φίσερ, επίσης ηθοποιός, Ντέμπι Ρέινολντς, φεύγει από την ζωή σε ηλικία 84 ετών. «Θέλω να είμαι με την Κάρι». Αυτά ήταν τα τελευταία λόγια της θρυλικής ηθοποιού του Χόλιγουντ, η οποία δεν άντεξε το χαμό της κόρης της.

Read More

And More