Πίσω στην κορυφή της σελίδας
11.03.2016 | 23:22

Πώς ο πρώτος και μοναδκός Σύρος αστροναύτης έγινε πρόσφυγας!

Πώς ο πρώτος και μοναδκός Σύρος αστροναύτης έγινε πρόσφυγας!
ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

Κάποτε ταξίδεψε εκατοντάδες μίλια πάνω από τον κόσμο και τώρα είναι ένας ακόμα πρόσφυγας που κατέφυγε στην Τουρκία. Ο 64χρονος Muhammed Faris είναι ο πρώτος και μοναδικός Σύρος αστροναύτης.

Το 1987 έγινε εθνικός ήρωας φτάνοντας στο διάστημα μαζί με τους Σοβιετικούς. Εργαζόταν ως συνταγματάρχης στην Πολεμική Αεροπορία της Συρίας όταν επιλέχθηκε για να ενταχθεί σε αποστολή στον διαστημικό σταθμό Μιρ.

Μια αποστολή πολύ διαφορετική από αυτή που έχει τώρα, η οποία είναι να αγωνιστεί για τους Σύριους πρόσφυγες.


Είδα τη Γη από το διάστημα. Η Γη είναι σαν μία μπάλα, δεν έχει σύνορα. Και αυτό είναι το υπέροχο, γιατί στο διάστημα δεν υπάρχουν φράχτες μεταξύ των χωρών. Από ψηλά η Γη είναι ένα σπίτι, μία οικογένεια” λέει ο Faris σε συνέντευξή του στο The Associated Press.

Όταν επέστρεψε από το διαστημικό ταξίδι μίας εβδομάδας, τιμήθηκε με το Τάγμα του Λένιν από την Κεντρική Εκτελεστική Επιτροπή της Σοβιετικής Ένωσης και εργάστηκε ως εκπαιδευτής στην αεροπορία και ως στρατιωτικός σύμβουλος στην κυβέρνηση της Συρίας.

Το 2011 που ξεκίνησε η συριακή επανάσταση, ο Faris και η σύζυγός του εντάχθηκαν στις ειρηνικές διαμαρτυρίες κατά του Άσαντ, στη Δαμασκό. Μάρτυρας ακραίων βιαιοτήτων στα χέρια του συριακού στρατού, αναγκάστηκε να φύγει στην Τουρκία το 2012, όπου ακόμα ο ίδιος και η οικογένειά του – η σύζυγος και τα τρία τους παιδιά- ζουν ως πρόσφυγες.

Ήταν επιλογή μου. Αντί να ζω ως ήρωας στη Συρία ενώ οι άνθρωποι γύρω μου υπέφεραν προτίμησα να ζω κάτω από σκληρές συνθήκες, εξόριστος στην Τουρκία”, εξηγεί ο ίδιος στην Turkey's Daily Sabah.

“Εάν η Ευρώπη δεν θέλει τους πρόσφυγες τότε θα πρέπει να βοηθήσουν να σταματήσει ο πόλεμος. Το όνειρό μου είναι να γυρίσω πίσω στην χώρα μου και να δω τα παιδιά μου να παίζουν έξω χωρίς το φόβο των βομβών”, δηλώνει στο The Associated Press.

Επιμέλεια κειμένου: Άρτεμις Θύμιου
 

Βαθμολόγησέ το
Εσύ τι λες; Πες τη γνώμη σου
Top 10