Πένθος για τον Ηλία Ψινάκη – Πέθανε ο θείος του, ο “Έλληνας των Φιλιππίνων”

Θλίψη σκόρπισε στην οικογένεια του Ηλία Ψινάκη η είδηση του θανάτου του “Έλληνα των Φιλιππίνων”. Ο θείος του Δημάρχου Μαραθώνα άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 85 ετών. Η σορός του εκτέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα στον Καθεδρικό Ναό της Μανίλα.

Ο Σταύρος Ψινάκης είχε ανακηρυχθεί ήρωας της χώρας, αφού ηγήθηκε της αντίστασης κατά του δικτάκτορα Μάρκος.

Ο Έλληνας μεγιστάνας των Φιλιππίνων και θείος του Ηλία Ψινάκη, σύμφωνα με την αυτοβιογραφία του με τίτλο “Ο Έλληνας των Φιλιππίνων” που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις “Φερενίκη”, γεννήθηκε στις 21 Σεπτεμβρίου του 1931 στην Κοζάνη. Έφυγε από την Ελλάδα για σπουδές και έκτοτε δεν είχε ζήσει στη χώρα μας παρόλο που διατηρούσε δυνατούς δεσμούς και πολλούς φίλους και την επισκεπτόταν σε κάθε ευκαιρία.

Η κόρη του, Τζένη Ψινάκη είχε μιλήσει σε συνέντευξή της στο “Πρώτο Θέμα” για τη σχέση του μπαμπά της με τον Ηλία Ψινάκη. “Οταν ο Ηλίας είπε στον πατέρα μου ότι του ζητήθηκε να κατέβει στο πλευρό του δημάρχου Νικήτα Κακλαμάνη, εκείνος του είπε: ‘Αν πιστεύεις ότι μπορείς να βοηθήσεις την πόλη με κάποιον τρόπο, τότε κάν’ το οπωσδήποτε. Μην ανησυχείς για τη λάσπη που θα επιχειρήσουν να σου ρίξουν. Αυτή είναι η άσχημη πλευρά της πολιτικής’”

Read More

And More