Τρόμος στο Όσλο μετά την επίθεση – Μεγαλώνει ο κατάλογος των νεκρών

Να σκοτώσουν πάση θυσία τον Νορβηγό πρωθυπουργό ήθελαν εκείνοι που σχεδίασαν και εκτέλεσαν τη -διπλή όπως φαίνεται- τρομοκρατική επίθεση στη Νορβηγία. Τα νέα στοιχεία που έρχονται στο φως της δημοσιότητας προκαλούν σοκ: για τον Γενς Στόλτενμπεργκ φαίνεται πως έχει υπογραφεί συμβόλαιο θανάτου.

Λίγες ώρες μετά την τρομακτική έκρηξη σε κυβερνητικό κτήριο της πρωτεύουσας, όπου στεγάζεται και το πρωθυπουργικό γραφείο, ήρθε μια ακόμη επίθεση. Ένοπλος φορούσε στολή αστυνομικού και άνοιξε πυρ σε συγκέντρωση της νεολαίας του Εργατικού Κόμματος. Εκεί όπου -όπως μετέδωσε νωρίτερα το Γαλλικό πρακτορείο- επρόκειτο να παρευρεθεί ο Νορβηγός πρωθυπουργός, αλλά για άγνωστο μέχρι στιγμής λόγο, δεν πήγε! Σύμφωνα, πάντως, με το Reuters, ο Στόλτενμπεργκ θα μιλούσε στο συνέδριο της νεολαίας του κόμματός του το Σάββατο και την Παρασκευή ήταν προγραμματισμένο να πάει εκεί ο πρώην πρωθυπουργός, Γκρο Χάρλεμ Μπρούντλαντ.

Η συγκέντρωση γινόταν στο νησί Ουτόγια, δυτικά του Όσλο. 560 άνθρωποι βρίσκονταν εκεί και σύμφωνα με το Reuters υπάρχουν πολλοί νεκροί. Νωρίτερα, πάντως, το νορβηγικό πρακτορείο έκανε λόγο για πέντε τραυματίες. Το Γαλλικό πρακτορείο μετέδωσε ότι ο ένοπλος συνελήφθη άμεσα.

Αυτό που προκαλεί ακόμη μεγαλύτερη αίσθηση και “προδίδει” τον πανικό των νορβηγικών αρχών είναι η έκκληση προς τους πολίτες να μείνουν σπίτια τους!

Η νορβηγική αστυνομία ζήτησε από τους κατοίκους του Όσλο να αποφεύγουν τις μεγάλες συγκεντρώσεις και να επιστρέψουν στα σπίτια τους μετά την έκρηξη που σημειώθηκε νωρίτερα σήμερα στη συνοικία που αποτελεί την έδρα της κυβέρνησης στο κέντρο της πρωτεύουσας. “Πρέπει να αποφεύγονται οι μεγάλες συγκεντρώσεις, να επιστρέψετε σπίτια σας. Είναι καλύτερο να παραμείνετε σπίτι”, είπε ο Σβάινουνγκ Σπονχάιμ, εκτελών χρέη αρχηγού της αστυνομίας του Όσλο

Το χρονικό της επίθεσης

Οι εικόνες που κάνουν το γύρο του κόσμου από την έκρηξη στην “καρδιά” της Νορβηγίας είναι τουλάχιστον συγκλονιστικές. Παντού συντρίμμια, κατεστραμμένα κτήρια, σπασμένα τζάμια και πανικός. Άνθρωποι τραυματισμένοι, με τα κινητά στα χέρια να προσπαθούν να επικοινωνήσουν, προφανώς με τους οικείους τους. Πυροσβέστες και μέλη των σωστικών συνεργείων να μεταφέρουν τους τραυματίες στα ασθενοφόρα.

Το κέντρο κλείνει άμεσα, κτήρια σε μεγάλη ακτίνα εκκενώνονται και αναζητούνται οι αιτίες της τρομακτικής έκρηξης, που σημειώθηκε ανάμεσα στο γραφείο του Νορβηγού πρωθυπουργού, Γενς Στόλτενμπεργκ και του υπουργείου Πετρελαίου. Ο Στόλτενμπεργκ είναι σώος. Τρόμος, πανικός, χάος.

Σχεδόν δυο ώρες μετά την έκρηξη, η αστυνομία επιβεβαίωσε το θάνατο τουλάχιστον δυο ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων οκτώ. Επιβεβαίωσε επίσης ότι η έκρηξη οφείλεται σε παγιδευμένο αυτοκίνητο. Και το μυαλό όλων πήγε αμέσως σε αυτό που ήταν ο πρώτος φόβος: τρομοκρατική επίθεση. Η πληροφορία πως υπάρχουν κι άλλοι εκρηκτικοί μηχανισμοί που όμως ακόμη δεν έχουν εκραγεί, προκαλούν μεγαλύτερη ανησυχία. Μέχρι στιγμής, όμως, δεν έχουν επιβεβαιωθεί.

Διάβασε περισσότερα στο newsit

Read More

And More