Το στοματικό sex ευθύνεται στην αύξηση του καρκίνου του στόματος;

Οι περισσότερες περιπτώσεις καρκίνου του στόματος, τουλάχιστον όπως γνωρίζαμε τα πράγματα μέχρι σήμερα, οφείλονται στο κάπνισμα, η κατάσταση όμως φαίνεται να αλλάζει τα τελευταία χρόνια, τουλάχιστον στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σύμφωνα με έρευνα η πλειονότητα των κρουσμάτων αποδίδεται τώρα στους ιούς HPV, από τους οποίους ορισμένοι μεταδίδονται μέσω της σεξουαλικής επαφής και προκαλούν μεταξύ άλλων τα γνωστά κονδυλώματα.

Τα κρούσματα καρκίνου του στόματος υπερδιπλασιάστηκαν στις ΗΠΑ το διάστημα 1974-2007, κυρίως μεταξύ των νέων, λευκών ανδρών. Και τα περισσότερα από αυτά τα κρούσματα οφείλονται στους ιούς HPV (ιούς των ανθρώπινων θηλωμάτων).

Ο σημαντικότερος παράγοντας κινδύνου για εμφάνιση λοίμωξης HPV στο στόμα ή στο φάρυγγα «είναι ο αριθμός των συντρόφων, στους οποίους ένας άνθρωπος έχει κάνει στοματικό σεξ» δήλωσε η Μάουρα Γκίλισον του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Οχάιο.

«Όταν αυξάνει ο αριθμός των συντρόφων, ο κίνδυνος επίσης αυξάνεται» ανέφερε η Γκίλισον στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης για την Πρόοδο της Επιστήμης.

Σύμφωνα με το Βήμα, η ερευνήτρια ήταν πάντως προσεκτική: Διευκρίνισε ότι, παρά τις παρατηρήσεις που έχουν συγκεντρωθεί ως σήμερα, ακόμα δεν υπάρχουν επαρκείς μελέτες, που αποδεικνύουν ότι η αύξηση των καρκίνων οφείλεται άμεσα στο στοματικό σεξ.

«Δεν μπορούμε να δείξουμε πέραν πάσης αμφιβολίας ότι συγκεκριμένες συμπεριφορές συνδέονται με τον κίνδυνο μόλυνσης. Η αύξηση στους καρκίνους του στόματος στις ΗΠΑ αφορά κυρίως τους νέους, λευκούς άνδρες. Δεν γνωρίζουμε όμως το γιατί» είπε η Γκίλισον, σύμφωνα με τον απεσταλμένο του AFP στο συνέδριο.

Σχετικά με τα εμβόλια

Από τους περίπου 150 διαφορετικούς τύπους των ιών HVP, περίπου οι 40 είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενοι, σύμφωνα με στοιχεία του αμερικανικού Εθνικού Κέντρου Καρκίνου.

Ορισμένοι από τους ιούς αυτούς προκαλούν τα ενοχλητικά κονδυλώματα, ενώ άλλοι δεν προκαλούν συμπτώματα και ορατές αλλοιώσεις. Κάποιοι από αυτούς, όμως, μπορούν τελικά να προκαλέσουν καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, του πρωκτού, του πέους και του στόματος.

Η μόλυνση από HPV είναι εξαιρετικά συχνή: Σύμφωνα με τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), οι μισοί από τους σεξουαλικά ενεργούς Αμερικανούς θα κολλήσουν κάποια στιγμή HPV.

To θέμα έχει μελετηθεί περισσότερο στην περίπτωση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Τα τελευταία χρόνια έχουν κυκλοφορήσει δύο εμβόλια κατά των ιών HPV, που προκαλούν αυτή τη μορφή καρκίνου, αλλά και τα κονδυλώματα.

Τα εμβόλια αυτά (καλύπτονται και από τα ελληνικά Ταμεία) χορηγούνται συνήθως σε κορίτσια, που δεν έχουν ακόμα αρχίσει τη σεξουαλική ζωή τους.

Σύμφωνα με το Βήμα, ο εμβολιασμός κατά του HPV έχει πάντως εγκριθεί και για την πρόληψη του καρκίνου του πρωκτού σε άνδρες και γυναίκες.

Μελέτη, που δημοσιεύτηκε στις αρχές Φεβρουαρίου στο New England Journal of Medicine, έδειχνε ότι το εμβόλιο προλαμβάνει και το 90% των περιπτώσεων κονδυλωμάτων στους άνδρες, εφόσον βέβαια χορηγηθεί πριν από την πρώτη μόλυνση.

«Εκτός από μόλυνση με HPV, το στοματικό σεξ μπορεί επίσης να οδηγήσει σε βακτηριακή λοίμωξη από χλαμύδια», επισήμαναν οι ερευνητές.

Read More

And More