Τέλος στα σχολικά κυλικεία τα φαγητά που κάνουν κακό!

Ξυπνάς νωρίς για να προλάβεις να φτιάξεις κολατσιό στο παιδί σου για να το πάρει μαζί στο σχολείο του καθώς δεν εμπιστεύεσαι τα σχολικά κυλικεία; Μία νέα τροπολογία από το Υπουργείο Υγείας έρχεται να αλλάξει το καθεστώς λειτουργίας των σχολοικών κυλικείων δίνοντας τέλος στα φαγητά που κάνουν κακό και δίνοντας μία ανακούφιση στις μαμάδες. Στο εξής θα είναι υποχρεωμένα να πουλούν μόνο υγιεινές τροφές!

Σύμφωνα με την τροπολογία που κατατέθηκε στην Βουλή “Κόβεται” η καπνιστή γαλοπούλα, τα αεριούχα αναψυκτικά, οι σοκολάτες, οι γκοφρέτες, οι καραμέλες, οι τσίχλες και τα κάθε λογής πατατάκια και γαριδάκια. Όσον αφορά τις αγαπημένες σε όλους μας τυρόπιτες τίθενται… υπό παρακολούθηση.

Τη θέση των τσιπς παίρνουν τα κράκερ, της καπνιστής γαλοπούλας η βραστή και η ψητή και των αναψυκτικών τα milkshakes. Σε περίοπτη θέση θα βρίσκονται η αραβική πίτα, οι μπάρες δημητριακών ολικής άλεσης, το μέλι με ταχίνι, το τυρί σε μερίδες και η πίτα για σουβλάκια, η οποία όμως θα παρασκευάζεται σε διαπιστευμένο εργαστήρι.

Η τροπολογία αυτή σύμφωνα με την εφημερίδα “Το Βήμα” έχει κατατεθεί με σκοπό να ψηφιστεί πριν από το τέλος του έτους. Παράλληλα αλλάζει και ο τρόπος διαχείρισης των κυλικείων, αφού με την ίδια τροπολογία ενθαρρύνονται οι μαθητές ή οι σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων (για τα δημοτικά σχολεία) να διαχειρίζονται τα οικονομικά στοιχεία αυτών των μικρών επιχειρήσεων. Στόχος να μειωθούν οι τιμές των προϊόντων.

Ολα τα προϊόντα θα διατίθενται στους μαθητές βάσει συγκεκριμένων προδιαγραφών. Θα λαμβάνονται υπόψη οι θερμίδες, τα ολικά και κορεσμένα λιπαρά, τα επίπεδα χοληστερόλης, τα προστιθέμενα σάκχαρα και η περιεκτικότητα αλατιού στις τροφές. “Οι συγκεκριμένες προδιαγραφές θα πρέπει να ανταποκρίνονται στις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Dietary Guidelines) και κρίνουμε απαραίτητο να τεθούν σε συνεργασία με επιστήμονες του χώρου – Κέντρο Διατροφής του ΠΟΥ, Ιατρική Σχολή, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, Σύλλογο Διαιτολόγων Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού, ΕΦΕ και Γεωπονικό Πανεπιστήμιο”, εξηγεί στην εφημερίδα ο υφυπουργός Υγείας, κ. Χρ. Αηδόνης.
Συγκεκριμένα στον κατάλογο υγιεινών τροφών των κυλικείων, περιλαμβάνονται:
-Τα ροφήματα γιαουρτιού που θα έχουν όμως συγκεκριμένες προδιαγραφές για θερμίδες, λιπαρά και προστιθέμενα σάκχαρα.

-Οι φρεσκοστυμμένοι φυσικοί χυμοί φρούτων, παρασκευασμένοι όμως την ίδια ώρα σε αποχυμωτή, μπλέντερ ή στύφτη χωρίς προσθήκη ζάχαρης.

-Τα milkshakes, παρασκευασμένα όμως την ίδια ώρα.

-Το τυρί σε μερίδες (π.χ. τρίγωνα).

– Η αραβική πίτα και η πίτα για σουβλάκια που πρέπει όμως να πληρούν τις προδιαγραφές που τίθενται για τα απλά αρτοσκευάσματα και να προέρχονται από διαπιστευμένο παρασκευαστήριο.

Ο κατάλογος περιλαμβάνει ακόμη πίτσα με τυρί και ντομάτα, ταχίνι, μέλι με ταχίνι, μαρμελάδα (χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη), κράκερς, μπάρες δημητριακών ολικής άλεσης, μερίδες δημητριακών ολικής άλεσης και ζελέ φρούτων.
Με την τροπολογία καθιερώνονται και ελεγκτικοί μηχανισμοί για τα σχολικά κυλικεία. Σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας θα υπάρξει εγκύκλιος η οποία θα ορίζει κάθε πότε πρέπει να γίνονται έλεγχοι στα σχολικά κυλικεία.

Read More

And More