Σάκης Ρουβάς: “Μέχρι να κλείσω τα μάτια μου θα ανακαλύπτω τα όριά μου!”

“Αυτό είναι ο Σάκης, αυτός που βλέπετε! Αυτό που κάνω είναι ότι δεν επαναπαύομαι. Δεν σταματώ να εξερευνώ τον ίδιο μου τον εαυτό και να εκφράζω συνειδητά τις διαφορετικές πτυχές μου”. Ο Σάκης Ρουβάς δίνει μια μοναδική συνέντευξη όπου αποκαλύπτει τις βλέψεις του (ή όχι) για την πολιτική, τι πιστεύει για την τεράστια καριέρα του, τη δημοσιότητα που αναπόφευκτα προσελκύει, τις απόψεις του για την ευτυχία αλλά και τι πιστεύει για τα μνημόνια στον Κώστα Κόκκολα και το περιοδικό Crash. Με απόλυτη ταπεινότητα και πλήρη αυτογνωσία όσων έχει πετύχει ο κορυφαίος Έλληνας σταρ ομολογεί ότι “Δεν φανταζόμουν όταν ήμουν δώδεκα χρονών τη μετέπειτα πορεία μου, ούτε ότι θα ερμηνεύσω το Διόνυσο στα αρχαία θέατρα όλης της χώρας”!

Κάνεις πολλά πράγματα και διαφορετικά μεταξύ τους. Νιώθεις ότι έχεις παραμελήσει τον Σάκη; Την οικογένειά σου ενδεχομένως;
Μα αυτός είναι ο Σάκης!


Ποιος;
Αυτός! Όλα αυτά είμαι! Αυτό που κάνω είναι ότι δεν επαναπαύομαι. Δεν σταματώ να εξερευνώ τον ίδιο μου τον εαυτό και να εκφράζω συνειδητά τις διαφορετικές πτυχές μου.

Αυτό από που ξεκινάει; Από εσωτερική ανάγκη; Εννοώ τα διαφορετικά μεταξύ τους πράγματα. Το θέατρο, το αρχαίο θέατρο…
Ναι, και μόνον από εσωτερική. Δηλαδή τη δική μου ανάγκη να ανακαλύψω όλα εκείνα τα κομμάτια του εαυτού μου, μέσα από τα οποία μπορώ να μάθω, να κατανοήσω όσο πιο ολοκληρωμένα αυτό που είμαι.

Απλά αναρωτιέται κάποιος, όταν ένας άνθρωπος έχει φτάσει στην κορυφή τι άλλο έχει να κάνει;
Η κορυφή είναι πολύ σχετική…

Είναι;

Απόλυτα!


Και ποιος ορίζει τελικά την κορυφή;
Δεν υπάρχει κορυφή! Υποθετικά, όποιο υψόμετρο και αν φανταστεί κάποιος, πάντα θα υπάρχει ακόμα ένας πόντος που ή κάποιος άλλος θα τον ανέβει ή εσύ ο ίδιος!

Αυτός ο πόντος ο δικός σου ποιος θα είναι;
Το άπειρο… Δεν υπάρχει, μέχρι να κλείσω τα μάτια μου για πάντα θα ανακαλύπτω τα όριά μου. Τότε μόνο θα ξέρω μέχρι πού έφτασα, αλλά και αυτό παι σίγουρα θα μπορούσε να έχει κάτι παραπάνω. Δεν υπάρχει κορυφή! Τι είναι κορυφή; Η κορυφή είναι μέσα μας, δεν υπάρχει τέλος. Εμένα αυτή είναι η κορυφή μου.

