Πίσω στην κορυφή της σελίδας
07.03.2013 | 11:06

Η ιστορία και τα έθιμα της Τσικνοπέμπτης!

Η ιστορία και τα έθιμα της Τσικνοπέμπτης!
ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;
Η Πέμπτη της δεύτερης εβδομάδας του Τριωδίου (Κρεατινής) ονομάζεται Τσικνοπέμπτη ή Τσικνοπέφτη, επειδή την ημέρα αυτή όλα τα σπίτια ψήνουν κρέας ή λιώνουν το λίπος από τα χοιρινά και ο μυρωδάτος καπνός (τσίκνα) είναι διάχυτος παντού. Η λαϊκή μας παράδοση είναι πλούσια σε ιστορία και έθιμα.
 
Ο εορτασμός της Τσικνομπέμπτης χάνεται στα βάθη των αιώνων.
 
Το έθιμο με το ψήσιμο του κρέατος εικάζεται, ότι προέρχεται από τις βακχικές γιορτές των αρχαίων Ελλήνων και Ρωμαίων, που επιβίωσαν του Χριστιανισμού. Σύμφωνα με τον λαογράφο Δημήτριο Λουκάτο, το φαγοπότι και το γλέντι της ημέρας είναι ομοιοπαθητικές προσπάθειες για την ευφορία της γης.
 
Την Τσικνοπέμπτη, που βρίσκεται στο μέσο του Τριωδίου, ξεκινούν ουσιαστικά οι εκδηλώσεις της Αποκριάς, οι οποίες κορυφώνονται με τα Κούλουμα την Καθαρά Δευτέρα.
 
 

Βαθμολόγησέ το
Εσύ τι λες; Πες τη γνώμη σου

LATEST NEWS

Τελευταία ενημέρωση: 23:46

Check this
Πώς να κάνεις την κοτσίδα σου να μην είναι βαρετή!
Εκπτώσεις: Τα 9 all season κομμάτια που πρέπει να επενδύσεις τώρα
Πρωινό και αδυνάτισμα: Γιατί είναι σημαντικό; Τι πρέπει να επιλέξεις και τι να αποφύγεις
Meyou Paris: Τα πιο stylish σπιτάκια για… γάτες!
Top 10
close button

Κάντε Like: Tlife.gr στο Facebook