Πιες καφέ! Μειώνει τον κίνδυνο του εγκεφαλικού!

Τουλάχιστον ένα φλιτζάνι καφές την ημέρα μειώνει έως και 25% τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, σύμφωνα με τον ένθετο “Υγεία”.
Οι γυναίκες που πίνουν τουλάχιστον ένα φλιτζάνι καφέ την ημέρα μειώνουν έως 25% τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, αλλά όσες δεν πίνουν καθόλου μπορεί να αυξάνουν τον κίνδυνο που διατρέχουν, προειδοποιούν Σουηδοί ερευνητές.
Η σχετική μελέτη πραγματοποιήθηκε σε 34.670 εθελόντριες, ηλικίες άνω των 49 ετών. Μεταξύ 1998 και 2008, 1.680 από αυτές υπέστησαν εγκεφαλικό επεισόδιο, με εκείνες που έπιναν από 1 έως 5 φλιτζάνια καφέ την ημέρα να έχουν 22-25% λιγότερες πιθανότητες εγκεφαλικού – και όσες δεν έπιναν καθόλου, να κινδυνεύουν περισσότερο να το εκδηλώσουν.
Όπως γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «Stroke», τα οφέλη ήταν παραπλήσια για τις γυναίκες που έπιναν 1-2, 3-4 ή περισσότερα από 5 φλιτζάνια καφέ την ημέρα. Επιπλέον, το προστατευτικό όφελος του καφέ παρέμεινε σταθερό όταν οι ερευνητές συνυπολόγισαν κάθε παράγοντα που θα μπορούσε να επηρεάσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού, όπως το κάπνισμα, το σωματικό βάρος, το ιστορικό διαβήτη, η υπέρταση ή το ποτό.
«Το συμπέρασμα της μελέτης μας είναι πως ακόμα και μικρές ποσότητες καφέ μπορούν να ελαττώσουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Σουζάνα Λάρσον, από το Εθνικό Ίδρυμα Περιβαλλοντικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Καρολίνσκα.
Αν και οι εθελόντριες δεν ρωτήθηκαν για το είδος του καφέ που έπιναν, στην Σουηδία καταναλώνεται πρωτίστως κανονικός καφές και όχι ντεκαφεϊνέ.
Οι ερευνητές εικάζουν ότι ο καφές δρα προστατευτικά στον οργανισμό μέσω διαφόρων μηχανισμών – όπως η μείωση της φλεγμονής και του οξειδωτικού στρες και η βελτίωση της αντοχής του οργανισμού στην ινσουλίνη. Και οι τρεις μηχανισμοί ελαττώνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού.
Δεν είναι η πρώτη φορά που μελέτη συσχετίζει την συστηματική κατανάλωση καφέ με τον μειωμένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.
Πέρυσι, Βρετανοί επιστήμονες παρουσίασαν στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Εγκεφαλικών (ASA) μελέτη σε 23.000 άντρες και γυναίκες, η οποία διήρκησε 12 χρόνια και έδειξε πως όσοι πίνουν καθημερινά καφέ διατρέχουν κατά 27% μικρότερο κίνδυνο εγκεφαλικού σε σύγκριση με όσους δεν πίνουν καθόλου.
Ο καφές φαίνεται επίσης ότι προστατεύει από την καρδιοπάθεια. Μελέτη που δημοσιεύθηκε τον περασμένο Ιούνιο στην επιθεώρηση «Αρτηριοσκλήρυνση, Θρόμβωση & Αγγειακή Βιολογία» (ATVB), έδειξε πως 2-4 φλιτζάνια καφέ την ημέρα μειώνουν κατά 20% τον κίνδυνο αναπτύξεως στεφανιαίας νόσου.
Την μελέτη αυτή πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Πανεπιστημιακό Ιατρικό Κέντρο της Ουτρέχτης, οι οποίοι παρακολούθησαν επί 13 χρόνια την πορεία της υγείας 37.514 Ολλανδών.
Πάντως, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι το όλο θέμα είναι ακόμα προς διερεύνηση και δεν πρέπει ακόμα να αλλάξει κανείς τις συνήθειές του όσον αφορά τον καφέ.

Read More

And More