(…) Είσαι από τους πιο πετυχημένους Έλληνες τραγουδιστές, δοκίμασες το αρχαίο θέατρο, έχεις μια από τις πιο όμορφες γυναίκες -αν όχι την πιο όμορφη- της Ελλάδας, τέσσερα υπέροχα παιδιά… ΤΙ είναι κορυφή, δηλαδή, αν δεν είναι αυτό, αναρωτιέμαι…
Οκ, διακρίνω μια ανάγκη να προσωποποιούμε τα πάντα, να τα ορίζουμε με νούμερα. Δηλαδή αν ήταν πέντε τα παιδιά και δεν ήταν τέσσερα θα ήταν πιο κορυφή; Δεν είναι μόνο ποσοτικά τα θέματα είναι και ποιοτικά. Και σε αυτό το κομμάτι η ποιότητα, το εύρος και το μέγεθος δεν έχει όριο. Η ευτυχία ας πούμε πώς μετριέται; Δεν έχει μέτρο… Δεν υπάρχει ευτυχιόμετρο! Γι’ αυτό λέω ότι για μένα δεν υπάρχει οροφή. Άλλωστε αυτό που είμαι αυτήν τη στιγμή, που είμαι μια προσωπικότητα και μια οντότητα που την έχουν ονομάσει Σάκη Ρουβά, σε 5 εκατομμύρια χρόνια από τώρα ποιος θα τη θυμάται; (…) Σημασία για μένα έχει να ζω τη ζωή μου προσπαθώντας καταρχάς να ανακαλύψω τι είναι αυτό που ζω, κατά δεύτερον προσπαθώντας να είμαι όσο πιο δυνατόν καλός, δίκαιος και ευτυχισμένος απέναντι σε μένα για να μπορώ να είμαι και απέναντι στους άλλους… Αισθάνομαι ότι είμαι σε καλό δρόμο… Μέσα σε αυτή την προσπάθεια ανήκουν και όλα αυτά που καταπιάνομαι κατά καιρούς.

Όλο αυτό που γίνεται σε επίπεδο αναγνωρισιμότητας από τον κόσμο, περισσότερο το απολαμβάνεις ή σε δυσαρεστεί;
Ούτε το απολαμβάνω ούτε με δυσαρεστεί. Είναι πια μέρος της ζωής μου και κομμάτι αυτού που είμαι και κάνω. Πολύ απλά όταν έχεις μια ωραία επαφή με έναν άνθρωπο είναι ευχάριστο κ αι όταν έχεις μια δυσάρεστεη επαφή με έναν άνθρωπο τότε είναι δυσάρεστο… Είμαι ευγνώμων για την αγάπου και την ενέργεια που λαμβάνω από τον κόσμο. Είτε είμαι γνωστός είτε αν ήμουν άγνωστος πάλι θα είχα γύρω μου κάποιους ανθρώπους. (Η δημοσιότητα) είναι κομμάτι σε αυτό που έχω επιλέξει να κάνω… Δεν είναι κάτι το οποίο με προβληματίζει ιδιαίτερα. Το κατανοώ απόλυτα.

Δεν έχεις διστάσει να πάρεις θέση δημόσια και σε πολιτικά γεγονότα όπως για το δημοψήφισμα. Αλήθεια, το μετάνιωσες με τις αντιδράσεις που υπήρξαν;
Όχι! Δεν μετανιώνω ποτέ για αυτά που κάνω και είναι πολύ απλός ο λόγος. Για ν α τα κάνω εκείνη τη στιγμή αυτά που έκανα είναι γιατί πίστευα σε αυτά. Η αλήθεια μου, η πίστη μου! Είτε επιβεβαιώνεται είτε ανατρέπεται. Και στις δύο περιπτώσεις όμως θετικό είναι. Στην περίπτωση που επιβεβαιωθεί απλώς έκανα το αυτονόητο, το σωστό. Στην περίπτωση που ανατραπεί, έμαθα κάτι που δεν γνώριζα πριν. Και στις δύο περιπτώσεις νιώθω μια χαρά, γιατί κερδίζω και προχωράω, επομένως δεν μετανιώνω.

