Πίσω στην κορυφή της σελίδας
11.09.2014 | 20:47

Μιχάλης Χατζηγιάννης: Καταδικάστηκε για κλοπή τραγουδιού - Η απόφαση του Τριμελούς Εφετείου

Μιχάλης Χατζηγιάννης: Καταδικάστηκε για κλοπή τραγουδιού - Η απόφαση του Τριμελούς Εφετείου
ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;
Δεν έχει τέλος η περιπέτεια του Μιχάλη Χατζηγιάννη με το νόμο, καθώς νέα απόφαση του δικαστηρίου τον φέρνει ξανά σε δύσκολη θέση... Δες όσα λέει ο μουσικός Δημήτρης Παναγόπουλος σε επιστολή του, από τον οποίο έκλεψε το τραγούδι σύμφωνα με το νόμο.

"Στις αρχές του 2010, πληροφορήθηκα ότι ο κ. Μιχάλης Χατζηγιάννης έχει  κυκλοφορήσει ένα καινούργιο τραγούδι με τίτλο «Κάτι Λείπει» που η μελωδία του «θυμίζει» το γνωστό τραγούδι μου «Αύρα» σύμφωνα με σχόλια φίλων και χρηστών του, διαδικτύου. Πράγματι, βρήκα το κομμάτι του κ. Χατζηγιάννη στο διαδίκτυο και διεπίστωσα έκπληκτος ότι το πρώτο τετράμετρο της στροφής (couple) του εν λόγω κομματιού του είναι ταυτόσημο με το αντίστοιχο της «Αύρας». Ήδη το τραγούδι του αυτό είχε κυκλοφορήσει ευρέως στο ,ιαδύκτυο, σε CD μέσω εφημερίδας, καθώς και σε ραδιοφωνικούς σταθμούς όπου διαφημιζόταν ως «το νέο αριστούργημα του Μιχάλη Χατζηγιάννη».

Σε εξώδικη επιστολή μου, ο κ. Χατζηγιάννης απήντησε ότι δεν γνώριζε το τραγούδι μου(!). Κατέθεσα Αγωγή εναντίον του για προσβολή του δικαιώματός μου πνευματικής ιδιοκτησίας, από σεβασμό στο έργο μου και στην αλήθεια. Τότε αυτός στις παραμονές της πρωτοβάθμιας δίκης απήντησε με δική του Αγωγή ζητώντας μου χρηματική ικανοποίηση ενός εκατομμυρίου ευρώ, επειδή δήθεν «τον συκοφάντησα»!!! Αφού δικαιώθηκα πρωτοδίκως, τελικά η αγωγή μου κρίθηκε στην ουσία της και εκδικάσθηκε τελεσίδικα από το 18ο Τμήμα Πνευματικής Ιδιοκτησίας του Τριμελούς Εφετείου Αθηνών, του οποίου η απόφαση εκδόθηκε προ ημερών, αναγνωρίζοντας την προσβολή του δικαιώματός μου πνευματικής ιδιοκτησίας και καταδικάζοντας τον αντίδικο και σε χρηματική αποζημίωση λόγω ηθικής βλάβης.

Η δικαστική απόφαση του Εφετείου Αθηνών αποτελεί για μένα ηθική δικαίωση. Ελπίζω να δώσει λίγη δύναμη σε κάποιους ανθρώπους να υπερασπίζονται το δίκιο τους και να αποτρέψει κάποιους άλλους από συμπεριφορές που προσβάλλουν. Είναι σημαντικό να προστατεύονται κάποιες θεμελιώδεις αξίες, όπως εν προκειμένω η πατρότητα ενός πνευματικού έργου.

Ευχαριστώ τους φίλους-συναδέλφους μουσικούς, τραγουδοποιούς ,Δημήτρη Μαρινάκη, Στάθη Δρογώση, Μάκη Αμπλιανίτη, Δημήτρη Λάμπο, Κώστα Καραγιάννη και τον δημοσιογράφο Αντώνη Μποσκοΐτη που πρόθυμα υπερασπίσθηκαν την Αλήθεια στο δικαστήριο στις εποχές αδιαφορίας και απάθειας που ζούμε. Ιδιαίτερα ευχαριστώ και τον μουσικολόγο Ιωάννη Φούλια που με την επιστημονική του ανάλυση τεκμηρίωσε μουσικολογικά αυτό που όλοι αντιλαμβανόμασταν. Εύχομαι σε όλους μας, περισσότερη αλήθεια και δικαιοσύνη στη ζωή μας και δύναμη για να τα υπερασπιζόμαστε!"

Δημήτρης Παναγόπουλος
(τραγουδοποιός, βιοφυσικός)

Απόσπασμα από την Απόφαση του 18ου Τμήματος Πνευματικής Ιδιοκτησίας του
Τριμελούς Εφετείου Αθηνών:
“…Ακολούθως, είναι απαραίτητο να επισημανθεί ότι τον πρώτο εναγόμενο [ενν. τον Μιχάλη Χατζηγιάννη] βαρύνει υπαιτιότητα (δόλος) ως προς την προσβολή του δικαιώματος πνευματικής ιδιοκτησίας του ενάγοντος [ενν. του ημήτρη Παναγόπουλου], αφού η μουσική σύνθεση με τον τίτλο «ΑΥΡΑ» αποδεικνύεται ότι έχει σημειώσει μεγάλη επιτυχία, μεταδίδεται από ραδιοφωνικούς σταθμούς διαρκώς από την περίοδο της κυκλοφορίας του μέχρι και σήμερα, θεωρείται ένα κλασικό και διαχρονικό ελληνικό τραγούδι, το οποίο η συντριπτική πλειοψηφία του κοινού το αναγνωρίζει αμέσως, έχοντας αναπτύξει με αυτό μια σχέση οικειότητας, με αυτόματους συνειρμούς. Ο δε πρώτος εναγόμενος, ως καταξιωμένος συνθέτης σύγχρονης ελληνικής μουσικής, αποδεικνύεται ότι γνώριζε τη σύνθεση αυτή και αποφάσισε να αντιγράψει παράνομα τη μελωδική της ιδέα που αναφέρεται προηγουμένως στο σκεπτικό της απόφασης αυτής κατά τη σύνθεση του δικού του τραγουδιού με τον τίτλο «ΚΑΤΙ ΛΕΙΠΕΙ»…”
Βαθμολόγησέ το
Εσύ τι λες; Πες τη γνώμη σου
Top 10