Σε έξαρση η γρίπη Η1Ν1 – Χορηγούνται δωρεάν φάρμακα

Σε έξαρση παραμένει ο Η1Ν1 στη χώρα μας με τον αριθμό των θανάτων λόγω του ιού να φθάνει στα 34 άτομα. Εξαιτίας αυτού αποφασίστηκε η δωρεάν χορήγηση αντιϊκών από τα φαρμακεία των Δημοσίων Νοσοκομείων και τα Κέντρα Υγείας, με απλή ιατρική συνταγή.

Το υπουργείο Υγείας προειδοποιεί ότι επειδή η δραστηριότητα της γρίπης αυξάνεται και αναμένεται να κορυφωθεί τις προσεχείς εβδομάδες, θα πρέπει πέραν του ενδεδειγμένου εμβολιασμού και της τήρησης των κανόνων υγιεινής να γίνει η χορήγηση αντιϊκών σε ασθενείς, όπου υπάρχουν οι κατάλληλες ενδείξεις.
Μάλιστα τονίζεται ότι εάν δεν είναι δυνατή η άμεση προμήθεια της αντιϊκής αγωγής από τα φαρμακεία για τους ασθενείς που πληρούν τις ενδείξεις θεραπείας, η χορήγηση πραγματοποιείται δωρεάν από τα Φαρμακεία των Δημοσίων Νοσοκομείων και τα Κέντρα Υγείας με απλή ιατρική συνταγή.
Το ΚΕΕΛΠΝΟ σε ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι αναμένεται αυξημένη δραστηριότητα της γρίπης τις επόμενες εβδομάδες, στη χώρα μας.
“Η γρίπη μπορεί να είναι σοβαρή, ειδικά για τα άτομα που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου. Ωστόσο, ένα μικρό ποσοστό υγιών ατόμων μπορεί επίσης να παρουσιάσει σοβαρές επιπλοκές”.
Το ΚΕΕΛΠΝΟ υπογραμμίζει ότι, η αύξηση της θνησιμότητας υποδηλώνει την ανάγκη προληπτικών μέτρων, τα οποία είναι:
– Ο εμβολιασμός με προτεραιότητα στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό. Τονίζεται ότι ακόμα και τώρα δεν είναι αργά για τον εμβολιασμό.
– Η τήρηση των μέτρων υγιεινής και υγιεινής των χεριών.
– Η σωστή χρήση των αντι-ιικών φαρμάκων, κατά την κρίση των θεραπόντων ιατρών, η οποία θα πρέπει να ξεκινά το ταχύτερο δυνατό και χωρίς να προηγείται απαραίτητα εργαστηριακή επιβεβαίωση. Υπενθυμίζεται ότι τα αντι-ιικά φάρμακα χορηγούνται με απλή ιατρική συνταγή.

Read More

And More