Νόμπελ Ειρήνης στην μικρή Malala, το κοριτσάκι που πυροβόλησαν οι Ταλιμπάν επειδή ήθελε να πάει σχολείο!

Το Νόμπελ Ειρήνης πήρε η μικρή Malala, η μικρή ακτιβίστρια από το Πακιστάν που πυροβόλησαν οι Ταλιμπάν στις 9 Οκτωβρίου του 2012 επειδή ήθελε να πάει στο σχολείο.
Η Malala Yousafzai ζει από θαύμα μετά από την δολοφονική επίθεση που δέχθηκε. Το κοριτσάκι είχε δεχτεί δύο σφαίρες, μία στο κεφάλι και μία στον ώμο, την ώρα που έβγαινε από το σχολείο της και επιβιβαζόταν στο σχολικό στην Μινγκόρα, την κύρια πόλη της κοιλάδας Σουάτ.

Ο λόγος της επίθεσης στην 14χρονη Πακιστανή ήταν επειδή πηγαίνει στο σχολείο και αγωνίζεται για το δικαίωμα των κοριτσιών στην εκπαίδευση.

Σήμερα η Malala δικαιώνεται και στα 17 της χρόνια είναι το νεότερο κορίτσι που κέρδισε το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης.
Η Malala ζει με την οικογένειά της στη Βρετανία, όπου είχε μεταφερθεί για νοσηλεία μετά τον βαρύτατο τραυματισμό της. Έχει συναντηθεί με πολλούς ηγέτες, μεταξύ των οποίων με τη βασίλισσα Ελισάβετ και τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, ενώ έχει εκφωνήσει ομιλίες στα Ηνωμένα Έθνη και στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Η Σουηδική Ακαδημία, μάλιστα “μοίρασε” το Νόμπελ Ειρήνης στην Malala και στον Kailash Satyarthi, Ινδό ακτιβιστή κατά της παιδικής εκμετάλλευσης. Το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης 2014 απονεμήθηκε και στους δυο “για τη μάχη τους κατά της καταπίεσης των παιδιών και των νέων και υπέρ του δικαιώματος όλων των παιδιών στην εκπαίδευση”.
Δες video:

Read More

And More