William Morris: Το doodle της Google για τον διάσημο καλλιτέχνη και συγγραφέα

Τον διάσημο καλλιτέχνης και συγγραφέα William Morris τιμά σήμερα μ,ε το ξεχωριστό doodle της η αφού η Google. Αφορμή; Τα 182 χρόνια από τη γέννησή του.Ο William Morris ήταν Άγγλος σχεδιαστής υφασμάτων, καλλιτέχνης, συγγραφέας και ελευθεριακός σοσιαλιστής συνδεδεμένος με την Αδελφότητα των Προραφαηλιτών και το κίνημα Arts and Crafts που άνθησε το 1880 -1910.

Ίδρυσε μία καλλιτεχνική εταιρεία μαζί με τον ζωγράφο, σχεδιαστή και πρωτοπόρο του βιομηχανικού σχεδίου στα τέλη του 19ου αιώνα Edward Burne – Jones και τον ποιητή Dante Gabriel Rossetti που ενέπνευσε σημαντικά τη διακόσμηση εκκλησιών και σπιτιών κατά τον 20ο αιώνα.

Ως συγγραφέας και εικονογράφος, συνέβαλε στην εδραίωση της φανταστικής λογοτεχνίας και υπήρξε άμεση επιρροή σε μεταπολεμικούς συγγραφείς όπως ο John Ronald Reuel Tolkien. Έγραψε και δημοσίευσε ποίηση, λογοτεχνία και μεταφράσεις αρχαίων και μεσαιωνικών κειμένων για ένα μεγάλο μέρος της ζωής του.

Τα γνωστότερα έργα του συμπεριλαμβάνουν τα βιβλία «Η Άμυνα της Γκουίνεβιρ και Άλλα Ποιήματα» (1858), «Ο Γήινος Παράδεισος» (1868 – 1870), «Ένα Όνειρο του Τζον Μπολ» (1888), το ουτοπικό «Νέα από το Πουθενά» (1890) και το φανταστικό μυθιστόρημα «Το Πηγάδι στο Τέλος του Κόσμου» (1896).

Μάλιστα, αξίζει να αναφέρουμε πως ο William Morris συνέβαλε στη διάδοση του σοσιαλισμού στη Βρετανία, ιδρύοντας τον Σοσιαλιστικό Σύνδεσμο, το 1884, ωστόσο – πριν το τέλος της δεκαετίας – απομακρύνθηκε από την οργάνωση λόγω διαφωνιών σχετικά με τους στόχους και τις μεθόδους του.

Αφιέρωσε ένα μεγάλο μέρος της υπόλοιπης ζωής του στις εκδόσεις «Kelmscott Press», οι οποίες ήταν αφιερωμένες στην έκδοση περιορισμένων έντυπων βιβλίων με εικονογραφημένα χειρόγραφα. Η έκδοση του 1896 «Έργα του Τζέφρι Τσόσερ» θεωρείται, μέχρι σήμερα, αριστούργημα στον σχεδιασμό βιβλίων. Πέθανε στις 3 Οκτωβρίου 1896 σε ηλικία 62 ετών στο Hammersmith του Middlesex.

Δες εδώ το doodle της Google

Read More

And More