Σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου!

Αφιερωμένη στα παιδιά που δίνουν τη δική τους καθημερινή μάχη με τον καρκίνο είναι η σημερινή μέρα. 250.000 παιδιά παγκοσμίως καλούνται κάθε χρόνο να δώσουν αυτόν το δύσκολο αγώνα με την ασθένεια.
Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου γιορτάζεται, με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ένωσης Γονέων με Καρκινοπαθή Παιδιά (International Confederation Of Childhood Cancer Parent Organizations – ICCCPO), με στόχο την ενημέρωση της κοινής γνώμης για τις παιδικές νεοπλασίες (καρκίνους) και την ευαισθητοποίηση του κοινωνικού συνόλου.
Στη χώρα μας, περίπου 300 παιδιά προσβάλλονται ετησίως από καρκίνο, συνήθως από λευχαιμία. Η ασθένεια ευθύνεται περίπου για το ένα τρίτο των καρκίνων στα παιδιά.

Η λευχαιμία αναπτύσσεται στο μυελό των οστών, μια σπογγώδη ουσία που δημιουργεί τα κύτταρα του αίματος. Χάρη στην πρόοδο της ιατρικής, όμως, οι πιθανότητες ίασης έχουν βελτιωθεί σημαντικά. Για πολλά από τα παιδιά αυτά, ωστόσο, η μόνη επιλογή είναι η μεταμόσχευση μυελού των οστών.
Η εύρεση, όμως, δότη μυελού των οστών για έναν ασθενή είναι πολύ δύσκολη, δεδομένου ότι θα πρέπει τα δύο άτομα να έχουν συμβατούς ιστικούς τύπους -κάτι εξαιρετικά σπάνιο. Μονάχα το 25% των ασθενών βρίσκει συμβατό μόσχευμα μέσα από την ίδια την οικογένεια του. Για τους υπόλοιπους ασθενείς, η μόνη ελπίδα είναι η Εθνική, καθώς και η Παγκόσμια Δεξαμενή Δοτών.

Το πόσο δύσκολο είναι να βρουν οι ασθενείς ένα συμβατό μη συγγενή δότη γίνεται φανερό από το γεγονός ότι πολλές φορές δεν ανευρίσκουμε κατάλληλο δότη ούτε ανάμεσα στους 20 εκατομμύρια εθελοντές δότες που είναι καταγεγραμμένοι στην Παγκόσμια Δεξαμενή Δοτών. Οι πιθανότητες βελτιώνονται, όμως, όσο μεγαλύτερη είναι η συμμετοχή ομοεθνών εθελοντών καθώς οι γενετικές ομοιότητες προσφέρουν μεγαλύτερη ιστική συμβατότητα μεταξύ δύο μη συγγενών ατόμων.
Σήμερα, δυστυχώς, η Ελλάδα καταγράφει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά εθελοντών δοτών μυελού των οστών ανά πληθυσμό, σε μεγάλο βαθμό λόγω έλλειψης ενημέρωσης του κοινού τόσο για την ανάγκη εύρεσης δοτών, όσο και για τη διαδικασία λήψης μοσχεύματος.

Λίγοι ακόμη γνωρίζουν ότι η διαδικασία δωρεάς μυελού των οστών δεν απαιτεί πλέον χειρουργείο αλλά μπορεί να γίνει μέσω αιμοδοσίας, ενώ για να καταγραφεί κανείς ως εθελοντής δότης το μόνο που χρειάζεται είναι ένα δείγμα σάλιου. Ως αποτέλεσμα, η εθνική μας δεξαμενή παραμένει μικρή και αδυνατεί να καλύψει τις ανάγκες των Ελλήνων ασθενών. Ωστόσο, υπολογίζεται ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να εξασφαλίσει, με πιθανότητα 80%, ένα συμβατό δότη για κάθε ασθενή που έχει ανάγκη, αν διέθετε 200.000 εγγεγραμμένους εθελοντές δότες.
Γίνετε λοιπόν εθελοντές δότες μυελού των οστών. Ίσως να είστε ο μοναδικός συμβατός δότης και μοναδική ελπίδα για ένα παιδί (ή άλλον ασθενή) που πάσχει από λευχαιμία.

Μπείτε στο www.xarisezoi.gr ή καλέστε στο 2610 327730 (Δευτ. – Παρ.: 9:00-17:00) για να μάθετε πώς μπορίτε κι εσείς να γίνετε εθελοντές δότες, για να γίνει η λευχαιμία παρελθόν.

Read More

And More