Τρία θρυλικά τραγούδια του Έλτον Τζον αποκτούν βίντεο από δημιουργούς του Youtube

Η αναζήτηση για το πρώτο επίσημο μουσικό βίντεο για τα τρία εμβληματικά τραγούδια του Elton John και τoυ Bernie Taupin, έφτασε στο τέλος της σήμερα, με τα νικητήρια έργα, να κάνουν ταυτόχρονη πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Καννών 2017 και στο YouTube.

Τα βίντεο για τα τραγούδια “Tiny dancer”, το “Rocket man” και το “Bennie and the Jets” -που κυκλοφόρησαν το 1971,1972 και το 1973 αντίστοιχα, πριν την εμφάνιση των μουσικών βίντεο-κλιπς – προβλήθηκαν σε μια εκδήλωση γεμάτη αστέρια στις Κάννες. Αποτέλεσε την κορύφωση ενός παγκόσμιου διαγωνισμού για τη δημιουργία των βίντεο από ταλαντούχους δημιουργούς.

Εκπροσωπώντας τρία διαφορετικά οπτικά μέσα δημιουργίας, νικητές είναι ο Majid Adin για το “Rocket Man”, ο οποίος βασίστηκε στο animation, οι Jack Whiteley και Laura Brownhill για το “Bennie and the Jets”, δημιουργώντας μία εντυπωσιακή χορογραφία, και ο Max Weiland για το “Tiny Dancer”, ο οποίος συνέθεσε εικόνες και σκηνές από την πραγματική ζωή σε ένα δημιουργικό concept.

Το νικητήριο βίντεο του Majid Adin για το “Rocket Man” είναι ένα συγκινητικό animation, το οποίο παρουσιάζει τα βιώματά του. O Adin ένας Ιρανός πρόσφυγας, κάνει το μεγάλο ταξίδι στην Αγγλία και αυτή η διαδρομή δίνει μια νέα προοπτική στους στίχους και στο θέμα του ταξιδιού και της μοναξιάς. Απόφοιτος της σχολής καλών τεχνών και εργαζόμενος στον τομέα του animation, ο Majid Adin ταξίδεψε σε όλη την Ευρώπη κατά τη διάρκεια της προσφυγικής κρίσης του 2015, διαμένοντας για αρκετό καιρό στη “Ζούγκλα του Calais”, πριν του χορηγηθεί άσυλο στο Ηνωμένο Βασίλειο. Τώρα ξαναφτιάχνει την ζωή του ως καλλιτέχνης εκεί. Συνεργάστηκε με τον Stephen McNally, σκηνοθέτη animation,για να υλοποιήσει το όραμά του για αυτή τη φοβερά ισχυρή και ανθρώπινη ιστορία.

Στο “Bennie and the Jets” οι σκηνοθέτες Jack Whiteley και Laura Brownhil έχουν συνθέσει ένα φουτουριστικό σόου ταλέντων. Το σκηνικό και η κεντρική δομή βασίζονται στο κλασικό έργο επιστημονικής φαντασίας, Metropolis, του Fritz Lang (1927), ενώ η συγχρονισμένη χορογραφία είναι εμπνευσμένες από τις ταινίες του πρωτοπόρου δημιουργού Busby Berkeley, χρησιμοποιώντας την αισθητική του ασπρόμαυρου ως αναφορά στην κλασσική εποχή του Hollywood.
Το επίσημο βίντεο για το “Bennie and the Jets”

Το νικητήριο βίντεο του Max Weiland για το “Tiny Dancer” είναι ένας φόρος τιμής στο Los Angeles με το εμβληματικό τραγούδι να αποτελεί την σύνδεση μεταξύ των κατοίκων της πόλης. Το βίντεο δείχνει ανθρώπους στην καθημερινότητά τους να βιώνουν το βαθύτερο νόημα της ζωής: από την μεξικάνικη γιορτή Quinceanera (παραδοσιακή γιορτή γενεθλίων των 15χρονων κοριτσιών για να τιμήσουν την ενσωμάτωση μιας νέας γυναίκας στην κοινωνία) μέχρι τον διασκορπισμό της τέφρας των αγαπημένων, οι πρωταγωνιστές του βίντεο ενώνονται μέσα από το τραγούδι, καθώς παίζει μέσα στα ραδιόφωνα τους.