Η άποψή σου ως προς τη μνημονιακή πολιτική ποια είναι;
Η ύπαρξη της μνημονιακής πολιτικής στη χώρα μας τόσα χρόνια όπως και η ύπαρξη των ξένων επιτηρητών και καθοδηγητών καταγράφει δυστυχώς την περίτρανη αποτυχία και αδυναμία μας από την περίοδο της μεταπολίτευσης ως και σήμερα να διαχειριστούμε και να αξιοποιήσουμε με αξιοκρατία, κοινωνική δικαιοσύνη, όραμα και συνέπεια έναν τόσο σπάνιας ομορφιάς και πλούσιο τόπο όπως η Ελλάδα αλλά και τις αρετές μας ως Έλληνες, τη δύναμη ψυχής, το μέγεθος του πολιτσμού και της διανόησής μας που κυριαρχεί και μεγαλουργεί στο εξωτερικό παγκόσμια αλλά αδυνατεί, συρρικνώνεται στο εσωτερικό. Άρα η ευθύνη είναι βεβαίως πρωτίστως των πολιτικών, αλλά και του λαού, των ψηφοφόρων και πολλές φορές των μη ψηφοφόρων. Η ενεργή συμμετοχή είναι προϋπόθεση, είναι υποχρέωση και όχι απλά δικαίωμά μας… Δεν αξίζουμε ως λαός αυτή την αντιμετώπιση. Είμαι βέβαιος ότι θα τα καταφέρουμε, διότι και ιστορικά το έχουμε αποδείξει.


Αν έβλεπες τον Αλέξη Τσίπρα τι θα του έλεγες;
Δεν θα του έλεγα, θα τον ρωτούσα!

Τι θα τον ρωτούσες;
Καταρχάς αν έχει υπαρξιακή συνείδηση. Τι θέλει από τη ζωή του. Αν είναι ευτυχισμένος ή όχι. ΤΙ είναι αυτό που θα τον έκανε ευτυχισμένο και αν θα γνώριζε τι είναι αυτό, αν ξέρει πώς να το πετύχει τελικά. Ακόμα θα τον ρωτούσα “ξέρεις γιατί βρίσκεσαι στη θέση που βρίσκεσαι;”. Θα ήθελα να μάθω εάν ο στόχος του ήταν να γίνει πρωθυπουργός και αν τελικά η επίτευξή του τον έκανε καλύτερο άνθρωπο και πιο δίκαιο. Αυτή την κουβέντα θα ήθελα να κάνω μαζί του, θα είχε πολύ ενδιαφέρον.

Δεν έχουν όλοι πρόθεση να ασχοληθούν με την πολιτική. Για την ώρα δεν το σκέφτεσαι;
Για την ώρα αυτό που ήδη κάνω με καλύπτει πλήρως. Αν έρθει η στιγμή που θα αισθανθώ την ανάγκη να μπω σε αυτή τη διαδικασία, θα το κάνω. Ξέρεις, έχει μεγάλη φθορά και ψυχική και σωματική και πνευματική όλο αυτό. Βέβαια αποκομίζεις και τα ανάλογα οφέλη της διερεύνησης του εαυτού σου εάν ασχοληθείς ενεργά και δίκαια με την πολιτική. Δεν μπορώ να το αποκλείσω. Όπως έχω πει, δεν υπάρχει κορυφή, δεν υπάρχει ταβάνι για μένα, ούτε δεξιά ούτε αριστερά. Δεν φανταζόμουν όταν ήμουν δώδεκα χρονών τη μετέπειτα πορεία μου, ούτε ότι θα ερμηνεύσω το Διόνυσο στα αρχαία θέατρα όλης της χώρας. Επομένως δεν μπορώ να αποκλείσω τίποτα σε αυτήν τη ζωή και αυτό είναι που μου αρέσει. Δεν θέλω να αποκλείω τίποτα. Αυτό όμως που θέλω είναι να είμαι χρήσιμος, δίκαιος και αποτελεσματικός, σύμφωνα με το θέλημα του Θεού. Ακούγεται ίσως “κάπως” αυτό που λέω, αλλά δίνει ένα νόημα υπαρξιακό. Το Θεό όπως τον εννοεί ο καθένας, ασφαλώς. Αν αυτό κάποια στιγμή με οδηγήσει να εμπλακώ με την πολιτική πιο ενεργά θα το κάνω και εκεί ή θα βοηθήσω είτε θα διδαχθώ διά της αποτυχίας μου. Σίγουρα αυτό θα κάνει καλό σε μένα, το ευτυχήμα θα είναι να κάνει καλό, να προσφέρει και στο σύνολο.

Διάβασε περισσότερα στο Crash που κυκλοφορεί

Read More

And More