Πέθανε ο Leonard Cohen

Στα 82 του χρόνια έφυγε από τη ζωή ο Leonard Cohen. O μεγάλος Καναδός τραγουδοποιός, ποιητής και λογοτέχνης που είχε ενεργό δράση μέχρι την τελευταία στιγμή. Πριν από λίγο μόλις καιρό είχε κυκλοφορήσει το τελευταίο αριστουργηματικό του άλμπουμ “You want it darker”.

Ποιος ήταν ο Leonard Cohen

Γεννήθηκε στις 21 Σεπτεμβρίου 1934, στον Montreal του Καναδά. Απόγονος ευκατάστατης Εβραϊκής οικογένειας. Εμαθε κιθάρα στην εφηβεία σχηματίζοντας και το πρώτο του συγκρότημα, ενώ στα πρώτα έτη των σπουδών του στο πανεπιστήμιο McGill εξέδωσε και τα πρώτα του ποιήματα.

Η μουσική του έχει πολλά στοιχεία από την country Αμερικάνικη μουσική και πηγή έμπνευσής του ήταν πάντα η θρησκεία, ο έρωτας και η μοναξιά.

Η εγκατάσταση στην Ύδρα

Το 1963 μετακομίζει στο νησί της Ύδρας, όπου και ζει και συγγράφει ως το 1967 και την μετεγκατάσταση του στις ΗΠΑ. Στην Ύδρα γνωρίζει και ερωτεύεται την Marianne Ihlen, την πιο όμορφη γυναίκα που έχει δει, όπως έχει δηλώσει. Για εκείνη έγραψε το “So long Marianne“, ένα από τα γνωστότερα τραγούδια του.

Αυτή ήταν και η χρονιά ορόσημο για τον Cohen αφού κυκλοφορεί τον πρώτο του δίσκο με τίτλο “Songs of Leonard Cohen”. Με το μυθιστόρημα Beautiful Losers (Θαυμάσιοι αποτυχημένοι, 1966), γνώρισε την παγκόσμια επιτυχία και ως συγγραφέας. Ακολουθούν δεκάδες δίσκοι, εκδόσεις και βραβεύσεις που τον κατατάσουν σαν έναν από τους θρύλους της μουσικής και μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες των τεχνών γενικότερα.

Μία ακόμα σημαντική χρονία ήταν το 1984 όταν κυκλοφορεί το album “Various Positions”, το οποίο περιλαμβάνει το “Dance Me To The End Of Love”, ένα από τα σπουδαιότερα τραγούδια που έγραψε.

Το 1992 κυκλοφόρησε τον πιο πολιτικοποιημένο δίσκο του με τίτλο The Future, και δύο χρόνια κατόπιν αποφάσισε να γίνει βουδιστής, μέχρι που χειροτονήθηκε μοναχός. Αλλά το 1999 εγκατέλειψε τον μοναστικό βίο, για να εκδώσει νέους δίσκους. Το 2010 τιμήθηκε με Τιμητικό Grammy για το σύνολο της προσφοράς του.

Ο Cohen δεν παντρεύτηκε ποτέ, αλλά είναι πατέρας δύο παιδιών, του Άνταμ (1972) και της Λόρκα (1974), που απέκτησε με την Suzanne Elrod.

Read More

And More