Αδύναμη να ελέγξει τον πυρηνικό εφιάλτη η Ιαπωνία – Φόβοι για νέα έκρηξη στη Φουκουσίμα

Με τον πλέον επίσημο τρόπο, η Ιαπωνία παραδέχτηκε πως δε μπορεί να θέσει υπό έλεγχο την πυρηνική κρίση που έχει ξεσπάσει μετά το σεισμό των 9 Ρίχτερ. Και ζήτησε επίσημα τη βοήθεια της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας.

Το Τόκιο ζήτησε από την ΙΑΕΑ την αποστολή ομάδας ειδικών για να συνδράμουν τους Ιάπωνες επιστήμονες. «Συζητούμε με την Ιαπωνία όσον αφορά τις λεπτομέρειες», δήλωσε ο σημείωσε ο γενικός διευθυντής της υπηρεσίας Γιουκίγια Αμάνο.

Ο Αμάνο προσέθεσε ότι ο πολύ ισχυρός σεισμός και το τσουνάμι προκάλεσαν προβλήματα και πλημμύρισαν πυρηνικούς σταθμούς στην Ιαπωνία, αλλά σημείωσε ότι το κέλυφος των αντιδραστήρων των σταθμών αυτών παραμένει ανέπαφο και η διαρροή ραδιενέργειας ήταν περιορισμένη.

Την ίδια ώρα, τα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν λίγο νωρίτερα επικαλούμενα την εταιρεία διαχείρισης του πυρηνικού σταθμού Tokyo Electric Power (Tepco) ότι μειώθηκε εκ νέου το επίπεδο του νερού στον αντιδραστήρα αριθμός 2 του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα.

Η Tepco είχε ανακοινώσει νωρίτερα ότι κατάφερε να τροφοδοτήσει με θαλασσινό νερό τον αντιδραστήρα ώστε να βυθιστούν μέχρι το μέσον οι ράβδοι πυρηνικού καυσίμου, οι οποίοι είναι πιθανόν να έχουν ήδη αποκαλυφθεί μια πρώτη φορά.

«Το επίπεδο του νερού, το οποίο εξυπηρετεί στην ψύξη, ξανακατέβηκε λόγω της εξάτμισής του, η οποία οφείλεται στην αύξηση της θερμοκρασίας», εξήγησε ειδικός στο τηλεοπτικό δίκτυο NHK.

Αν οι ράβδοι καυσίμου δεν ψυχθούν, εγκυμονείται ο κίνδυνος τήξης τους και ως εκ τούτου πρόκλησης βλάβης στον πυρήνα του αντιδραστήρα. Την επικίνδυνη αυτή κατάσταση θέλουν πάση θυσία να αποτρέψουν οι ειδικοί της Tepco και οι αρχές.

Μετά την είδηση για τη μεγάλη έκρηξη στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, το φωτοειδησεογραφικό πρακτορείο EPA έδωσε εντολή σε όλους τους φωτογράφους του στην περιοχή αυτή να φύγουν αμέσως, κρίνοντας σημαντικότερη όλων την ασφάλεια των εργαζομένων του.

Ανησυχία στις αρχές και τους πολίτες προκαλεί και η πρόγνωση της μετεωρολογικής υπηρεσίας πως από το βράδυ της Τρίτης η φορά των ανέμων θα στραφεί σε ανατολικούς, δηλαδή θα κατευθυνθεί προς την ενδοχώρα.

Ο πυρηνικός εφιάλτης δεν επηρεάζει μόνο την Ιαπωνία αλλά και ολόκληρη την υφήλιο. Η Γερμανία ήδη ανακοίνωσε ότι αναστέλλει για τουλάχιστον τρεις μήνες την παράταση λειτουργίας των πυρηνικών της εγκαταστάσεων.

Read More

And More