Nathalie Baye: Στην Ελλάδα η ντίβα του γαλλικού σινεμά! Φωτογραφίες

Στην Ελλάδα για το 15ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου βρίσκεται εδώ και λίγες μέρες η ντίβα του γαλλικού σινεμά Nathalie Baye. Η βραβευμένη με τέσσερα Cesar, Γαλλίδα ηθοποιός είναι η ανάδοχος του φετινού Φεστιβάλ και παρέλαβε τιμητικό βραβείο για την παρουσία της στη φετινή διοργάνωση.
Κομψή και ιδιαίτερα πρόσχαρη η πρωταγωνίστρια της ταινίας “Μια πορνογραφική σχέση” και μούσα του Φρανσουά Τριφώ βρέθηκε στην τελετή έναρξης του 15ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου που πραγματοποιήθηκε στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, την περασμένη Τετάρτη.

Γιώργος Χωραφάς, Τζαλίλ Λεσπέρ, Nathalie Baye, Όλγα Κεφαλογιάννη
Μαζί της βρέθηκαν ο σκηνοθέτης της ταινίας έναρξης του Φεστιβάλ “YSL (Yves Saint Laurent)”, Τζαλίλ Λεσπέρ. Παρούσα ήταν επίσης η κριτική επιτροπή του Φεστιβάλ, αντιπροσωπίες των γαλλόφωνων πρεσβειών στην Ελλάδα και πολλοί προσκεκλημένοι.
Από τις παρουσίες που ξεχώρισαν ήταν ο πρόεδρος της φετινής κριτικής επιτροπής Γιώργος Χωραφάς, η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, ο Λάκης Γαβαλάς και η Ζέτα Δούκα.


Ζέτα Δούκα

Λάκης Γαβαλάς
Πρώτη στη σκηνή, για την τελετή έναρξη ανέβηκε η Ισαβέλλα Κογιεβίνα που προλόγισε τη βραδιά, ο Διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου, Ολιβιέ Ντεκότ, αλλά και ο Πρέσβης της Γαλλίας Ζαν Λουπ Κουν Ντελφόρζ, καλοσωρίζοντας την ανάδοχο της φετινής διοργάνωσης Nathalie που ταξίδεψε στην Αθήνα για να γιορτάσει τα 15 χρόνια του φεστιβάλ, “σαν μια καλή νεράιδα”, όπως είπε, αφού ήταν παρούσα στη γέννησή του ως προσκεκλημένη το 2000.

Ωστόσο, ιδιαίτερα τιμητική ήταν και η χθεσινή βραδιά για την Nathalie Baye. Η γνωστή ηθοποιός βρέθηκε στο auditorium του Γαλλικού Ινστιτούτου Theo Angelopoulos, όπου πραγματοποιήθηκε μια βραδιά αφιερωμένη σε εκείνη και της απονεμήθηκε τιμητικό βραβείο. Τη βραδιά παρουσίασε ο Αλέξης Κωστάλας.

Το φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί ως την Τετάρτη 26 Μαρτίου στις αίθουσες Εμπασι, Δαναός και Auditorium Γαλλικού Ινστιτούτου. Από την Πέμπτη 27 Μαρτίου θα επαναληφτεί στην Θεσσαλονίκη.
Λίγα λόγια για την Nathalie Baye:
Μεγαλωμένη σε μια οικογένεια καλλιτεχνών, η Nathalie Baye σπουδάζει χορό από έφηβη φοιτώντας σε μια σχολή στο Μονακό πριν τελειοποιήσει τις σπουδές της στις Ηνωμένες Πολιτείες. Επιστρέφοντας στη Γαλλία, μπαίνει στο Εθνικό Ωδείο Δραματική Τέχνης από το οποίο αποφοιτεί με το δεύτερο βραβείο στην Κωμωδία, Δραματική Κωμωδία, και Ξένο Θέατρο.

Ο François Truffaut της προσφέρει ρόλους στις ταινίες La Nuit américaine και La Chambre verte το 1978. Το 1981, λαμβάνει το βραβείο César Β’ Γυναικείου ρόλου για την ερμηνεία της στο Sauve qui peut (la vie) του Jean-Luc Godard και του Β’ Γυναικείου ρόλου το 1982 για το Une étrange affaire και τέλος εκείνο του Α’ Γυναικείου ρόλου το 1983 για το La Balance.
Η Nathalie Baye εναλλάσσει θεατρικούς και κινηματογραφικούς ρόλους, δράμα και κωμωδία, δημοφιλείς επιτυχίες και ταινίες δημιουργών και συνεργάζεται με τους μεγαλύτερους κινηματογραφιστές.

Το 1999 κερδίζει το Βραβείο Α’ Γυναικείου ρόλου στο Φεστιβάλ της Βενετίας για την ερμηνεία της στο Une liaison pornographique του Frédéric Fonteyne. Το ρόλο της στο Le Petit Lieutenant του Xavier Beauvois της χαρίζει το τέταρτο βραβείο César της καριέρας της το 2006.
Η ταινία ο Μικρός Υπαστυνόμος με την Nathalie Baye έκανε πρεμιέρα στο φετινό φεστιβάλ Κινηματογράφου!

Δες όσους βρέθηκαν στην τελετή έναρξης:


Μαρία Ναυπλιώτου


Άλεξ Κάβδας


Nathalie Baye


Nathalie Baye, Γιώργος Χωραφάς


Σωκράτης Αλαφούζος


Όλγα Κεφαλογιάννη

Φωτογραφίες από την τιμητική βραδιά για την Nathalie Baye

Read More

And More