Στη φαντασμαγορική πρεμιέρα στις Κάννες οι θρυλικοί τραγουδοποιοί Elton John και Bernie Taupin ήταν επί σκηνής και συζήτησαν με το κοινό, ενώ όλοι οι νικητές ήταν παρόντες. Ο διαγωνισμός είχε ως στόχο να δώσει σε νέους δημιουργούς μια μοναδική πλατφόρμα για να παρουσιάσουν τη δουλειά τους για αυτές τις πολύ αγαπημένες επιτυχίες. Επίσης, αυτά τα κλασικά τραγούδια απέκτησαν νέα σημασία το 2017, έτος ορόσημο, καθώς συμπληρώνονται 50 χρόνια δημιουργικής συνεργασίας μεταξύ του Elton John και του Bernie Taupin.

Ο Elton John τόνισε: “Έχω συγκινηθεί και εντυπωσιαστεί από αυτήν τη νέα δημιουργική προσέγγιση των τραγουδιών μας και αισθάνομαι πολύ ταπεινός σε σχέση με τη συνολική διαδικασία. Το μέλλον της δημιουργικότητας είναι ξεκάθαρα συνεργατικό, συγχωνεύοντας την τέχνη με την τεχνολογία. Ήταν φανταστικό να ανοίξουμε τη δουλειά μας στην επόμενη γενιά των δημιουργικών ταλέντων και να μοιραζόμαστε αυτήν την διαδικασία με τον κόσμο του YouTube”.

Η διευθύντρια του τμήματος Συνεργατικού Περιεχομένου του Youtube, Vivien Lewit, ανέφερε: “Το ‘The Cut’ εκπροσωπεί τόσα πολλά ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που συνθέτουν το ήθος του YouTube: εκφράζει τις ανοικτές ιδέες, αποτελώντας μία πλατφόρμα ανάδειξης ταλέντων και προβολής δημιουργικότητας στον υπόλοιπο κόσμο. Αλλά η καρδιά και η ψυχή αυτού του project είναι οι Elton John και Bernie Taupin- οι οποίοι υλοποίησαν το όραμα τους και ενθαρρύνουν μια νέα γενιά να εκφράζουν την δική τους εκδοχή των μυθικών αυτών τραγουδιών που έγραψαν και ηχογράφησαν. Και αυτά τα βίντεο είναι πραγματικά φανταστικά”.

Η αναζήτηση για τους δημιουργούς των videos ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2016, λαμβάνοντας συμμετοχές πάνω από 50 χώρες παγκοσμίως. Οι τελικές λίστες των κορυφαίων δημιουργιών σε κάθε κατηγορία ανατέθηκαν σε μέντορες του YouTube: Kurt Hugo Schneider για την κατηγορία ζωντανής δράσης (Tiny Dancer), Parris Goebel για την κατηγορία της χορογραφίας (Bennie and the Jets) και στο PES για Animation (Rocket Man). Οι μέντορες συμμετείχαν στην κριτική επιτροπή με τους αστέρες Barry Jenkins, Jeffrey Katzenberg and Melina Matsoukas, καθώς και Bernie and Elton, προκειμένου να επιλέξουν τους 3 νικητές. Αφού αναδείχθηκαν οι τρεις κορυφαίες προτάσεις, οι νικητές είχαν την ευκαιρία να δημιουργήσουν τα μουσικά τους βίντεο αλλά και να τους χορηγηθούν 10.000 δολάρια για μελλοντικά δημιουργικά εγχειρήματα.

Τα βίντεο είναι διαθέσιμα στο Youtube εδώ.

Το The Cut δημιουργήθηκε με την βοήθεια του brand experience της εταιρίας AKQA και με το στούντιο παραγωγής Pulse Films.

Read More

And More