Πίσω στην κορυφή της σελίδας
17.02.2012 | 11:54
Μαρία Ρουμελιώτου Tweet me @mroumeliotou

Αυτοί είναι οι σπάνιοι θησαυροί του αρχαιολογικού μουσείου της Αρχαίας Ολυμπίας, που έγινε η ληστεία

Αυτοί είναι οι σπάνιοι θησαυροί του αρχαιολογικού μουσείου της Αρχαίας Ολυμπίας, που έγινε η ληστεία
ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;
Σοκ σε όλους τους Έλληνες, έχει προκαλέσει η είδηση της κλοπής σπάνιων αρχαιολογικών θησαυρών από το αρχαιολογικό μουσείο της Ολυμπίας σήμερα τα ξημερώματα.

Ακόμα δεν έχει καταγραφεί το μέγεθος της ζημιάς αλλά σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες εκλάπησαν αγαλματίδια, αρχαία χρυσά κοσμήματα, νομίσματα και άλλα αντικείμενα ανεκτίμητης αξίας.

Αξίζει να θυμηθούμε την ιστορία αλλά και να δούμε τα σπάνια εκθέματα του αρχαιολογικού μουσείου της αρχαίας Ολυμπίας, ελπίζοντας ότι έχουν διασωθεί τα περισσότερα από τα βέβηλα χέρια των ληστών.

                       Η ιστορία, η σημασία και το κτηριακό συγκρότημα του μουσείου

Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Ολυμπίας, από τα σημαντικότερα της Ελλάδας, παρουσιάζει τη μακραίωνη ιστορική εξέλιξη ενός από τα λαμπρότερα ιερά της αρχαιότητας, που ήταν αφιερωμένο στον πατέρα των θεών και των ανθρώπων, τον Δία, και αποτέλεσε την κοιτίδα των Ολυμπιακών Αγώνων.Περιλαμβάνει τη μόνιμη έκθεση ευρημάτων από τις ανασκαφές στον ιερό χώρο της Άλτεως, τα οποία χρονολογούνται από τα προϊστορικά έως και τα πρώτα χριστιανικά χρόνια. Από το σύνολο των, ανεκτίμητης αξίας, εκθεμάτων σημαντικότερη είναι η έκθεση των γλυπτών, για την οποία είναι κυρίως γνωστό το μουσείο, καθώς και η συλλογή χάλκινων αντικειμένων, που είναι η πλουσιότερη στον κόσμο και απαρτίζεται από όπλα, ειδώλια και άλλα αντικείμενα, ενώ ιδιαίτερα σημαντικά είναι και τα ευρήματα της μεγάλης πηλοπλαστικής.Το κτηριακό συγκρότημα του Μουσείου αποτελείται από εκθεσιακούς, βοηθητικούς και αποθηκευτικούς χώρους. Ο εκθεσιακός χώρος περιλαμβάνει τον προθάλαμο και δώδεκα αίθουσες, που όλες φιλοξενούν τη μόνιμη έκθεση ευρημάτων, προερχομένων από την ιερή Άλτι. Οι βοηθητικοί-λειτουργικοί χώροι για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών (αναψυκτήριο, χώροι υγιεινής κ.ά.) βρίσκονται στην ανατολική πτέρυγα του Μουσείου, ενώ το πωλητήριο λειτουργεί σε ξεχωριστό οικοδόμημα, ανάμεσα στο μουσείο και στον αρχαιολογικό χώρο. Το Μουσείο διαθέτει αποθηκευτικούς χώρους, που καταλαμβάνουν τμήμα της ανατολικής πτέρυγας και του υπογείου, καθώς και εργαστήρια συντήρησης πήλινων, χάλκινων, λίθινων αντικειμένων, ψηφιδωτών και μικροευρημάτων.
Πηγή: ιστοσελίδα Υπ. Πολιτισμού


Θαύμασε τα σπάνια εκθέματα του μουσείου


(Οι φωτογραφίες είναι από εκθέματα και από το νέο μουσείο αλλά και από το παλιό το μουσείο Ιστορίας Ολυμπιακών Αγώνων στο οποίο έγινε η κλοπή)


Βαθμολόγησέ το
Εσύ τι λες; Πες τη γνώμη σου

LATEST NEWS

Τελευταία ενημέρωση: 10:06

Top 10