Συγκλονιστική κατάθεση της Α. Έβερτ για το ιατρικό σφάλμα σε βάρος του άντρα της

Η Αλεξία Έβερτ συγκλόνισε με όσα είπε στη δίκη που ξεκίνησε χθες σε βάρος των τριών γιατρών που κατηγορούνται για την σημερινή κατάσταση της υγείας του συζύγου της και πατέρα του παιδιού της Γιώργου Αλβέρτη. Η κόρη του πρώην προέδρου της ΝΔ βρέθηκε στα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων και μίλησε για τις δύσκολες στιγμές που περνά εκείνη και ο σύζυγός της μετά την αποτυχημένη εγχείρηση που του έγινε και τις ανυπολόγιστες βλάβες που προκλήθηκαν στην υγεία του. Η περιγραφή της καθήλωσε τόσο τους ίδιους τους δικαστές όσο και τους δικηγόρους των κατηγορουμένων.

“Ο σύζυγός μου είναι σαν να έχει άνοια, σαν να έχει αλσχάιμερ, κάτι από το οποίο πάσχουν άνθρωποι πολύ ηλικιωμένοι και όχι της ηλικίας του… έχει χάσει τα χαρακτηριστικά που διαχωρίζουν τον άνθρωπο από το ζώο…Ουδέποτε µάς είπαν για τη σοβαρότητα της κατάστασης του Γιώργου, ότι θα µείνει ανάπηρος στη ζωή του, σωµατικά, ψυχικά και νοητικά. Οι γιατροί πια ελπίζουν µόνο σε ένα θαύµα“, ήταν τα λόγια της ίδιας. Επισκέφθηκε στη Γερμανία γιατρούς στους οποίους και παρουσίασε την κατάσταση της υγείας του άντρα της και της έδωσαν πολύ λίγες ελπίδες…

Όλα ξεκίνησαν στα τέλη του 2004, όταν ο Γιώργος Αλβέρτης υπέφερε από πονοκεφάλους, σύμφωνα με την κατάθεσή της. Ύστερα από εξετάσεις διαγνώστηκε κύστη στον εγκέφαλο και η οικογένεια ήρθε σε επαφή με το νευροχειρουργό Δημήτρη Αγγελιδάκη. Ο Αγγελιδάκης ήταν αυτός που συνέστησε στην οικογένεια τον έναν εκ των δύο νευροχειρουργών που σήμερα κάθονται στο εδώλιο. Ο ίδιος αυτοκτόνησε, πριν από περίπου ένα χρόνο, όταν κλήθηκε να καταθέσει ως ύποπτος για την υπόθεση.

Μετά το χειρουργείο ο Γιώργος Αλβέρτης φαινόταν καλά, με την πάροδο των ωρών όμως η κατάστασή του άρχισε να επιδεινώνεται. Οι γιατροί δεν έλαβαν αμέσως τα απαιτούμενα μέτρα. Ο επικεφαλής νευροχειρουργός με τον αποθανόντα απέκρυψαν στους οικείους του ασθενούς ότι είχε υποστεί βλάβη λέγοντας “αποφύγαμε το κακό”. Λίγες ημέρες μετά έβγαλαν τον Γιώργο Αλβέρτη από την παροχέτευση αφήνοντάς τον αρκετές ώρες χωρίς υποστήριξη, γεγονός που έκανε χειρότερη την κατάσταση. “Ήταν η δεύτερη φορά που ο άνδρας μου έφτασε ένα βήμα πριν από το θάνατο. Η παροχέτευση έπρεπε να αντικατασταθεί αμέσως και όχι οχτώ ή δέκα ώρες μετά“, ανέφερε χαρακτηριστικά η κ.Έβερτ.

Όσον αφορά την τωρινή κατάσταση της υγείας τους συζύγου της τον χαρακτήρισε ως ένα πλήρως εξαρτώμενο πρόσωπο που πριν το χειρουργείο είχε τέλεια φυσική υγεία αλλά πλέον έχει παντελή έλλειψη μνήμης. “Δεν μπορεί να σηκωθεί το βράδυ από το κρεβάτι και να πάει μόνος του στην τουαλέτα. Όταν ξυπνάει, δεν γνωρίζει αν είναι πρωί μεσημέρι ή απόγευμα και με ρωτάει συνέχεια τι ώρα είναι και τι πρέπει να κάνει τη συγκεκριμένη ώρα. Αναγνωρίζει ελάχιστα πρόσωπα, δηλαδή εμένα ως σύζυγό του, τον αδερφό του και τον γιο του, τον οποίο όμως μπερδεύει πολλές φορές”.

Η κατάθεση της κ.Έβερτ έγινε γνωστή μέσα από την εκπομπή του Alter, “Όσο υπάρχουν άνθρωποι”. Η μήνυση στρέφεται κατά τριών συνολικά γιατρών. Επειδή όμως ο Αγελιδάκης αυτοκτόνησε και όπως όλα δείχνουν οι δικηγόροι των άλλων δύο γιατρών θα προσπαθήσουν να ρίξουν όλες τις ευθύνες στον εκλιπόντα.

“Δεν τέλεσα την αξιόποινη πράξη για την οποία κατηγορούµαι, δεδοµένου ότι δεν µε βαρύνει η παραµικρή αµέλεια περί τη δήθεν πρόκληση σωµατικής βλάβης και την επιβάρυνση της υγείας του Γιώργου Αλβέρτη. Ολες οι ενέργειές µου ως βοηθού νευροχειρουργού ουδεµία σωµατική βλάβη προκάλεσαν στον ασθενή. Επραξα στο ακέραιο το καθήκον µου», έλεγε ο 52χρονος νευροχειρουργός στο υπόµνηµά του προς τον εισαγγελέα λίγες ώρες πριν από την αυτοκτονία του

Η δίκη θα συνεχιστεί στις 3 Δεκεμβρίου, οπότε και θα ολοκληρωθεί η εξέταση της κ.Έβερτ από τους συνηγόρους υπεράσπισης. Αξίζει να αναφέρουμε πως η Αλεξία Έβερτ έγραψε ένα βιβλίο με τίτλο “Το ιατρικό λάθος”, όπου περιγράφει την οδυνηρή της εμπειρία με μετά την περιπέτεια του συζύγου της.

Read More

And More