Alexandre Desplat: Ο βραβευμένος με Oscar συνθέτης έρχεται στη δεύτερη πατρίδα του, την Ελλάδα!

Ο ελληνικής καταγωγής Alexadre Despla (γεννήθηκε στο Παρίσι το 1961 από Γάλλο πατέρα και Ελληνίδα μητέρα) είναι ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους συνθέτες κινηματογραφικής μουσικής. Σε λίγες εβδομάδες θα έρθει για πρώτη φορά στην δεύτερη πατρίδα του, την Ελλάδα. Ο λόγος είναι η μεγάλη “Best of” συναυλία που θα πραγματοποιήσει στο Ηρώδειο με τη συνοδεία της 100μελούς Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών.

Ο βραβευμένος με Oscar συνθέτης (για την εκπληκτική μουσική του στη ταινία: The Grand Budapest Hotel σε σκηνοθεσία Wes Anderson και πρωταγωνιστές τους Ralph Fiennes, Willem Dafoe, Jude Law, Bill Murray, Edward Norton) μετρά μαζί με την τελευταία 8 υποψηφιότητες για το “χρυσό αγαλματίδιο”. Στο βιογραφικό του, όπως καταλαβαίνεις, έχει απίστευτες συνεργασίες.

Έχει γράψει μουσική για περισσότερες από 40 ταινίες για τις οποίες έχει αποσπάσει, εκτός από το φετινό Oscar, πολλά βραβεία:1 Golden Globe (προτάθηκε 7 φορές), 2 British Academy Film (προτάθηκε 7 φορές), 2 Grammy (προτάθηκε 6 φορές), 3 Cezar (προτάθηκε 8 φορές).

Σου παραθέτουμε μερικές από τις πιο δημοφιλείς: Syriana (George Clooney, Matt Damon), The Curious Case of Benjamin Button (Brad Pitt, Cate Blanchett), Harry Potter and the deathly hallows μέρος 1ο, The Ides of March (George Clooney, Philip Seymour Hoffman), Argo (Ben Affleck), Godzilla (Aaron Taylor-Johnson, Juliette Binoche), The Imitation Game (Benedict Cumberbatch, Keira Knightley).

Η κατάκτηση του Hollywood ξεκίνησε το 2003, όταν έγραψε την μουσική της ταινίας «Το κορίτσι με το μαργαριτένιο σκουλαρίκι» (με την Scarlett Johansson και τον Colin Firth), που αμέσως προτάθηκε για τα 3 πιο σημαντικά βραβεία: Golden Globe, British Academy of Film and Television Arts και European Film Awards!

Αξίζει να αναφέρουμε ότι ξεκίνησε να παίζει πιάνο σε ηλικία 5 ετών και μεγάλωσε ακούγοντας μεγάλους Γάλλους μουσουργούς, όπως οι Ravel και Debussy, καθώς και jazz μουσική. Ένα ακόμα συνδετικό του στοιχείο με τη δεύτερη πατρίδα του είναι ότι σπούδασε δίπλα σε πολύ σημαντικούς συνθέτες με κορυφαίο τον μεγάλο Έλληνα, Ιάννη Ξενάκη!

Read More

And More