Σωκράτης Αλαφούζος: Τιμητική διάκριση για την νέα του ταινία σε φεστιβάλ στο Μαρόκο!

Ξεχωρίζει για την αισιοδοξία του, είναι άνθρωπος που αγαπά να δημιουργεί και να δουλεύει πολύ και πρόσφατα χάρισε μια μεγάλη διάκριση στην Ελλάδα. Ο Σωκράτης Αλαφούζος είναι ο Έλληνας σκηνοθέτης που κατάφερε να βρεθεί στο 13ο Μεσογειακό Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Ταγγέρης στο Μαρόκο και να κλέψει τις εντυπώσεις.
Παρουσιάζοντας την ταινία Between Black and White (Ανάμεσά στο άσπρο και το μαύρο), όπου υπογράφει σενάριο και σκηνοθεσία… απέσπασε το Grand Jury Prize – Βραβείο Κριτικής Επιτροπής και μας έκανε περήφανους.

“Η ώρα της παραλαβής του GRAND JURY PRIZE στην Ταγγέρη για την ταινία μου “Between Black and White”, με την κριτική επιτροπή δίπλα.Στα αραβικά το δημοσίευμα, αλλά οι φωτογραφίες μιλάνε από μόνες τους… Χαρά, συγκίνηση, περηφάνια… Στιγμές που θα μείνουν πάντα στην καρδιά μου!”, έγραψε ο ίδιος στα social media και ανέβασε φωτογραφίες από τη βράβευση.

Το φεστιβάλ διεξήχθη στην Ταγγέρη, στο Μαρόκο από 5-10 Οκτωβρίου. Είναι μια διοργάνωση του Κέντρου κινηματογράφου του Μαρόκο και διακρίνετε από το υψηλό επίπεδο των συμμετοχών. Στο φετινό φεστιβάλ έλαβαν μέρος η νικήτρια ταινία στο Διεθνές Φεστιβάλ της Δράμας, η νικήτρια ταινία στο Διεθνές Φεστιβάλ του Τορόντο (TIFF), αλλά και η νικήτρια ταινία στο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Rhode Island που θα διεκδικήσει υποψηφιότητα για τα Όσκαρ.

Η βράβευση της Ταγγέρης, όμως δεν είναι το 1ο βραβείο με το οποίο έχει τιμηθεί η ταινία μέχρι τώρα. Στο 7ο Διεθνές Φεστιβάλ της Βαγδάτης, που διεξάχθηκε μεταξύ 1-5 Οκτωβρίου, ο Σωκράτης Αλαφούζος κέρδισε το “The Jury Prize”, το Βραβείο της Κριτικής επιτροπής. Το φεστιβάλ είναι το μεγαλύτερο της χώρας και έχει την υποστήριξη πολλών ξένων πρεσβειών και ιδιαίτερα της Γαλλίας και της Ολλανδίας.
Ενώ, απέσπασε και το “Best International Short” βραβείο (καλύτερη διεθνή ταινία μικρού μήκους) στο 12ο Salento International Film Festival, που διεξήχθη μεταξύ 5-12 Σεπτεμβρίου 2015, στην πόλη Τρικάσε της Νότιας Ιταλίας. Η βραβευμένες ταινίες του φεστιβάλ παίζονται σε συνεργασία με τις ιταλικές πρεσβείες και ινστιτούτα των αντίστοιχων χωρών, στο Λονδίνο, στην Μόσχα, στην Αγία Πετρούπολη, στο Χονγκ Κόνγκ, στο Σαντιάγκο της Χιλής, στο Δουβλίνο, στο Πεκίνο, στην Νέα Υόρκη, στο Σίδνεϊ, στην Μελβούρνη, στο Ντουμπάι και αλλού.

Η ταινία συμμετείχε πρόσφατα και στο Reykjavik International Film Festival, στην Ισλανδία στο οποίο ο Σωκράτης Αλαφούζος είχε επιλεχθεί από σκηνοθέτες από όλο τον κόσμο για να συμμετέχει στο Talent Lab, που απευθυνόταν σε κινηματογραφιστές που προετοιμάζουν την 1η μεγάλου μήκους ταινία τους. Μεταξύ άλλων συμμετείχε σε Masterclass και σεμινάριο με τον διάσημο Καναδό σκηνοθέτη David Cronenberg, τον οποίο είχε την ευκαιρία να γνωρίσει και προσωπικά.

Τα επόμενα φεστιβάλ για το “Between Black and White” θα είναι το Cucalorus Film Festival στις Ηνωμένες Πολιτείες, το Hamilton Film Festival στον Καναδά και το Modecatini Short Film Festival στην Ιταλία. Η ταινία συμμετείχε επίσης στο Φεστιβάλ της Δράμας, στο Διεθνές Φεστιβάλ της Αθήνας-Νύχτες Πρεμιέρας και στο Kansk Video Festival στην Ρωσία.

Στην ταινία πρωταγωνιστούν ο Τάσος Νούσιας, η Μαρκέλλα Γιαννάτου, ο Κώστας Καζανάς και ο μικρός Ιάσονας Φωκαεύς. Έκτακτη συμμετοχή η Βάνα Πεφάνη.

Read More

And More