Τι σημαίνει η υποβάθμιση των ΗΠΑ από τον οίκο S&P: Οι επιπτώσεις στην παγκόσμια Οικονομία

Παγκόσμιο οικονομικό σκηνικό στο οποίο κανείς πλέον δεν είναι ασφαλής. Σοκ προκάλεσε η απόφαση του οίκου Standard&Poor’s να υποβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα των ΗΠΑ κατά μία βαθμίδα, απο AAA στο AA+, για πρώτη φορά στην ιστορία των ΗΠΑ.

Λίγα 24ωρα μετά τη λήξη συναγερμού για χρεοκοπία της χώρας, αφού Δημοκρατκοί και Ρεπουμπλικάνοι τα βρήκαν για αύξηση του εξωτερικού δανεισμού, οι οίκοι δείχνουν ότι δεν εμπιστεύονται την οικονομία των ΗΠΑ, υποβαθμίζοντάς την.

Η υποβάθμιση του κρατικού χρέους των ΗΠΑ συμβαίνει στη χειρότερη στιγμή καθώς στην ΕΕ η Ιταλία και η Ισπανία αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να υπαχθούν στον μηχανισμό διάσωσης και ήδη οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι να κάνουν λόγο για αύξηση των κονδυλίων ώστε να “χωρέσει” περισσότερους.

Τι σημαίνει

Η υποβάθμιση των ΗΠΑ σημαίνει ότι μπαίνουμε σε μία περίοδο μεγάλης ρευστότητας δήλωσε το κορυφαίο στέλεχος επενδυτικής Μοχάμεντ Ελ Αριάν, ενώ η Sifma, που δραστηριοποιείται στην αγορά ομολόγων αναφέρει ότι η απόδοση των αμερικανικών ομολόγων ενδέχεται να αυξηθεί κατά 0,7%.

Σημειώνεται ότι χάνουν την αξία τους τα ομόλογα δημοσίου που έχουν στην διάθεσή τους όλοι οι οργανισμοί των ΗΠΑ από ασφαλιστικές εταιρείες μέχρι εταιρείες ακινήτων που σχετίζονται με το κράτος. Αυτές οι εταιρείες αναμένεται να αντιμετωπίσουν ξεπούλημα των μετοχών τους όταν ανοίξουν τη Δευτέρα οι αγορές.

Παράλληλα, το αμερικανικό δημόσιο θα συναντήσει μεγαλύτερη δυσκολία δανεισμού ενώ το χρέος των ΗΠΑ βρίσκεται ήδη στα 14,4 τρισεκατομμύρια δολάρια και έχει συμφωνηθεί να αυξηθεί πάνω από 2,5 τρισ. ακόμη.

Η πραγματική όμως απειλή έρχεται από την Κίνα, αν αποφασίσει να ξεφορτωθεί αμερικανικά ομόλογα και να μην αγοράζει πια κρατικό χρέος των ΗΠΑ.

Διάβασε περισσότερα στο newsit

Read More

And More