Πίσω στην κορυφή της σελίδας
08.09.2010 | 16:04

20.000 γυναίκες δολοφονούνται ετησίως λόγω... τιμής!

20.000 γυναίκες δολοφονούνται ετησίως λόγω... τιμής!
ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;
Για λογαριασµό του βρετανικού «Ιντιπέντεντ», ο Ρόµπερτ Φισκ ερεύνησε για δέκα µήνες τους βάρβαρους φόνους που γίνονται για λόγους τιμής. Γυναίκες που χωρίς να φταίνε σε τίποτα, καταδικάζονται σε μαρτυρικό και βίαιο θάνατο. Οι λόγοι; Πολλοί. Μπορεί να της κατηγορούν για μοιχεία, να έχουν πέσει θύματα βιασμού, να έχουν απλά συνομιλήσει με άντρες κ.ά. Τα θύματα; Τουλάχιστον 20.000 τον χρόνο!

Τα εγκλήµατα «τιµής» δεν περιορίζονται πλέον στη Μέση Ανατολή και τη Νοτιοανατολική Ασία, αλλά έχουν από καιρό επεκταθεί σε κοινότητες µεταναστών στη Βρετανία, το Βέλγιο, τη Ρωσία, τη Γερµανία, τον Καναδά. Τα περισσότερα από τα θύµατα είναι νεαρές κοπέλες, πολλές ακόµη στην εφηβεία τους. Ο Φισκ γράφει πως από την έρευνα που πραγµατοποίησε στην Ιορδανία, το Πακιστάν, την Αίγυπτο, τη Γάζα και τη Δυτική Οχθη διαπίστωσε πως εγκλήµατα «τιµής» δεν κάνουν µόνον οι µουσουλµάνοι, αλλά και οι χριστιανοί και οι ινδουιστές.

Χειρότεροι όμως είναι οι Τούρκοι, οι Κούρδοι στο Ιράκ, οι Παλαιστίνιοι στην Ιορδανία και οι Πακιστανοί. Κατά καιρούς έχουμε ακούσει διάφορες συγκλονιστικές ιστορίες όπως στην περίπτωση ενός άνδρα που έχει συµβεί τόσο στην Ιορδανία όσο και στην Αίγυπτο, ο οποίος βιάζει την κόρη του και μετά, όταν αυτή μένει έγκυος, τη σκοτώνει για να σώσει την «τιµή» της οικογένειάς του.

Ή στην περίπτωση της 13χρονης Αϊσά Ιµπραήµ Νταχάλοου, το 2008 στη Σοµαλία, την οποία έσυραν µπροστά σε χιλιάδες ανθρώπους µέσα σ'ένα λάκκο κιενώ το κορίτσι φώναζε «Δεν πάω, µη µε σκοτώσετε» , την έθαψαν ως τον λαιµό και 50 άνδρες τη λιθοβόλησαν για µοιχεία. Έπειτα από 10 λεπτά, την έβγαλαν από τον λάκκο, διαπίστωσαν ότι είναι ακόµη ζωντανή και την έθαψαν ξανά για να συνεχίσουν να τη λιθοβολούν. Το έγκλημα της ήταν ότι είχε βιαστεί από τρεις άνδρες και, δυστυχώς γι'αυτήν, η οικογένειά της το έκανε γνωστό στους ενόπλους της οργάνωσης Αλ-Σαµπάµπ που ελέγχουν το Κισµάγιο.

Όλα αυτά σοκάρουν όμως κανείς δεν φαίνεται να παίρνει θέση. Και το χειρότερο; Η διεθνής κοινότητα όσες φορές κι αν έχει αντιδράσει δυστυχώς δεν έχει καταφέρει τίποτα!
Βαθμολόγησέ το
Εσύ τι λες; Πες τη γνώμη σου
Top 10