Maria Callas! 35 χρόνια από τον αιφνίδιο θάνατο της

Πρόκειται για την πιο διάσημη υψίφωνο τουλάχιστον για τον αιώνα που πέρασε, αλλά και για την πιο διάσημη ντίβα της Όπερας στον κόσμο! Η Μαρία Κάλλας σαγήνεψε εκατομμύρια ανθρώπους με τη φωνή της και τους ταξίδεψε σε μέρη κυριολεκτικά μαγικά ερμηνεύοντας όπως καμία άλλη όλο το κλασικό ρεπερτόριο της Όπερας από την Αθήνα, μέχρι την Αμερική και την Ευρώπη!

Μια υπέρλαμπρη καριέρα, ένας μεγάλος και καταστροφικός έρωτας με τον Αριστοτέλη Ωνάση και ο αναπάντεχος θάνατος στα 53 της χρόνια, στις 16 Σεπτεμβρίου του 1977, πριν από 35 ολόκληρα χρόνια.

/

Η Κάλας γεννήθηκε στην Νέα Υόρκη το 1923, από Έλληνες γονείς. Το πραγματικό της όνομα είναι Άννα Μαρία Σοφία Σεσίλια Καλογεροπούλου. Ο πατέρας της, Γιώργος Καλογερόπουλος γίνεται λίγα χρόνια μετά ιδιοκτήτης Φαρμακείου στο Μανχάταν και αλλάζει το όνομά του σε Callas.

Μόλις 10 ετών η μικρή Μαρία ξεκινά μαθήματα πιάνου. Αυτή της η γνώση θα την βοηθήσει αργότερα να κάνει πρόβα τα έργα στα οποία θα πρωταγωνιστήσει στην Όπερα, χωρίς την βοήθεια κάποιου μουσικού.

Το 1937 οι γονείς της Μαρίας Κάλλας χωρίζουν και η ίδια επιστρέφει στην Αθήνα με την μητέρα της και την αδερφή της. Η μητέρα της μάλιστα αλλάζει και πάλι το όνομά της σε Καλογεροπούλου.

Η Μαρία Κάλλας γίνεται δεκτή στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών και λίγο αργότερα κερδίζει το πρώτο βραβείο για την ερμηνεία της στο έργο Cavalleria Rusticana.

Μετά την αποχώρηση των στρατευμάτων κατοχής από την Αθήνα το 1944 η Μαρία αποφασίζει να επιστρέψει στην Νέα Υόρκη και τον πατέρα της. Οργανώνει μια αποχαιρετιστήρια συναυλία και ήδη από την επόμενη χρονιά μετέχει σε audition στο Metropolitan Opera, χωρίς να εξασφαλίσει όμως σίγουρη εργασία.

/

Μετά από πολλές προσπάθειες στην Αμερική, η Κάλλας δεν έχει γνωρίσει ακόμη την καθολική αποδοχή και αναγνώριση. Το 1949 παντρεύεται τον Giovanni Battista Meneghini, o οποίος γίνεται και manager της. Εκείνος είναι που την πείθει να δοκιμάσει την τύχη της και στην Ιταλία.

Πράγματι το 1951 η Κάλλας ανοίγει την Σκάλα του Μιλάνο. Η παραμονή της εκεί θα είναι πολυετής και για τα επόμενα 7 χρόνια αναμένεται να ενσαρκώσει εκεί μια ευρεία γκάμα ρόλων που θα εκτοξεύσουν την φήμη της.

Το 1956 επιστρέφει στην Αμερική και κάνει το ντεμπούτο της στη MET Opera με τη Νόρμα. Ένα χρόνο αργότερα θα γνωρίσει τον Αριστοτέλη Ωνάση, σε ένα πάρτι στην Βενετία. Μόλις δύο χρόνια μετά την πρώτη τους συνάντηση, ο Ωνάσης θα καλέσει εκείνη με τον σύζυγό της στο ιδιωτικό του γιότ. Το τέλος της κρουαζιέρας θα βρει τους δύο τους ερωτευμένους και φυσικά θα δώσει τέλος στον γάμο της.

/

Το 1968 ο Αριστοτέλης Ωνάσης παντρεύεται την Jackie Kennedy και η σχέση τους διακόπτεται, αφήνοντας την Κάλλας συντετριμμένη.

/

Μετά από αμέτρητες εμφανίσεις και ηχογραφήσεις η κούραση την καταβάλει και στις 29 Μαΐου του 1965 καταρρέει. Η πρώτη σκηνή από την Δεύτερη πράξη της Νόρμα την βρίσκει σε κυριολεκτικά κωμματώδη κατάσταση. Η χρονιά αυτή είναι και η τελευταία κατά την οποία η Κάλλας θα βρεθεί σε σκηνή Όπερας.

/

Ο θάνατος του Ωνάση το 1975 τσακίζει στην κυριολεξία την μεγάλη υψίφωνο, η οποία παρόλα αυτά σχεδιάζει την επιστροφή της στην μουσική σκηνή. Η ίδια πεθαίνει το Σεπτέμβριο του 1977 από καρδιακή προσβολή σε ηλικία μόλις 53 ετών, αφήνοντας ένα ανεκπλήρωτο κενό στην μουσική και τον πολιτισμό.

Read More

And More