Πίσω στην κορυφή της σελίδας
13.02.2012 | 08:45

Ο ιστορικός κινηματογράφος Αττικόν γλίτωσε από τους Γερμανούς και κάηκε από τους Έλληνες!

Ο ιστορικός κινηματογράφος Αττικόν γλίτωσε από τους Γερμανούς και κάηκε από τους Έλληνες!
ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;
Ένα από τα κτίρια που παραδόθηκαν στις φλόγες είναι και ο ιστορικός κινηματογράφος "Αττικόν" που χτίστηκε το 1914!

Δημιουργός του ο αρχιτέκτονας και καθηγητής του ΕΜΠ Αλέξανδρος Νικολούδης και αμέσως μετά από την ανέγερσή του άρχισαν να κτίζονται και άλλοι κινηματογράφοι.

Το "Αττικόν" στην Κατοχή είχε επιταχθεί από τις Γερμανικές δυνάμεις και είχε μετατραπεί σε κινηματογράφο για τους Γερμανούς στρατιώτες.

Όταν πρωτοάνοιξε χαρακτηρίστηκε σαν "Κινεμακολόρ" γιατί προβάλλει, όπως διαφημίζει, "ταινίας χρωματιστάς εκ του φυσικού"! Καθώς δε, διαθέτει και αίθουσα "κομψήν και θερμασμένην με καλοριφέρ" πως είναι δυνατόν να μην χαρακτηριστεί σαν "Κέντρον του άνθους της αθηναϊκής κοινωνίας, του διπλωματικού σώματος, της Αυλής, κέντρον του καλλιτεχνικού κόσμου.Ο κινηματογράφος ήταν των ελληνοαμερικανών αδελφών Σκούρα. Το πρόγραμμα περιλάμβανε επίκαιρα και τη μουσικοχορευτική ταινία του Ντέϊβιντ Μπάτλερ «Fox Follies». Τεχνικά το αποτέλεσμα ήταν κακό.«Η απόδοσίς του είναι καθαρά γραμοφωνική και ο ήχος της φωνής αποδίδεται τόσο αλλοιωμένος που με κόπο ξεχωρίζει κανείς την ανδρική από τη γυναικεία», έγραψε η Ίρις Σκαραβαίου στην «Πρωτοπορία»

Δες φωτογραφίες από την καταστροφή του ιστορικού κινηματογράφου στο Newsit

Βαθμολόγησέ το
Εσύ τι λες; Πες τη γνώμη σου
Top 10